hirdetés
Mai névnap: Csilla, Noémi

Arra gyanakszanak, hogy megeszik a svéd lovakat

  • 2013 feb. 15 , péntek
  • Írta: 

Vizsgálatot terveznek a hatóságok Svédországban annak kiderítésére, hova tűnik évente több ezer ló. Gyanújuk szerint külföldi húsüzemekbe.

 

A kérdés azután merült fel, hogy kirobbant az európai lóhúsbotrány. A svéd hatóságok elkezdtek számolni, és arra jutottak, hogy évente legalább 4 ezer, de lehet, hogy akár 9 ezer lónak is lába kél. A svéd lóállomány 360 ezer példányt számlál, egy ló pedig átlagosan 15 évet ér meg. Ennek alapján évi 20 ezer ló pusztulását kellene jelentenie a lakosságnak, ám csupán 14 ezerről érkezik bejelentés. A hiányzó lovak száma minden esztendőben hasonló, a számítások szerint így 2000 óta mintegy 100 ezer ló tűnhetett el Svédországból. 

hirdetés

A svéd lótenyésztők szövetségének szóvivője, Karolina Thorell több magyarázatot is lehetségesnek tart. Nem kizárt, hogy a lovak egyszerűen hosszabb élettartamúak az alapul vett 15 évnél, de az sem, hogy gazdáik hivatalos engedély nélkül földelik el elhullott állataikat. Ugyanakkor azt sem tartja lehetetlennek a szóvivő, hogy svéd lovak külföldi vágóhidakon végzik.
Svédországban a vágóhidak 60-70 ezer forintnyi összeget fizetnek egy lóért, Dániában ennek a kétszeresét, Belgiumban a háromszorosát, Olaszországban pedig a négyszeresét - jegyezte meg a The Local című svéd hírportál.

Forrás: MTI