hirdetés
Mai névnap: Csilla, Noémi

iPhone-t mindenkinek! Jön az Apple olcsó mobilja

Almásat diszkont áron? Elárasztja a piacot az olcsó iPhone, vagy beletörik az Apple bicskája az almahámozásba?

 

Egyelőre csak spekuláció formájában létezik a középkategóriás iPhone, azonban közeli források és a piaci elemzők már az idei premiert is biztosra veszik. Az Apple köztudottan a csúcskategóriás termékek táborát erősíti – az árcédulával mindenképp – ezzel lecsúszva a mobilpiac egy jelentős részéről. Az amerikai óriásnál a legújabbnak számító iPhone 5-re alaposan rávertek a fő konkurensek az utóbbi időben, amit az év végén érkező iPhone 5S-sel kívánnak orvosolni a gyártónál. Az igazi meglepetést azonban egy olcsóbb készülék érkezése jelenti majd - mely alaposan átrendezheti az eddigi piaci tendenciákat - belépve a középkategória szegmensébe.
A kinek, mikor, miért, kell ez nekem kérdésekre kerestünk válaszokat az új telefon érkezése kapcsán:

Mitől lesz olcsóbb?
Nem tisztázott az Apple pontos koncepciója a telefon „jóárasítása” kapcsán. Két lehetőség merül fel a gyártási költségek csökkentésére, amivel maga a készülék is olcsóbbá válhat. Az egyik a középkategóriás hardverek használata, ez a minőséget és a teljesítményt érintheti. A másik esetben a telefon külső megjelenésén faraghatnak a mérnökök, olcsóbb anyagok használatával. Bármi is lesz, fájó pont az Apple maximalista, megalkuvást nem tűrő mentalitását ismerve, hiszen ki látott már technikailag sallangmentes, vagy műanyagtokos iPhone-t? További érdekesség, hogy a vállalat mennyit lesz hajlandó engedni az árrésből, az eddigi túlárazott készülékeihez képest.
Az Apple valószínűleg az iPhone 5S megjelenésével perifériára szoruló iPhone 4S és az 5 közé szúrja be a technikai paramétereit középkategóriás készülékének, külső megjelenésébe pedig az olcsóbb műanyagok használata várható.

Kiknek?
Az Apple itt csavarhat egy nagyot a sztorin. A konkurens gyártók érzelmileg semlegesek az olcsó termékeikkel kapcsolatban, az Apple-nél azonban olyan presztízs csökkenésnek élnék meg „leolcsózni” bármely terméküket, mintha még egy darabot kiharapnának az „alma logójukból”. Középkategória helyett réteg modell? A cég PR szakembereit és kommunikációját ismerve olcsó helyett inkább tini iPhone-t fognak mondani. Több szempontból vizsgálva is igen jó húzásnak tűnne a fiatal korosztályra pozicionálni az új készüléket. A fiatalok mára hatalmas vásárlóerőt képviselnek, ugyanakkor talán túl komoly is nekik egy iPhone 5, nem beszélve arról, hogy számukra még a tengerentúlon is igen borsos az ára egy ilyen készüléknek. Ők azok, akik meggyőzhetőek néhány színes hátlappal, hogy ez nem olcsóbb, hanem „trendibb” telefon. Teljesítményben pedig bőven elég, ha a számukra fontos szociális alkalmazások vígan elfutnak készülékeiken.  Továbbá a vásárlók ezen köre szereti cserélgetni mobiljait, úgymond „divatosnak maradni” az épp aktuális modellel.  Egy jól belőtt árral, akár egy évente új verzióval megjelenő készüléket is el lehet adni nekik, fenntartva ezzel a keresletet.

hirdetés

Mikor, és mennyiért?
Az Apple háza táján jelenleg több komoly fejlesztés is zajlik, ilyen az iWatch, az új Apple TV, vagy az iPhone 5S. A befektetők várakozásai is nagyok a vártnál rosszabb eredményeket produkáló iPhone 5 után. Szép eladási számok legjobban a karácsonyi szezonban várhatóak, így a spekulációk szerint ekkor próbálja bevetni új termékeit a gyártó. Azt nehéz lenne megmondani, hogy a csúcsot jelentő 5S, vagy épp a tini iPhone jön ki előbb, azonban az biztos, hogy a piac többi résztvevője sem tétlenkedik majd. A szintén csúcskategóriás mobiljaikkal hódító HTC és a Sony is gőzerővel fejleszti új középkategóriás készülékét, nem titkoltan konkurenciát állítva ezzel az érkező iPhone-nak.
Az árakat tekintve 400-500 dollár közé várható a telefon. Természetesen a hasonló képességű készülékekhez mérten kicsit magasabb árra számíthatunk, hiszen az alma jelet továbbra is meg kell fizetni iPhone-unk hátlapján.

Belebukhat az Apple?
Természetesen van kockázat egy ilyen lépés mögött, a várt siker azonban csak két esetben maradhat el. Az egyik, ha maga az iPhone-os közösség veti ki magából a telefont, mondván ez nem igazi iPhone. A másik eshetőségben maga a brand értéke sérülhet, amennyiben a vásárlókban ez fogalmazódik meg: „hogy adhatott ki ilyen gyenge telefont az Apple”.
Azért nagy igalomra nincs ok. Számos prémium terméket forgalmazó gyártónál igazolta magát már ez a módszer, gondoljunk csak a BMW-re, amiből 100 lóerős fapadost is kapni, mégis képes volt a márka presztízsét megtartani és eladásait is növelni.
Veszély nincs, sőt a siker is garantált. Az Apple először kínál majd elérhető árú mobilt, így legalább egyszer mindenki elcsábulhat, aki ilyen telefonra vágyott. Karácsonyra pedig melyik tini ne nyaggatná apucit egy iPhone 5S-ért?  Persze ilyet nem fog kapni mindenki, de hőn szeretett gyermeküket meglephetik egy pénztárcabarát tini iPhone-nal. Apunak nem kellett másodállást vállalni, miközben csak kapott valami iPhone-t a gyermek is. Így a tinik és szüleik hatalmas egyetértésben és szeretetben találhatnak újból egymásra –legalább két hétig - az Apple új telefonja felett.