hirdetés
Mai névnap: Emma

Újra munkához látnak a kincskeresők Berlin mellett

  • 2013 feb. 20 , szerda
  • Írta: 

Nem hagyja nyugodni a náci arany legendája a kincsvadászokat, ezúttal a Berlin melletti Stolpsee tó mélyén kutatnak. Évről-évre megpróbálkozik valaki, hogy megtalálja azt a temérdek kincset, amelyeket a második világháború vége óta nem lelnek sehol.

 

A feltételezések szerint a 2. világháború végnapjaiban - mai árfolyamon - 350 milliárd forint értékben süllyesztettek aranyat és platinát a nácik a Berlintől északra lévő, 400 hektáros vízfelületű tó fenekére, nehogy a kincs a szovjet hadsereg kezére jusson. A héten egy izraeli kincsvadász, Yaron Svoray a német hatóságok támogatásával, a legkorszerűbb hanglokátorral és radarral nekikezdett a tavi nyomozásnak.

hirdetés

A legendát elsősorban egy hajdani szemtanú, Eckhardt Litz vallomása élteti. Litz közvetlenül a háború befejeződése után a szövetségesek egy bizottságának azt mondta, hogy látta, amint 30 ember a koncentrációs táborok rabruhájában nehéz ládákat cipel a tó mellett parkoló teherautókról egy kompra. A hajó azután a tó közepére ment, ott bedobálták róla a vízbe a ládákat, majd visszatért a partra, ahol a rabokat gépfegyvertűzzel megölték - vallotta Litz.
Svoray nem az első, aki megpróbálja meglelni a Stolpsee kincsét. Az 1980-as években az NDK titkosrendőrsége katonai búvárokkal kutattatott a ládák után, két éve pedig üzletemberek egy csoportja próbálkozott, de hiába - jegyezte meg a The Daily Telegraph című brit lap.

Az elrabolt, majd elsüllyesztett náci kincsek legendája sokakat megihletett. A Salzburghoz közeli Toplitzsee szintén a kincskeresők kedvence, de a vadabb teóriák szerint sok náci tengeralattjáró menekült el a háború végén, így a kincseket sokan Dél-Amerikában vagy Új-Zélandon keresik.

 

hirdetés
hirdetés