hirdetés
Mai névnap: Mátyás

Rettegős thrillerek állandó helyszíne a new yorki Brother Island, amelyből kettő is van.

 

Míg a déli szomszédja sötétben valódi rettenet lehet, hiszen a South Brother Island egy temető, addig a North Brother Island inkább kísértetházra hasonlít. Pontosabban kísértet házakra, mivel több épület is található a Bronx és Queens között elhelyezkedő északi szigeten. New York város 1885-től 1963-ig használta ezeket a területeket, kezdetben az (el)szigeteltség miatt a beteg bevándorlókat vitték ide. Aki addig nem volt súlyos állapotban, annak itt jó esélye nyílt arra, hogy valójában sose lépjen az Újvilág földjére: a kórház ugyanis tele volt tífuszos és himlős betegekkel. A holttestek sem kerültek be a városba: azokat átszállították a másik szigetre, így bár sokan talán megúszhatták volna a súlyosabb betegséget, de az egészséges lakosságot jól izolálták.

hirdetés

 

Később egy alapos fertőtlenítést követően (állítólag mésszel szórták tele az egész szigetet és hipóval a házakat) rehabilitációs központ nyílt itt, majd a 2. világháború után a sérült háborús veteránok számára alakítottak ki itt egy közösséget. 1963-ban anyagi okokra hivatkozva bezárták a szigetet, kitelepítették az ott élőket és a műszaki berendezéseket. A könyvek azonban jól láthatóan senkinek sem kellettek, sőt az utolsó adag konzervekből is maradt pár hírmondónak.

 

A természet öt évtized alatt visszafoglalta a szigetet, ma már a nagy részén térdig ér a növényzet, de van olyan fa is itt, amelyik átnőtt a kerítés oszlopán. A 20 holdas gazos terület csak a filmesek fantáziáját izgatja, furcsa mód senki sem akarja magáénak, talán a múltja miatt. Pedig egy ekkora terület 10 perc kompozásra a parttól hatalmas értékkel bírhat, de New Yorkban ezek szerint még mindig nagyobb dicsőség felfelé építkezni, mint egy saját szigetet birtokolni.

A vasajtóban levő golyónyomok ugyanakkor kellően riasztóak, mivel a filmesek díszleteket használnak, és nem az eredeti berendezést lövik szét.

 

Címkék:
hirdetés
hirdetés