Mai névnap: Csilla, Noémi

Most induló sorozatunkban zseniális szakértőink segítségével kiképzünk téged mindenre, ami csak gondot okozhat egy párkapcsolatban. Kezdetnek rögtön itt a vég, a szakítás, ami sosem könnyű.

Egyesek nyersen közlik a tényt, mások inkább eltűnnek, páran pedig szinte kiharcolják, hogy inkább a másik vessen véget a kapcsolatnak, ezzel is kerülve a felelősség terhét. Három szakértőnk most arra vállalkozik, hogy utat mutasson neked, ha hasonló helyzetbe kerülsz!

 

Tehát a probléma ezúttal:

Hogyan tudassam a barátnőmmel, hogy ennyi volt, véget ért a kapcsolat?

 

Adrienn:

Szia, Mr.Heartbreaker!
Egy kapcsolat lezárása mindig kemény dió. Bizonyára, ha ide jutottatok, akkor már volt ennek előzménye és nem éri úgy a csajt, mint derült égből a villámcsapás. Rengeteget veszekedtetek és elhidegültetek egymástól. Nagyon fontos, hogy mivel te határoztad el, hogy lezárod a dolgot, akkor neked kell a kezdeményezőnek és a dominánsnak lenned. Az első, ami általában működik, ha hiszed, ha nem… az őszinte beszélgetés. Amikor összeszedted a kellő bátorságot, akkor mondd, hogy van valami, amiről beszélnetek kell. (Persze itt már mindenki a legrosszabbra gondol, tehát megadod a „kellemes” alaphangulatot.)
Aztán jöjjön, aminek jönnie kell. Lehetőleg mellőzd a közhelyeket, a „te jobbat érdemelsz” és „nem miattad, miattam” szöveg nem nyerő… ezzel csak hergeled a kedélyeket. Ne kamuzz és ne ködösíts! Inkább próbálj meg beszélni az érzelmeidről, hogy mi vezetett idáig, hogy erre a döntésre kényszerültél. Ha látja a csaj, hogy komoly, amiről beszélsz és valóban megszűntek az érzelmek, akkor nem fog hisztizni, vagy ha mégis akkor csökkented a valószínűségét a nagy jeleneteknek. Ha mégis kitörne a káosz, hagyd, hogy kitombolja magát, hiszen te hagyod el őt: ez mindenkinek fájdalmas és megértőnek kell lenned. Őszintén szólva, szerintem nem olyan nagy nehézség megmondani valakinek, hogy vége, ha valaha nagyon szeretted. Hiszen megérdemli azt, hogy őszinte legyél, egyenes és persze tisztességes. 
Egyébként ki tudja… lehet, hogy ő is ugyanígy érez már egy ideje, csak nem mert róla beszélni.

hirdetés

Anna:

Először érdemes tisztázni a tudatás fogalmát. Az „eltűnök és nem reagálok a hívásokra, sms-ekre, vagy a „megutáltatom magam, hogy ő szakítson” nem tartoznak a tudatás kategóriába. Tálald a dolgot szemtől szemben, hogy az elhagyott félben gyökeret eresszen a gondolat, hogy új pasi után kell néznie. Ezzel már el is kerülted a hetekig tartó bujkálást és üldöztetést, így maximum a facebookon kell szembesülnöd lepattintott oldalbordád kisírt szemű idézeteivel, vagy vad partyképeivel.
A szakításkor mindenképpen legyél egyértelmű és határozott, különben a nő visszahódító hadjáratba kezdhet, ami senkinek sem jó. A női nem tagjai mindig fennen hangoztatják, hogy ők szeretik tudni az igazat, de ha egy másik nő miatt hagyod el, vagy mert felszedett magára a kelleténél több plusz kilót,  akkor jobb, ha ezt magadban tartod. Egy hiúságában megsértett nő akár még bosszúszomjassá is válhat!
Sok múlik a helyszín megválasztásán, nem túl etikus valakit egy zsúfolt étteremben vagy az utcán dobni, bár itt kisebb a jelenetrendezés valószínűsége. Legjobb egy csöndes helyet választani, az érzelmek kihűlésére hivatkozni, esetleg arra, hogy mégsem szeretnéd még komolyan elkötelezni magad és nem akarsz fájdalmat okozni. Ezután egy gyors búcsú, sűrű bocsánatkérések, a nő nyugodtan kisírhatja magát, te pedig leöblítheted az izgalmakat a közeli kocsmában egy sörrel a haverok társaságában.

Kata:

Egészen egyszerűen. Leülsz vele szemben, és elmondod neki őszintén, hogy szeretnéd lezárni ezt kettőtök közt. Ennyi.
A nő is csak ember, és mint olyan, szereti az egyenes és tiszta beszédet, még akkor is, ha ő maga nagyrészt utalásokkal kommunikál. A legjobb személyesen elmondani neki a döntésed, és megbeszélni a miérteket és a hogyanokat. Szánj elég időt rá, mert valószínűleg rengeteg kérdése lesz, ugyanúgy, ahogy a férfiaknak is lenni szokott, csak ők rendszerint inkább nem teszik fel ezeket. A nők szeretik érteni az apró részleteket is, ezért légy türelmes. Add meg a tiszteletet a másiknak, elvégre életetek egy adott szakaszában egy párt alkottatok, ezért talán joggal várja el a másik, hogy megkapja a lehetőséget döntésed hátterének megértésére.
Persze lehet sms-ben vagy e-mailben is szakítani, de azzal saját magadat illetve a kapcsolatodat minősíted. Bár kényelmesebb üzenetben tudatni a tényállást és megúszni a hisztit, a sírást, a sok kérdést vagy épp a vagdalkozást, de ebben az esetben sajnos fel kell vállalnod, hogy egy igazi megúszós kispatkány vagy. Nincs ezzel semmi baj, elvégre nem lehet mindenki úriember, de talán - ha másért nem is - a saját lelkiismeretedért megéri egyenesnek lenni, és vállalni az esetleg kényelmetlen, de őszinte kommunikációt. 

 

 

hirdetés
hirdetés