Mai névnap: Mátyás

Gyakori viták tárgya, hogy jó üzlet-e a magyar foci, s ha igen, kinek. A tévés bevételek mellett kevés a néző, ez nem hoz pénzt. A játékosok eladásából származhat nyereség?

 

Az NB1-ben nincsenek nemzetközileg jegyzett sztárok. Járt itt az utóbbi években egy Signori, vagy egy Heinz, de egyikük sem az európai elit tagjaként érkezett Magyarországra. Üzletileg és a nézők szempontjából is az lenne a legszerencsésebb, ha a klubok olyan fiatalokat nevelnének ki, akikkel előbb sikereket érnek el, majd eladáskor még pénzt is keresnek rajtuk. Ez a modell azonban még messze van, hiszen az értékeket tekintve a top11-ben csak 4 magyar van, ráadásul egyikük sem fiatal. Az árakat euróban és a transfermarkt.de német futball szakoldal adatai alapján jelöltük meg.

TOP11 – Az NB1 legértékesebb kezdőcsapata

Mladen Bozovic (Videoton) – 1 000 000
A Videoton montenegrói válogatott kapusa a hazai mezőny egyik legjobbja, ezt mutatja a becsült ára is. Furcsa módon ritkán hallani vele kapcsolatban átigazolási pletykákat. Az őszi Európa Liga szereplés nem dobott sokat a piaci értékén, ebből bárki lemérheti, hogy a hazai szinten nagy szónak számító nemzetközi meccsek mennyit érnek magasabb szinten. Semmit.

Alessandro Iandoli (Újpest) – 600 000
A lilák olasz-svájci balhátvédje Belgiumból érkezett. Az ő ára a legalacsonyabb a legértékesebb 11-ben, ráadásul csak kölcsönben focizik Magyarországon. Az Újpest tulajának másik csapatához, a St. Trudenhez tartozik. Ennek köszönhetően bármikor visszarendelhetik Belgiumba, vagy eladhatják máshova. A hazai pontvadászatban nyújtott teljesítménye nem rossz, kérdés, ez mire lenne elég egy színvonalasabb ligában.

Juhász Roland (Videoton) – 2 000 000
Angol, ukrán, belga és német érdeklődőkről lehetett hallani tavaly nyáron, majd télen is, aztán Videoton lett belőle. Fél év padozás után persze érthető, hogy bármi jobb volt, mint egy újabb félszezonnyi lelátón ücsörgés. Juhászért, ha nem is 2 milliót, de lehetne pénzt kapni, csakhogy ő nem a Videoton tulajdona, hanem az Anderlecht kölcsönjátékosa.

Muhamed Besic (Ferencváros) – 700 000
Moniz egyik legjobb igazolása, akiben hatalmas potenciál van. Fiatal kora miatt még képes hajmeresztő dolgokra, de az 10-ből 9 megmozdulásán látszik, hogy olvassa a játékot. Hamburgban nevelkedett, már bosnyák válogatott, akikkel jó esélye van arra, hogy jövő nyáron ott legyen a VB-n. Ha addig tovább fejlődik a Fradiban, akkor a klubvezetés egy okos szerződéssel és kivásárlási záradékkal komoly bevételre tehet szert az eladásakor.

Michal Svec (Győr) – 1 000 000
A cseh hátvéd tavaly nyáron érkezett Hollandiából, ahova korábban 2.5 millió euróért igazolt. Amennyiben a Győr megnyeri a bajnokságot (amire nagy az esély), és bejut a BL-be (erre már kisebb), akkor Svec értéke még emelkedhet. A cseh válogatott jelenlegi formáját tekintve egy gondja lehet csak, hogy pont az ő posztján akad jó játékos, Gebre Selassie személyében.

Vitor Gomes (Videoton) – 1 200 000
A portugál szűrő a Rio Ave-től érkezett a télen kölcsönbe, a másik Gomes, az edző hozta. Csak ideiglenesen focizik a Vidiben, a nyáron talán marad, ha csapata elindulhat valamelyik kupában. Ebben az esetben még van esélye rá, hogy hazatérjen egy jobb csapathoz, ellenkező esetben 25 évesen felkészülhet arra, hogy kelet-európai vándormadár lesz.

Szakály Péter (Debrecen) – 750 000
A Debrecen legértékesebb labdarúgója azóta, hogy Varga télen Fürth-be igazolt. Talán csapattársa, Czvitkovics példája lebeg a szeme előtt, aki a csapatban és a ligában sztárnak számított, aztán csúnyán megégett egy belga kiscsapatban, egy évvel később már itthon volt. Ennél erősebb kérőre talán Szakály sem számíthat, márpedig egy belga kieső nem olyan nagy karrier, hogy érdemes legyen váltani.

Koltai Tamás (Győr) – 750 000
25 évesen, válogatottként és talán hamarosan magyar bajnokként lassan mindent elért, amit itthon lehet, mégsem kapkodnak érte a külföldi klubok. Hazai szinten meghatározó játékos, mégis az ő példája mutatja, hogy az itthon sztárnak számító focisták súlytalanok nemzetközi szinten. Persze erre ősszel alaposan rácáfolhat, ha távoli bombagóljaival a BL-be segíti az ETO-t. A kora miatt még van esélye egy külföldi szerződésre.

hirdetés

Leonrado (Ferencváros) – 800 000
Szintén Ricardo Moniz hozta Magyarországra a renitens brazilt, akit Salzburgból azért dobtak ki, mert túlságosan szerette az éjszakai életet. Megszakadni már valószínűleg sosem fog, amíg igényt tartanak a pontos passzaira és remek cseleire, addig élvezetből (és jó fizetésért) elfocizik. Pedig 4 éve, 26 évesen még 2 milliót ért, amikor eladta az Ajax. Azóta folyamatosan csökkent az értéke, várhatóan ez a tendencia nem fog változni. Az ő esetében ráadásul egyértelmű, ha Moniz netán távozna, nem lesz kedve itt focizni, de ha marad is, nem lesz, aki szót értene vele.

Nemanja Nikolic (Videoton) – 1 000 000
Télen már majdnem elvitte a Siena a magyar állampolgársággal is rendelkező támadót. Azonban, milyenek az olaszok: csak kölcsönbe akarták, de annak a papírmunkájával is elkéstek. Nikolicot sokan a válogatottba követelik, ami az értékének is jót tenne. Addig azonban nincs sok esély arra, hogy egy olasz kiesőcsapat kölcsönénél komolyan ajánlat fusson be érte.

Rudolf Gergely (Diósgyőr) – 1 400 000
A gól nélküli csatár. Egy sikertelen olasz légióskodás után tért haza, ott kölcsönadták, majd inkább elengedték, csak ne kelljen fizetni a bérét. Elméletben nem csináltak rossz üzletet vele Miskolcon, gólerős, technikás csatár, csak sokat sérült. Utóbbit egyből bizonyította ősszel, amikor alig játszott, míg előbbit folyamatosan cáfolja tavasszal. Pedig ha jó formában termelné a gólokat csapatában és a válogatottban, akkor nem kizárt, hogy újra külföldre hívnák.

Kimaradók
A hátvédeknél a vidis Stopira (700 000) és az Újpestre hazatérő Szélesi (600 000) maradt ki, míg a középpályán a győri Pátkai (700 000). Elől nagy volt a lemaradás a számokat tekintve, de annál szorosabb a mezőny: Coulibaly (750 000) a Lokitól, Lanzafame (700 000) a Honvédból, Böde (700 000) a Fradiból, Moraes (700) Újpestről maradt ki a top11-ből, köszönhetően annak, hogy Rudolf értékébe beleszámít a múltja, és nem csak a jelenlegi formája.

 

Címkék: