Mai névnap: Csilla, Noémi

Ezekre figyelj a facebookon, ha épp munkát keresel

Minden bejegyzésed a közösségi oldalakon téged jellemez, ezért figyelj oda alaposabban arra, hogy mit mutatsz meg magadból. Vannak még maradi cégek, de egyre több helyen informálódnak a jelöltekről a kiválasztás során az összes lehetséges módon: így az interneten is! Mit ne csinálj, mire figyelj!

 

Profiloldal
Sok HR-szakember vallja, hogy minden rejtett adat és opció ellenére egy szimpla profiloldal is sok mindenről árulkodik. A profilkép mellett a borítókép mindig látható, az oda kitett idézetes képek pedig máris megmutatják, mi fontos az adott személynek. Gyakran a kedvenceknek jelölt oldalak publikussága sincs korlátozva, az ismerősökkel vagy a fotókkal ellentétben, így ezt végignézve egy profi szakember már látja, hogy a jelentkező vélhetően mik iránt érdeklődik szabadidejében.

hirdetés

Jelölések
Hiába minden alaposság, mikor a képek és az üzenőfal beállításáról van szó, ha előkerülnek a cimborák. Egy vállalhatatlan party fotós tag hétfőn reggel, és a délelőtti kávéját szürcsölő személyzetis máris ezt látja rólad! Ugyanez vonatkozik a csoportok bejegyzésére: kellemetlen részletek láthatnak napvilágot. Mindig figyelj oda ezekre is!

Bejegyzések
Ha az önéletrajzod szerint jelenleg is dolgozol valahol, nem túl nyerő, ha azt látja a kiválasztásért felelős személy, hogy csak munkaidőben kerülnek bejegyzések az oldaladra, de akkor óránként és mindegyikhez több kommentet is írsz, mikor épp nincs új bejegyzés.

Csináld így: Trükkök
Eddig csak arról esett szó, hogy mit ne mutassunk, de lehet teljesen más taktikát alkalmazni. Reménykedjünk benne, hogy az a cég, ahova pályázunk pont csekkolja a (jobbnak tűnő) jelentkezőit a közösségi médiában. Keress magadról egy emberi képet, sőt ha valamilyen gyakori neved van, használd profilképnek az önéletrajz fotódat, így biztosan megtalálnak.
A kedvencek közé tegyél sok olyan oldalt, ami tartalmas és a vágyott munka szempontjából hasznos tartalmakkal bír, így bárki láthatja, mennyire elszánt vagy a szakmában és a munkád egyben a hobbid.
Készíts egyedi borítóképet az unalmas sablonok helyett! Keresd ki a kedvenc fotódat, találd meg a kedvenc idézetedet, amit akár az ars poetica-d is lehetne. Barkácsold össze a kettőt, és máris sokat tettél azért, hogy 3-4 másodperc alatt megmutasd magad.
Motivációs levelet nem mindenhova kérnek, de ha valaki rád keres, lehet érdekelni fogja a „magamról” leírás. Használd ki ezt a felületet, hiszen az ott leírtakat bármelyik HR-es komolyabban fogja venni, mint egy sablon kísérőlevelet.

Ne feledd: ami az internetre kerül, azt elviekben bárki láthatja. Mindig fordíts figyelmet arra, hogy mit mutatsz meg a világnak!