hirdetés
Mai névnap: Bernadett

Sokat vezetsz? Van okostelefonod? Ezeket telepítsd! 5 igazán hasznos alkalmazás autósoknak.

hirdetés

A mára teljesen elterjedt okostelefonok számos hasznos alkalmazással segítenek minket az élet minden területén. Ez alól nem kivétel a sokat vezető autós sem. Ha rendelkezel ilyen készülékkel, és sokat ülsz a kocsidban, akkor ezekre az applikációkra van szükséged:

Waze
A Waze egy jópofa, felhasználóbarát, könnyen kezelhető autós közösségi alkalmazás. Lényegében mi autósok töltjük meg tartalommal a programot. Lehetőségünk nyílik torlódások, traffipaxok, vagy különböző veszélyhelyzetek előrejelzésére más felhasználók számára, akik így ezen adatok tudatában tervezhetik útjukat, vagy készülhetnek fel a veszélyhelyzetekre. Gyakorlati példával élve, így kell elképzelni a Waze működésest:
„Hazafelé láttam, bedugult az Albertirsai út, biztos rendezvény van, inkább kikerültem. Gyömrői útra érve látom, drága fotókat készítenek a rend őrei, elküldtem a jelentést. Remélem pár embernek megspóroltam ezzel egy kis pénzt. Később jelzett a Waze veszélyhelyzet. Valóban útszűkület volt és mivel már előre tudtam, rég a megfelelő sávban voltam, így nem kellett besorolnom. Gond nélkül hazaértem aznap is.” A Waze képes navigálni is, bár teljes értékű programnak nem tekinthető ilyen szempontból, a térképeket online tölti le, illetve POI adatbázisa elavult. 

 

Navigon
Listára kerülhetett volna számos más navigációs szoftver is, ezeknek kiválasztása egyébként is személyes preferenciákon alapszik, kinek mi tetszik, mire van szüksége. A választás azért esett a Navigonra, mert lehetőségünk nyílik csak a nekünk szükséges térképek letöltésére, így kevesebb helyet foglal telefonunkon. Emellett egy akció keretében Magyarország térképe ingyenes elérhető az egyik mobilos cég mobilinternet előfizetéssel rendelkező ügyfelei számára, igaz csupán 2 évig, de akkor is üdvözlendő kezdeményezés ez. A Navigon emellett számos funkcióval bővíthető, könnyen kezelhető, jól átlátható térképeivel pedig a navigációs szoftverek legjobbjai közé tartozik.

aDrive
Sokan biztosan ismeritek nálunk az Oroszországból szeretettel videó összeállításokat. Most Te is készíthetsz ilyen felvételeket, bár reméljük, nem találkozol hasonló szituációkkal a hazai utakon. Ilyen videók készítésére alkalmas eszközt 20.000-30.000 forinttól lehet megvásárolni, de párszáz forintot igazán megér ez a program is, amivel kiválthatjuk ezeket a drága készülékeket. Mire is jó ez? Nyilván az orosz autós kollégáink sem a mi szórakoztatásunkra rögzítik utazásaikat, későbbi vitás esetek rendezésére szolgálnak a készített felvételek. Ezek pedig igen hasznosak lehetnek az elhúzódó bírósági ügyekben, ugyanis a felvételek döntő bizonyítékként szolgálhatnak a hatóságok előtt.

Mobilvásárlás
Az alkalmazás T-mobilosok számára elérhető, a vásárolt termékeket havi számlánkra terhelik, vagy egyenlegünkből vonják le. Fizess mindent egy helyen, egyszerűen. Akár lottózhatunk, vagy állatkerti belépőt is válthatunk elkerülve a sorban állást. Autósok számára két nagyon hasznos dolgot tudunk vásárolni: autópálya matricát és parkolójegyet, mindezt úgy, hogy ki sem kell szállniuk a kocsiból. Parkolásnál ráadásul a kocsi GPS pozíciójából képes megtalálni melyik zónában vagyunk, így tényleg csak egy kattintással indíthatjuk is a parkolásunkat. Hasonló alkalmazások érhetők el más szolgáltatónál is, de jelenleg talán a mobilvásárlás a legkiforrottabb, és a legtöbb funkcióval ellátott.

Augmented Driving
Ez a program a manapság egyre jobban elterjedő, a vezetőt segítő rendszerek mobiltelefonos alternatívája. Számos gépjárműbe többszázezer forint értékben vásárolhatunk baleset megelőzésére szolgáló funkciókat. Hogy mit tud az ár töredékért ez a program okostelefonunkon:
- követési távolság mérése, figyelmeztetés
- sávelhagyás figyelmeztetés
- sebességtúllépés figyelmeztetés
Szükség esetén a gyári rendszerek képesek a kormányt remegtetni, állóra fékezni gépjárművünket. Ezekkel ellentétben az Augmented Driving ugyan ilyet nem tud, sőt nem is annyira kiforrott és stabil. Ugyanakkor hosszú autópályás utakon jól jöhet és ha csak egyetlen balesetet is megakadályoz, már az egyik leghasznosabb program volt, amit bemutattunk.