Mai névnap: Alfréd

Nem Velence az egyetlen város, amely a vízre épült. Bemutatunk 5 várost a világ különböző pontjairól, ahol talán kicsit kevesebb a csatorna, mint az olasz nagytestvérnél, de ettől még ugyanolyan érdekesek.

hirdetés

Bruges
A flandriai város a mai napig gondosan megőrizte a gótikus építészmesterek remekműveit, mivel a városközpont a középkor óta alig változott. A Bruges közepén magasodó Miasszonyunk templom ismerős lehet az Erőszakik című filmből, ahogy a város csatornái is, a legismertebbek a Rozenhoedkaai és a Groenerei. Egy hagyományos kereskedőváros főtere egykoron a piactér volt, így Bruges-ben is található egy hatalmas placc, körben kedves és színes házakkal, hanza stílusban.

Bangkok
Nyüzsgő ázsiai metropolisz, amelynek mindennapjaihoz ugyanúgy hozzátartoznak a modern dolgok (tuk-tuk áradat, travik, neonfények), mint a hagyományos ázsiai piac egyik speciális változata, a vízi piac. A belvárosi részben már lecsapolták a mocsarakat és a csatornákat, de a piacot szerencsére meghagyták. Itt akár csónakkal is mehetünk vásárolni, ha úgy tartja a kedvünk, persze van szárazföldi stand is. Az igazi csatornahálózatok a várost körülvevő földeken maradtak meg.

Tigre
Ez a város valójában Buenos Aires-külső, a Parana folyó deltájában. Ennek köszönhetően sok apró ér fut át rajta, plusz sok mesterséges csatorna. A modern irányzatot kedvelő turisták a motorcsónakok miatt járnak ide, míg a régimódiak kiülhetnek a megannyi part menti teaház egyikébe békésen szürcsölni az italt. Korábban ez volt az argentin arisztokrácia üdülőövezete, ennek megfelelő házakkal, palotákkal.

Annecy
A francia kisváros az Alpok lábánál található. Nincs sok folyója és csatornája, de az az egy legalább sokat kanyarog, amíg keresztülfolyik az óvároson, hogy eljusson a közeli tóba. Több francia nemesi család élt itt évszázadokkal ezelőtt, ezek szerint már akkor is tudták, hogy mi a szép. Rengeteg kávézó és bár várja a turistákat, hogy a teraszukról nézhessék a türkiz színben csillogó vizet.

Giethoorn
Hollandia egyébként is híres a csatornáiról, elég csak Amszterdamra gondolni. Ez a kis falu azonban sokkal békésebb, ráadásul itt tényleg csak a csatornák vannak, meg néhány gyalogos híd és járda a házakhoz. Garázs helyett az otthonok mellett csónakház épült. Az évszázadokkal ezelőtti holland gazdák csak csónakon tudták megközelíteni a dombokon levő földjeiket, majd ugyanígy szállították a termést a faluba. Csónak, vízibicikli, kishajó – itt szinte ismeretlen fogalom egy Ferrari.

 

Címkék: