Mai névnap: Csilla, Noémi

Hogyan költhetsz el 40 millió eurót ész nélkül

Manuel vagyok, a te spanyol barátod, aki segíteni szeretne. A ti pénzetekben ez a pár euró 12 milliárd forint! Az 6 kilométer „jóárasított” autópálya, vagy 12 nagykörúti Combino villamos ára felétek. Persze, ha van ennyi pénzed, nem muszáj otthon elköltened. Hozd el ide, Spanyolországba, itt van most egy tuti üzlet!

Van nekem rajtad kívül egy másik kedves barátom, egy igazán jó amigo-m, Jose. Bedolgozó egy gyárban, ahol valóban különleges autókat készítenek. Tőle tudom, hogy potom 40 millió euróért eladó a HRT (Hispania Racing Team), amiről te eddig talán azt hitted, hogy szimplán csak azt jelenti: “Húúde Rohadtlassú Talicskánkvan”.

hirdetés

Neked, akinek ott lapulnak az eurógurigák a párnád alatt eljött a Kánaán ideje. Ne törődj az eredményekkel, inkább örülj az egyszerűségnek, nem kell lexikonokat bújnod, statisztikákat magolnod. Leendő csapatod ugyanis 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben is nulla pontot gyűjtött. Még két futam van hátra idén, de majd felemeljük a fejünket az égre, nézünk a „Sol” felé és fohászkodunk: most már ne szerezzenek pontot, a végén még 41 millió euró lesz az ár.
Igazad van, azt a 40 millió euródat tényleg nem a szél fújta össze, okosan kellene befektetni. De mire akarod költeni? Belépsz egy golfklubba? Ugyan már, kint a csendes réten, az nem a te világod. Elutazol, persze, fehérhomokos tengerpart meg egy kókusz szívószállal. Hagyjuk az ilyen apró kalandokat, a Forma-1-ben megkapod ezeket egyszerre: elit klubtagság, évente 20 utazás 5 kontinensen, szép lányok, média felhajtás, hangulat, benzingőz.

Látod, tudtam én, hogy ez kell neked.
Kapsz egy fantasztikus autót. HÁ-ER-TÉ. Jó, nem egy Ferrari, ebben igazad van, de az nem is eladó. Végül is, ha a tied lesz, majd átfesteted vörösre. McLaren-es vagy? Akkor szürke lesz! Te vagy a főnök. Motor sem árt az autóba, ez a Cosworth mégiscsak egy tradicionális történet. Az egyike, a kevés megmaradt cégnek, amelyet az autóversenyzés legendái közé sorolunk. Egyébként is, hangra olyan lesz, mint a többi, a gumiszag mindegyiknél egyforma, a benzinszag is. A kuplungszag már speciális, de lesz két szuperhősöd, akik majd terelik a vasat. És ez lesz az igazi aduász a kezedben, a két pilóta. Alonso is, mit kihozott idén a Ferrariból! Egy jó pilóta néha csodát tesz egy átlagos autóval is.

Itt van rögtön a száguldó cirkusz doyen-je, legalábbis az lesz, ha Schumacher végre visszavonul. 41 éves, pont jó korban van, érett és higgadt, kivárta az időt, amikor eljön számára a győzelmi széria. Véletlenül senki nem ülhet egy McLarenbe, és most ne legyél rosszindulatú vele, attól, hogy félévig csak beugró volt Montoya helyett, attól még odakerült. 2013 Pedro éve lesz, mehetsz majd fel a pódiumra, kipróbálni milyen érzés, amit a TV-ből nem tudtál eldönteni, mikor valaki annyira örül magának, hogy emiatt a másik nyakába dugja a pezsgős üveget.

Húú, most lehet, hogy gondban leszek, kicsit megfogtál. Narain, Narain – rólad tényleg nehezen mondok el egy jó marketing dumát… Áhh, miket beszélek, Narain nagyon-nagy császár, pontosabban maharadzsa, hiszen indiai. Vedd meg tényleg ezt a HRT-t, 40 milláért egy aranybánya! Pedro majd sorban nyeri a futamokat, de akkora fölénnyel, hogy nem is mutatja a tévé, csak Vettel és Alonso öldöklő küzdelmét a másik két dobogós helyért. Alig lesz szponzorod, ha mindig csak a rajtnál, a boxkiállásnál és a dobogón tűnik fel a pilótád. Ezért kell neked ez az indiai csoda ember! Ő lesz az, aki keményen küzd majd a mezőnyben, kifékezi Webbert a rajtnál, beleviszi Raikkonent egy olyan adok-kapokba, hogy az az álmoskás finn inkább kihúzódik a külső ívre. Karthikeyan lesz a show man jövőre, ez szinte biztos.

Igazából én örülök, hogy segíthettem neked, gondolom mekkora teher, hogy nem tudod hova tenni most ezt a 40 millió eurót. Örülök annak is, hogy kedvet kaptál, de jobb lesz, ha sietsz. A kínaiak már repülőre ültek és Madridba tartanak. Azt pletykálta nekem minap José, mikor a kedvenc kiskocsmánkban beszélgettünk, a Puerta del Sol-on, hogy ezek az ázsiaiak nem vacakolnak sokáig, mert nagyon szeretnének már Forma-1-es autót is gyártani, ezért vesznek egyet. Ráadásul Naraint is ki akarják dobni, valami Ma-Csing hua esélyes az ülésére. Ezt ugye, te se szeretnéd?

Nem tartozol semmivel, ettől szép a barátság, hogy önzetlen és igaz. Persze egy kis apróságot elfogadok az ötletért. Tényleg csak egyet. Egy milliót.
Jaj, majd elfelejtettem ombre, ilyen ööö… nem is tudom miket tud a HRT-sek séfje készíteni. Írd már meg nekem majd egy levélben, hogy mi ez, amiről Jose barátom mutatott egy fotót.

Címkék: