hirdetés
Mai névnap: Csilla, Noémi

A bécsiek dönthettek a parkolásról és az olimpiáról

  • 2013 már. 16 , szombat
  • Írta: 

Lekerült a napirendről a fizetőparkoló-övezetek szabályozásának központosítása Bécsben egy helyi népszavazás eredménye alapján.

A kedden közzétett előzetes végeredmény szerint a múlt hét végén megtartott állampolgári konzultáción a résztvevők 63 százaléka szavazott arra, hogy maradjon kerületi ügy a parkolóövezetek szabályozása. A központosítás egyben várhatóan a fizetőparkoló-zónák kiterjesztését is jelentette volna.
A véleménynyilvánító népszavazáson kiderült az is, hogy az osztrák főváros lakói nem szeretnének olimpiát a városukban, támogatják viszont a közműszolgáltatók önkormányzati tulajdonban tartását. A részvételi arány mintegy 30 százalék volt.

hirdetés

A szavazatukat leadók 71 százaléka ellenezte, hogy a város pályázzon a 2028-as nyári olimpia rendezésének jogára. Előzőleg Michael Häupl polgármester és Karl Stoss, az Osztrák Olimpiai Bizottság elnöke egyaránt pártolta a pályázatot.
A szavazók 87 százaléka vélekedett úgy, hogy az önkormányzatnak "meg kell védenie" a magánosítástól a közműszolgáltatókat.
Az ellenzék - a konzervatív Osztrák Néppárt és a populista, szélsőjobbhoz közeli Osztrák Szabadságpárt - keményen bírálta a szociáldemokrata-zöld városvezetést a népszavazás miatt. Szerintük a Városháza csupán politikai hangulatkeltésből bocsátotta népszavazásra a közművek privatizációját, mivel valójában egy pártnak sem áll szándékában ilyen lépés.

Az SPÖ előzőleg az Európai Bizottság által javasolt új vízszolgáltatási irányelvre hivatkozva azt állította, hogy az Európai Unió részéről egyre nagyobb nyomás nehezedik a privatizáció érdekében a tagállamokra. Michel Barnier belső piaci biztos később a Die Zeit című német lapnak nyilatkozva cáfolta, hogy a bizottság privatizációpárti volna, azt viszont elismerte, hogy nem volt teljesen egyértelmű a testület kommunikációja.
Az eredmény jogilag nem köti az önkormányzat kezét, de Michael Häupl és Maria Vassilakou alpolgármester már előre bejelentette, hogy tartják magukat a lakosság véleményéhez.

Forrás: MTI