Mai névnap: Csilla, Noémi

A világ 7 csodája mellett a természetnek ezer csodája van, most ezek közül gyűjtöttünk össze hetet. Mind védett terület, nem véletlenül.

 

Grand Canyon, USA
A Colorado folyó eróziója által vájt völgy 400 kilométer hosszan és 30 kilométer szélesen terül el. Egykor őshonos amerikai törzsek éltek az árkokban. 17 millió év alatt jól kirajzolódik, hogy a korábban sík vidéknek számító tájon hol találhatóak az erősebb kőzetek. Az itt található Nemzeti Park jó lehetőségeket kínál arra, hogy a természet erejét és a környék élővilágát egyszerre megcsodálhassák a látogatók. A kalandvágyók vezetett gyalogos túrára vagy helikopteres ismerkedésre is benevezhetnek.

Salar de Uyuni, Bolívia
A világ legnagyobb sós síksága az Altiplano fennsíkon található Bolíviában. Az esős évszak végén az egészet bokáig érő víz borítja, így jó időben a világ legnagyobb tükrének számít. Az alul levő só egy része feloldódik, így visszaveri az égbolt mintázatát, bárányfelhős idő vagy naplemente esetén gyönyörűek a fények. A tó közepén egykor egy sziget volt, ez ma is megtalálható, az egyetlen szín a fehéren kívül ezen a hatalmas felületen az régi sziget barna kövezete. Átvonulóban rózsaszín flamingók járnak erre, ezeket lefotózni még a természetfotósok számára is ritkaság.

Carrera-tó, Chile
Dél-Amerika legmélyebb tava, de nem csak erről híres, hanem a partját szegélyező hatalmas mészkősziklákról és barlangokról. Itt a víz nyomása korrodálta a köveket, s alakított ki csarnokos barlangokat, ahova kis csónakokkal mehetnek be a turisták. Érdemes igénybe venni a  helyi  idegenvezetők segítségét, mivel ez a víz által kialakított földalatti rendszer olyan hosszan nyúlik el, hogy egy látogató számára kész labirintus.

hirdetés

Tsingy de Bemahara, Madagaszkár
Az afrikai sziget valóban sziget: rengeteg faj elszigetelt élőhelye, de nem csak az élővilág, hanem a természet is csodákat művelt itt. Ez a karsztos kő erdő olyan, mintha egy sci-fi díszletébe csöppennénk. Távolról szürkefenyő erdőnek tűnnek a hatalmas mészkő kúpok. A sűrű bozótosban majmok élnek, így a függőhidakon sétálva érdemes figyelni az értékeinkre, mielőtt egy maki elragadja azt.

Rorarima-hegy, Dél-Amerika
Venezuela, Brazília és az amúgy is a természeti értékeiről híres Guyana határán található Két milliárd év kellett ahhoz, hogy ez a táblahegy a mostani formáját mutassa. A 400 méter magas hegy szikláin rengeteg védett növény és rovar él, míg a barlangokban szilicium evő mikrobákat találtak a kutatók. Még furcsább az egész attól, hogy egy vízesés is van az az egyik oldalán. Megközelíteni azonban nem egyszerű a földön, ezért a helikopteres túrát javasolják, amellyel körbe is járható, és feljutni sem nehéz.

Staffa, Skócia
Sok turista el sem akarja hinni, hogy a kis sziget meredek partfalában látható oszlopok természetes képződmények. Egykoron vulkán lehetett itt, legalábbis vulkanikus tevékenységre utalnak a bazaltoszlopok, amelyek vastagsága és robosztussága egy gótikus székesegyház belsejét idézik. Nem ez az egyetlen ilyen képződmény a környéken, Észak-Írországban is hasonló szirteket látni.

Pamukkale, Törökország
Mint a mi Egerszalókunk, csak kicsivel nagyobb méretben. A hófehér mészkőmedencéket a föld alól feltörő forrásvíz hozta létre. Már az ókorban is gyógyfürdőnek használták, az évek során azonban annyi turista érkezett ide, hogy elszíneződtek a fehér kövek. Emiatt szigorú intézkedéseket vezettek be a hatóságok, így ma már csak pár medence látogatható.

 

Címkék: