hirdetés
Mai névnap: Csilla, Noémi

Már a láthatáron az újgenerációs konzolok

Készen állsz az újgenerációs konzolok érkezésére? Érdekel mi várható? Unod már a haverod piszkálódását, hogy minden játék szebb a PC-jén? Pár nap és kiderül, miért lesz érdemes az elkövetkezendő években is kontrollert ragadni a kezedbe, és beruházni egy új konzolra!

Február 20-át érdemes a videojáték világ szerelmeseinek először bekarikáznia az idei naptárba! Közülük is a Playstation fanok örülhetnek a legjobban, hiszen a Sony erre a napra New York-ba invitálta a legszerencsésebb újságírókat egy nagyszabású konferenciára. A meghívóban csupán sejtelmes utalás szól arról, hogy mi is zajlik majd a show keretében, hivatalos állásfoglalás szerint a Playstation iparág jövőjét hozzák el, illetve a Sony blogján megjelent felhívást (”see the future”, vagyis nézzük meg a jövőt) fűzték a rajongókhoz.

Mi várható az új konzoloktól?
Bár hivatalos specifikációk nincsenek még az újgenerációs konzolok képességeiről, azért néhány napvilágot látott spekulációt érdemes komolyabban venni. Ilyen a Microsoft Xbox-ról kikerült igen pontos leírás. Ezt azért is érdemes hitelesnek tekinteni, mert a Microsoft nem kommentálta a kikerülés utáni híreket, ellenben megszigorította, hogy az eseményeket követően kik léphetnek be az Xbox-ért felelős fejlesztési részlegbe az alkalmazottak közül. Valamint megpróbálta a majd 50 oldalas dokumentumot leszedetni az internetről. További információforrást pedig egy olyan felhasználó szolgáltatott, aki nem csupán birtokolt egy ”Dev Kit”-et, azaz fejlesztői változatot az új Xbox-ból, de azt meg is próbálta eladni az interneten!

Ezeket az információk alapul véve, így fest a Microsoft új üdvöskéje: 6, vagy 8 magos, 64 bites ARM processzor 1,6-2 GHz, DirectX 11.x GPU 800 MHz, 4-8 GB RAM, Blu-ray olvasó. Beépített 50 GB-os merevlemez a játékoknak, beépített WiFi, teljes 3D támogatás, 7.1-es hang, és természetesen Full HD felbontás, teljes Kinect támogatás, hangvezérlés (a végleges specifikációk természetesen eltérhetnek a prototípustól).

Mit jelent a számok nyelve a gyakorlatban? Azt, hogy az újgenerációs konzolok nem tudnak majd akkora előrelépést jelenteni, mint tették azt a most futó szériáikkal. Ennek oka egyrészt a gazdasági recesszió. A konzoloknak jó áron kell a boltok polcaira kerülni, így teljesítményüket tekintve nem tudnak többet, mint a ma kapható csúcs PC-k, míg mondjuk az Xbox360 és a Playstation 3 már akkor többmagos processzorral érkezett, amikor a PC felhasználók számára még nem volt megvásárolható ilyen hardver. Másrészt technikai korlátai is vannak a dolognak. Az Xbox360 és a Playstation 3 SD-ről a HD világába kalauzolta a játékosokat, így megteremtve a nagyfelbontású játékkorszakot és biztosította a látványos előrelépést a játékok terén! Jelenleg a TV-k világában a 3D jelenti a fejlődést, erre viszont nem mutatkozik akkora igény, mint a HD-ra, jelen konzolok premierjén. További fejlődést jelenthetne az UHD, ami a HD felbontáshoz képest még négyszer részletesebb képet kínál, ezt viszont a játékok biztosan nem tudják kihasználni egy 5-6 éves életciklusra szánt konzol esetében, ami már ma kevésnek tűnik az ilyen felbontású játékok zökkenőmentes futatásához.

Persze megijedni nem kell! Látványos szép játékok várhatóak a következő generáción is, persze szavak helyett jobb, ha képek beszélnek. Íme, egy látványos grafikai motor demonstráció a Square Enix-től a Final Fantasy játéksorozat alkotóitól:

Kezdődik a konzolháború?
Természetesen a jól megszokott módon a Sony és a Microsoft ”fanok” nemsokára megkezdik egymás gyűrését, ki is játszik jobb konzolon majd. A Playstation a jól bevált receptet követi, amit tett Playstation 2 és a DVD, valamint a PS3 és a Blu-ray disc esetén is. A PS4 támogatni fogja az UHD-s szabványt, ezzel lejátszót biztosítva az új formátumnak. Ettől remélnek sok vásárlót, akik nem csupán a játékok, de a filmek szeremsei is. A Microsoft minden eddiginél jobb online szolgáltatásokkal és Facebook integrációval szeretné magához édesgetni vásárlóit. A Facebook-ról a Sony se maradna le, akár meg is oszthatjuk majd játékban elért eredményeinket, barátaink orra alá dörgölve azt idővonalunkon.

A Nintendo-ról még nem ejtettünk szót, pedig már ki is hozta újgenerációs gépét Wii U néven. A Nintendo nem a ”hardcore gamerek” szemszögéből, azaz a látvány és teljesítmény oldaláról, hanem alternatív módon közelíti meg a játékokat. Mozgásérzékelős kiegészítőkkel játszható, könnyed, szórakoztató úgynevezett ”platfrom” és sport játékokat részesíti előnybe. A Wii U pedig egy forradalmi kontrollerrel érkezett, amit elláttak egy kijelzővel is, így akár azon is tudunk tovább játszani, ha éppen apa meccset nézne a TV-n, vagy kiegészítő funkciót is elláthat, például térképet megjelenítve a játékhoz. A Wii U teljesítményben alig erősebb a jelen generációs gépeknél. Ennek ellenére a Nintendo valamit jól csinál, hiszen nem csupán az eladásokat vezeti, de a konkurens Sony-t és Microsoft-ot is arra sarkalta, hogy kifejlesszék saját mozgásérzékelős eszközeiket: a Move-ot és a Kinectet. Sőt, ezen technikák fejlesztése komolyabb hangsúlyt kapott a következő generációban, mint az éppen aktuális csúcsszámítógépek teljesítményének lekörözése.

Akárhogy is, nagy érdeklődés övezi az új konzolok érkezését, amit teljes joggal várnak már a játékosok, hiszen lassan kiöregednek a mára elavultnak számító gépek. Az újak pedig nem csupán irányt mutatnak, de nagyban meg is határozzák az elkövetkezendő 5-6 év elektronikai szórakozását. Így érdemes lesz február 20-án késő estig fennmaradni és követni a híreket, de a Microsoft fanoknak sem kell már sokáig várni: az új Xbox leleplezését júniusra datálják az elemzők, a konzolok pedig akár már az idei karácsonyi szezon slágertermékei is lehetnek a boltokban!