hirdetés
Mai névnap: Csilla, Noémi

Ismét elő lehet venni az ágy alatt porosodó Tommy Gun-t, hiszen az álomgyár újra megpróbál egy röpke két órás időutazással visszarepíteni minket a hőskorba, az olcsó whisky és a még olcsóbb örömlányok erkölcstelen világába.

 

Az 1940-es évek végén játszódó gengszter sztoriban egy pofonegyszerű képletre próbálnak egy teljes filmet építeni. Adott egy nagyon rosszarcú alvilági vezér, Mickey Cohen (Sean Penn), aki kiégett boxolóból avanzsálódott rosszfiúvá, s a mottója, hogy a világ nem elég. Zsebében tartja az angyalok városának szinte minden fontos emberét, legyen szó rendőrfőnökről vagy magas pozíciót betöltő korrupt politikusról. De mint minden megalomániás csibész, ő is megpróbál még nagyobb babérokra törni, ehhez viszont nem kevés embert kell eltenni láb alól, és talán ennél is több zsebet kell vastagon kibélelnie.

Természetesen a város most sem marad a névtelenség homályába burkolózó hősök oltalmazása nélkül. Mint ahogy vannak korrupt zsaruk, vannak természetesen olyanok is, akik nem szívesen nézik végig tétlenül, ahogy Cohen úr zsarnoksága maga alá gyűri szeretett városukat. Parker rendőrfőnök (Nick Nolte) így azt a megoldást kénytelen választani, hogy megbízza az egyik legtökösebb rendőrt - aki természetesen a becsületesség mintaképe - állítson össze egy osztagot, kik a törvények felett állnak (még ha csak ideiglenesen is) csak vessenek véget Mickey ámokfutásának.

hirdetés

A csapat összeállítása nagyon nagy meglepetést senkinek sem okozhat, hiszen itt is – mint, minden hasonló felépítésű akciófilmben - megtaláljuk a szépfiút (Ryan Gosling), aki természetesen egyből a legnagyobb vadat cipeli ágyába, a tapasztalt párbajhőst (Robert Patrick), kinek minden lövése és talán még a nézése is halálos, és az okostojást (Giovanni Ribisi) is, aki szinte minden helyzetben tudja, hogy mi a megoldás. Így minden feltétel adott, hogy a díszes kompániát kitessékeljék a város határain kívülre és békésen élhessék tovább mesébe illő életüket.

A szereposztás parádésnak mondható, hiszen a csínytevők kiiktatására szakosodott brigádban jóformán csak hírességekkel találkozni. Ryan Gosling, Hollywood ügyeletes szépfiúja természetesen még véletlenül sem maradhat le a stáblistáról, igaz a női szívek rablójának ez a szerep nem feltétlenül áll jó, Sean Penn viszont annál inkább hitelesebb szociopata alvilági vezérként. Josh Brolin hozza a tőle elvárható színvonalat, de többet nem nagyon tesz hozzá, így talán kicsit iparos munkának tűnhet játéka. Akinek én személy szerint megörültem a már jócskán a korban benne lévő Nick Nolte, aki tökéletes választás volt a mindig morgó és megtörhetetlen rendőrfőnök szerepére.

Akcióban nincs hiány, a géppisztolyok csöve szinte megállás nélkül okádja a halált magából, de valami mégis mintha hiányozna a filmből. Szép számmal találunk a korban játszódó filmet, mely jobbnak és hitelesebbnek bizonyul, mint ez a Rubin Fleischer (Zombieland) által dirigált alkotás. Film noirként nem állja meg a helyét, a történet maga szintén nem nagy megfejtés, viszont aki szereti a csapatépítős, ”rúgjuk szét a seggét néhány rosszfiúnak” jellegű akciófilmeket az megtalálhatja a számítását, unatkozni garantáltan nem fog rajta.

 

 

 

Címkék:
hirdetés
hirdetés