hirdetés
Mai névnap: Csilla, Noémi

Bordélyba invitálja a polgármester a katonákat

  • 2013 jún. 04 , kedd
  • Írta: 

A helyi szexipar szolgáltatásainak igénybevételére szólította fel a Japánban állomásozó amerikai csapatokat Hasimoto Tóru oszakai polgármester. 

 

Célja, hogy a katonák "legális keretek között tudják levezetni fölös szexuális energiáikat" - jelentette az Aszahi Simbun japán napilap kedden, nem sokkal azután, hogy a politikus botrányos kijelentéseket tett azzal kapcsolatban, hogy a japán hadsereg a második világháború során koreai és kínai nőket kényszerített prostitúcióra.
Hasimoto - aki egyben a harmadik legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Japán Restaurációs Párt (JRP) társelnöke - Okinaván azt közölte egy amerikai parancsnokkal: "Japánban vannak olyan helyek, ahol a szexuális energiákat legális keretek között lehet levezetni. Lehetetlen kordában tartani a forróvérű tengerészgyalogosokat, ha nem használhatják ezeket a helyeket. Az elveket félretéve, vegyék igénybe ezeket a szolgáltatásokat!"
Az eset még a hónap elején történt, de csak most került napvilágra, miután Hasimoto maga számolt be arról. A politikus szerint minderre azért lenne szükség, mert a Japánban állomásozó amerikai katonák számos szexuális bűncselekményt követtek el. Tavaly októberben egy húszas éveiben járó nőt erőszakolt meg két amerikai katona Okinaván, 1995-ben pedig három tengerészgyalogost ítéltek el egy 12 éves lány ellen elkövetett brutális nemi erőszak miatt.

Az amerikai védelmi minisztérium az Aszahi kérdésére "nevetségesnek" nevezte a hadsereg "minden elvével szembemenő" felvetést.
A bírálatokra reagálva Hasimoto közölte: a Pentagon képmutató, mivel az amerikai bázisok környékén világszerte virágzik a szexipar, továbbá a "szakmát önként választók nők diszkriminációjaként" értékelte azt, hogy az Egyesült Államok tiltja katonáinak a prostituáltak szolgáltatásainak igénybevételét.
Hasimoto hétfő esti sajtótájékoztatóján hasonlóan botrányos kijelentéseket tett. Azt mondta, hogy a katonák "fegyelmének" fenntartása érdekében "szükség" volt arra, hogy a japán hadsereg prostitúcióra kényszerítsen koreai és kínai nőket a második világháború előtt és alatt, egyúttal azonban tagadta, hogy a hadsereg rendszerszerűen elrabolta és szexrabszolgaságra kényszerítette őket.

hirdetés

A kijelentést a japán kormány több tagja, valamint a dél-koreai és a kínai külügyminisztérium is elítélte és elfogadhatatlannak nevezte. Ugyanakkor a JRP másik társelnöke, Isihara Sintaró volt tokiói kormányzó kiállt Hasimoto mellett. Történészek szerint Kína és a Koreai-félsziget japán megszállása alatt a császári hadsereg mintegy 200 ezer nőt kényszerített prostitúcióra, ami a mai napig feszültségeket szül Tokió és a környező államok között.

(mti)