hirdetés
Mai névnap: Csilla, Noémi

A jó házasság titka: az értékelés

  • 2013 feb. 07 , csütörtök
  • Írta: 

Négyhavonta értékelést kell írni a pároknak házasságukról, és akkor kevésbé romlik a kapcsolat - így találták amerikai kutatók, miután maguk is értékeltek, csak ők 120 pár kapcsolatát elemezve.

hirdetés

Az illinois-i Northwestern Egyetem tudósai két éven át írattak a párok felével négyhavonta értékelő fogalmazást, a kontrollcsoportnak nem kellett ilyesmivel bíbelődni. A kutatók nem regényeket kértek, csupán pár perc alatt megírható jelentéseket. A fogalmazásokban ki kellett térni az elégedettségre, a szeretetre, a szerelemre, a meghittségre, a bizalomra, a szenvedélyre, az elkötelezettségre, mindegyiket értékelve. Ezek mellett tényszerűen le kellett írni az időszak legjelentősebb nézeteltérését egy semleges kívülálló szemszögéből, olyanéból, aki mindkét félnek a legjobbat akarja.


   
Az eredmény: az első esztendő végére mindkét csoport házasságromlásról számolt be, ám a második "évzárón" a jelentésírók esetében megállt a "hanyatlás", egyáltalán nem értékelték romlónak kapcsolatukat. Emellett a civakodások - bár számuk és komolyságuk hasonló volt a két csoportban - kevésbé viselték meg a négyhavonta számot vetőket.
Eli Finkel, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozza, hogy az eredmény igen fontos lehet egészségi szempontból. A házasság jót tesz az emberek egészségének, ám sokkal fontosabb a minősége, mint puszta léte - idézte Finkelt a The Daily Telegraph című brit lap. Finkel egzakt példaként megemlítette, hogy szívkoszorúér-műtétjüket háromszor nagyobb eséllyel élik túl 15 évvel azok, akik a műtét után jónak érzik házasságukat, mint azok, akik elégedetlenek vele.