hirdetés
Mai névnap: Emma

Mit tud az új Galaxy S4 a vetélytársakhoz képest?

Itt a „legcsúcsabb csúcsmobil”, igazi kihívó nélkül debütál a Samsung új zászlóshajója, lássuk mit tud! Önmagában bármi lehet jó, ezért összehasonlítottuk neked a közvetlen vetélytársaival.

A piacvezető Samsung mobile újabb csúcskategóriás készülékét állítja csatasorba az okostelefonok frontján. A Samsung Galaxy S4-re keresztelt mobil az előd modelljei (Galaxy S1, S2, S3) által kitaposott siker ösvényén kíván tova lépkedni. Erre pedig a jelenlegi piaci pozíciója mellett minden esélye meg is lesz a koreai gyártó legújabb termékének.

hirdetés

Jókor, jó helyen.
Szerencsés égisz alatt születik az S4-es. Közvetlen konkurencia nincs, a kicsit csalódást keltő IPhone 5 már jó féléve a piacon, és még legalább félévre van a következő variánsa (feltehetően az 5S). Ráadásul az Apple üdvöskéje várakozáson alul teljesített, igazi előrelépést nem hozott az okostelefonok világában, így minden adott, hogy alaposan rálicitáljanak az amerikaiakra. A többi gyártó is mondhatni némán követi az eseményeket, ráadásul a két óriás mellett elenyésző a piaci részesedésük, így a Galaxy S4 valóban csendes vizeken készül kievezni a boltok polcaira.

Mit tud?
Eddig rendre a fő konkurens Apple tudott valami hangzatos újítással előrukkolni, mint a legrészletesebb kijelző, legvékonyabb okostelefon, vagy egyszerűen úttörő fejlesztéseivel irányt adott a mobilpiacnak. Most azonban pironkodhatnak az almások, alaposan föléjük megy a koreai gyártó. Íme, az S4 főbb technikai jellemzői:
- 5 colos AMLOED kijelző 1920×1080 felbontással (1080p)
- Exynos 5 nyolcmagos processzor (1.2-1.9 GHz)
- Android 4.2.2-es operációsrendszer
- PowerVR SGX 544MP3 grafikai gyorsító
- 2 GB RAM, belső memória 16/32/64GB, külső memória microSD 64GB-ig
- Elsődleges kamera 13MP, másodlagos 2MP, videofelvétel 1080P 30fp/s mellett
- Akkumulátor Li-Ion 2600 mAh
- HSPA+ akár 42 Mbps,  4G LTE hálózat támogatása

Már a száraz adatok láttán is kiolvasható, az új S4-es képességei tekintélyt parancsolóak. Itt azonban nem ér véget a Samsung innovációja. A telefon képes a szemünk mozgását követni, észlelni arcunk mimikáját. A Smart Pause funkcióval megáll a lejátszott videót, ha tekintetünk már nem a kijelzőre irányul, míg Smart Scroll-al lehetőségünk nyílik a szemünkkel görgetni a kijelzőn megjelenített tartalmakat anélkül, hogy megérintenénk azt. Újítás még a Dual Camera, ez lényegében a két kamera párhuzamosan történő használatát jelenti. Fénykép vagy videofelvétel esetében összefűzhetjük majd a két kamera által rögzített anyagokat, illetve videohívás esetén képesek leszünk egyszerre magunkról és környezetünkről is képet adni a másik fél számára.

Konkurencia
Ahogyan azt már említettük a fő riválisnak számító IPhone 5 nem aratott osztatlan sikert. Új operációsrendszeréről, az iOS6-ról legyen elég annyi, hogy sokan a legrosszabb iOS5-ös update-nek titulálták. Sok felhasználó kopó hátlapról és az anyagok felhasználása terén minőségi visszaesésről adott számot. A kesztyűt az IPhone 5S lesz képes felvenni a Galaxy S4-gyel, ugyanakkor aki IPhone-t vesz, az presztízst és dizájnt is vesz, így feltehetően nem sok almás fejét tudja majd elcsábítani a Samsung. 
Persze nem csak az Apple jelent alternatívát, nézzük a Nokia-t. A csúcsot képviselő Lumia 920 egy korrekt, túlárazástól mentes, minőségi telefon. Az S4 riválisa azonban a később érkező, a spekulációk szerint Lumia 928-as lehet. A szebb időket megélt finnek azonban rossz házasságot kötöttek a Windows Phone-nal, korlátozott lehetőségek, szűkös alkalmazás kínálat várná az Androidról, vagy iOS-ről átpártolókat.
Máshol jókor „szakítottak”, aminek meg is lett a hatása. A Sonyról van szó, ami az Ericsson-t elhagyva újból magára talált. Ráadásul van elérhető telefonja az Xperia Z személyében, ami hasonló kvalitásokkal bír kijelző és kamera terén, mint az S4.
A HTC One is komoly kihívó, csupán processzora és kamerája marad el a koreaiakétól, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne kellően gyors, vagy épp ne tudnánk vele szép képeket készíteni.
Levegőért kapkodnak az LG-nél és a BlackBerry-nél. Az Optimus G Pro a processzort leszámítva hozza a kötelezőt, de nincsenek olyan innovációk, mint a szemmel görgetés, ráadásul a telefon nagy és nehéz. A BB Z10 technikailag nem egy nagy dobás, innovációból viszont nincs hiány. Rögtön a BB szokásai ellenére elhagyták a gombokat, ehhez pedig új operációsrendszerüket a BlackBerry 10-et társították. A gyártó állítása szerint a telefon üzenetkezelése jóval megelőzi az iOS, vagy az android képességeit. Ugyan nem lesz igazi alternatívája az S4-nek, azonban aki egy sallangmentes, funkcionalitást előtérbe helyező, minőségi telefonra vágyik, jól járhat a BB-vel.
Az összehasonlítással jól látható: az utóbbi pár évben nagyot változott az okostelefonok piaca. Sokan megsínylik – rengeteg más nagy gyártóval együtt, akiket nem is említettünk – az Apple és a Samsung dominálását.

Megvegyem?
Nem feltétlenül rohannánk a boltokba az újdonságért. Az sem véletlen, hogy hosszan írtunk a konkurenciáról. Jó üzletet köthet az, aki egy kicsit régebbi készüléket vásárol, miközben minimális kompromisszumot kell kötnie. Egy iPhone 4S, vagy Galaxy S3 is remek választásnak számít még. Amennyiben eltántoríthatatlanok vagyunk, legalább várjunk még a vásárlással kicsit! A féléve megjelent IPhone 5 ára is most kezd racionalizálódni, nem érdemes a kezdeti túlárazásokba rögtön belerohanni. Azt is érdemes számításba venni, csak akkor leszünk képesek kihasználni a telefon processzorában rejlő erőt, ha azt az alkalmazások is támogatni fogják. Ugyanígy a kameráról is elmondható, hogy 13MP szép érték, azonban megfelelő optika és képfeldolgozás hiánya esetén a készített kép alig lesz jobb a régebbi 8MP-eseknél. Ezekre a választ az első tesztelések fogják megadni, amiket szintén érdemes megvárni.

Az igazi „techguruk” persze ezt a bekezdést már el sem olvasták, épp valamelyik online üzlet oldalán fürkészik legújabb kiszemeltjüket. A sietség korai, egyelőre sem ár, sem dátum nem áll rendelkezésre az S4 esetében. Azért valószínűleg nyárra már a zsebünkben lapulhat a csodatelefon, erre a célra pedig körülbelül 700 dollárt lesz érdemes elkülönítenünk.

 

 

 

 

hirdetés
hirdetés