hirdetés
Mai névnap: Alfréd

A XIV. Kisüsti Pálinka Fesztivál alkalmából meghirdetett magyar pálinkák versenyére 373 minta érkezett, a nemzetközi mezőnyben 413 párlat indul.

 

A nagyközönség számára megkóstolható pálinkák mellett remek programok várják az érdeklődőket: pálinka lovagrendek felvonulása és avatási szertartása, főzőverseny, látvány disznótor, erotikus hastánc bemutató, plusz rengeteg koncert: Bikini, Nika, Heincz Gábor, Magna Cum Laude, Hooligans.

Az esemény partner rendezvénye a Történelmi Íjász Európa Bajnokság, amelyet 04. 17 - 20 között rendeznek meg a vár körül és a szomszédos Kastély kertben. A fesztivál mindhárom napján a látogatók betekintést nyerhetnek a jurtában honfoglalás kori és a vitézi tábori életbe az Egri Vitézlő Oskola és a Kerecsényi László Íjász Egyesület jóvoltából.

Helyszín és időpont: 2013. április 19-21.Gyula, Várkert

hirdetés

A versenyről

A pálinkák érzékszervi bírálata három napig tartott. A 21 tagú zsűriben speciális képesítésű, hazai és nemzetközi versenyeken tapasztalatokkal rendelkező szakemberek vesznek részt. A pálinkákat elsődlegesen öt bíráló minősíti, amennyiben kellően egységesek az álláspontok, akkor az általuk adott pontszám lesz a végeredményt. Ellentmondásos minősítés esetén háromtagú csúcszsűri hozza meg a döntést - mondta Lovász Sándor, a pálinkafesztivál ötletgazdája és szervezője az MTI-nek.
A zsűri Stégermájer Károly versenyigazgató irányításával a XIV. alkalommal meghirdetett Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny keretei között 373 pálinkát minősít, a II. Pálinka-, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa megmérettetésen 413 párlatot. A versenyre összesen 786 minta érkezett 220 hazai és külföldi pálinkát előállító főzde részéről. Érkeztek pálinkák Thaiföldről, Moldovából, Belgiumból és Örményországból is, Erdélyből és a Vajdaságból pedig a korábbiaknál is nagyobb számban futottak be nevezések.
A két verseny különdíjait a zsűri szombaton ítéli oda. A versenyek eredményeit április 20-án hozzák nyilvánosságra a Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválon Gyulán a Várkertben. A Magyarország legjobb pálinkája címet 2013-ban elnyerő párlatot a hagyományoknak megfelelően Szent Miklós napján, december 6-án helyezik el a Mezőgazdasági Múzeumban ünnepélyes keretek között.

Címkék:
hirdetés
hirdetés