Mai névnap: Bernadett

Gyerekként Te is űrhajós, kukás, kamionos vagy tűzoltó akartál lenni? Futball sztár vagy autóversenyző? Felnőtt fejjel már alig álmodozunk ilyesmin, de most tegyünk kivételt. Mi lenne a legtutibb munka, ha semmi nem számítana és holnaptól válthatnánk.

 

Huszon-, harminc- vagy negyven X évesen már nem töpreng azon az ember, hogy milyen menő lenne kukáskocsit vezetni, pedig a gyerekkorunkban még klíma se volt az öreg Skodákban és Rábákban – persze akkoriban nem is ez volt a döntő szempont. Nagy legyen, zúgjon, villogjon.
Focistának lenni azóta is menő, itthon lehet „tipszmikszelni”, külföldön meg focizni. Ehhez csak annyi kell, hogy az ember stabilan tudjon egy magasabb szinten játszani: ezért űzik hazánk fiai nagyobb részben az első sportot ahelyett, amit a TV-ben látunk.

Utazási újságíró
Első osztályon utazni, majd 5 csillagos szállodában lakni teljes ellátással, 100%-os bizonyossággal a tengerpartra/műemlékekre néző szobával… Igaz, hogy minden másra ott a bankkártya, akár erre is, de ha mindezt a kártyánk nélkül is megtehetjük, az sokkal kellemesebb. Két dolgod van csak, az egyik, hogy jól érezd magad. Ez kinek ne menne? A másik, hogy erről írj 1-2 oldalt olyan stílusban, amelyet mások is szívesen elolvasnak. Ez utóbbi jelenti csak azt az elvárást, amiért nem alkalmas erre a munkára mindenki.

Kritikus
Megnézed, elolvasod, megeszed, stb. Csak fogyasztanod kell, aztán véleményt mondani. Ehhez nincs más dolgod, mint eljutni arra a szintre, hogy számítson a véleményed (vagyis: érts hozzá alaposan). Ezután te leszel az élet császára, hiszen a kegyeidet fogják keresni, hogy miután tejben-vajban fürdettek, legyél kedves, és illesd pár pozitív szóval azt a terméket. Egy menő kritikus bármikor elintézheti egy mozifilm bevételeit vagy egy étterem forgalmát.

Tesztpilóta egy sportautókat gyártó cégnél
Benzinfogyasztás: nem számít. Gumikopás: kit érdekel? Műszaki problémák: még meg is dicsérnek érte. Az a dolgod, hogy minél extrémebb körülmények között tedd próbára az új gépeket: jeges tavon kipróbált elektronika, sivatagban próbára tett klíma, versenypályán tesztelt futómű – és ezért még fizetnek is! Minél tapasztaltabb és pontosabb sofőr vagy, annál többet érsz a piacon, így idővel a legdrágább kocsik volánjánál találod magadat.

Sportorvos
Természetesen nem a magyar másodosztály a cél, hogy te rohanj be elsőként, amikor a favágó hátvéd páros lábbal rácsúszott a csatárodra. Rohanj be Riberyhez Münchenben, amikor 66 ezer ember figyeli izgatottan, hogy mit intesz: gyors jegelés, vagy csere és fél év szünet.
Ezen a szinten egy orvos már ugyanúgy a csapat fontos láncszeme, mint az edző, vagy a mindent hárító kapus. Részt vesz az edzőtáborban, ott ül a pálya szélén a BL döntőn, aztán a győzelem után együtt sörözhet a gyepen a legnagyobb sztárokkal.

Divattervező
Gyönyörű modellek mindenhol, egészen addig, amíg idővel már megcsömörlesz a látványtól. Addig persze le kell húzni jó pár évet egy tervező asztal és egy varrógép mellett, hogy idővel miattad utazzon fél Hollywood Párizsba vagy Milánóba. Onnantól azonban a világ felső tízezerje lesz a társaságod, sosem fog gondot jelenteni, hogy bejuss egy rendezvényre, vagy hogy tied legyen a legjobb helyen levő asztal a város legmenőbb éttermében. Talán a modellekre sem lehet ráunni olyan gyorsan.

hirdetés

Repülőgép pilóta
A magyar charter gépeken még mindig úgy tapsol a nép, mintha lenyomnál egyedül egy másfél órás koncertet: egyesek számára megmagyarázhatatlan felfoghatatlan, hogy mitől marad ott fent az a bazi nagy vas. Ráadásul azt sem érzed a fülkédben, hogy hátul már összekeveredett az utazásra félretett házipálinka a hajnalban csomagolt fasírt szagával. A stewardess mánia lassan csak egy urban legend, de még mindig nagyobb számban akadnak majd csinos nők körülötted, mintha elmennél hentesnek egy vágóhídra. Ha meg nem így alakul: behívod a legjobb csajt a pilótafülkébe, hogy nézze meg, hogy kell repülőgépet vezetni. Visszautasítás kizárt!

Futball manager
Amíg azok is vígan és jómódban élnek, akik a magyar falábúakat focistákat „futtatják”, addig nem kell tartanod attól, hogy ez ne lenne egy nyereséges üzlet. Dzsudzsák a legmagasabban jegyzett hazai spíler, neki volt olyan éve, amikor félév alatt kétszer váltott csapatot, összesen 30 millió euróból nagyobb értékben. Ha csak 10% az ügynöki jutalékod, máris keresték közel egy milliárd forintot. Puskásra visszagondolva: kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci. Nyugat-Európában (főleg a pénzeszsák araboknak és oroszoknak köszönhetően) minden nyáron röpködnek a 30-60 millió euró közötti összegek: akár egy topjátékosból is vígan meg lehet élni, de a legjobbakat árusító menedzserekhez akar tartozni minden ifjú titán. Te döntöd el, kiben látsz akkora fantáziát, hogy érdemes legyen megalkudnod egy magasabb tiszteletdíjról.