Mai névnap: Emma

Aki sokat utazik, az igazán tudja, mekkora különbség van repülőtér és repülőtér között. Egy kis késés, máris ugrik az átszállás, jöhet a többórás, akár félnapos várakozás. Ilyenkor nem mindegy, hogy csak egy szendvicsbár és kemény padok vagy első osztályú ellátás vár az utazóra.

 

Az Airport Council International (ACI) idén is segíti a légi utasokat azzal, hogy előre megmondja, mi vár rájuk az adott repülőtéren. Ezért is várták már sokan a 2013-as Legjobb repülőterek listát. Az ACI 350.000 kérdőív alapján, 200 repülőteret vizsgált 50 országban. A pontos kérdések nem nyilvánosak, de kiterjedtek a jegyvásárlásra, a biztonsági intézkedésekre, a repülőtér megközelíthetőségére, a reptéren belüli tájékozódásra, az ellátás színvonalára, a hasznos és kényeztető lehetőségekre.

hirdetés

A legfontosabb kontinenseket tekintve és minden szempontot figyelembe véve, Európa legjobbja a moszkvai Seremetyevo, Észak-Amerikában Indianapolis, míg Ázsiában a szöuli Incheon végzett az élen. 

De mitől is jó egy repülőtér? Nézzük szempontok szerint!

Design – Madrid Barajas
Nagy terek, sok fény, játékos ívek, csendes zugok – ezekre mind szükség van egy forgalmas repülőtéren. A szakma az építészeti Oscar- díjat adta a madridi repülőtérnek még 2006-ban, nem véletlenül. A Barajas egy igazi 21. századi komplexum: sok természetes fénnyel és egyszerű, átlátható szerkezettel.

Tájékozódás – Amszterdam Schiphol, Frankfurt, Athén
Amikor alig van idő elérni egy csatlakozást, nem sokat ér, ha csak annyit látunk a jegyünkön, hogy melyik terminál, melyik kapujához kell rohannunk. Oda is kell találni. Ebben segítenek a jól olvasható táblák, a mozgójárda és a felfestések. Három repülőtér végzett az élen azonos pontszámmal ebben a kategóriában.

Megközelíthetőség – Hong Kong
Egy jó repülőtér autóval és tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető, az utazási idő pedig pontosan tervezhető. Ezek kulcsfontosságú tényezők, ha nem akarunk órákkal előbb elindulni, hogy aztán a repülőtéren szobrozzunk. Hong Kongban 20 percenként jár az expressz vonat a belvárosból a reptérre, azon belül pedig egy másik vasút szállítja az utasokat a terminálok között.

Ellátás – Dubai
Az arabok tudják, mi a luxus, ezt nem sajnálják az utazóktól sem, igaz, az árakról nem szól az értékelés. Dubaiban minden kategóriából talál megfelelőt az utazó: kávézótól hamburgeres multin át az egyedi luxuséttermekig. A reptér ma már nem csak váróterem, hanem pláza is, szolgáltatókkal és üzletekkel.

Kiszolgálás – Denver, München, Helsinki - Vantaa
Végeláthatatlan sorok, kilométeres túrák a csomagokkal, esetleg vám és bevándorlási hivatal. Csupa olyan dolog, amelyek növelik a repülőtéren töltött időt és csak bosszúságot okoznak. Egy jó repülőtér ma már sok mindent az utasra bíz: online check-in, automata csomagfeladás, eligazító személyzet. Itt is három repülőtér bizonyult a többihez képest kimagaslónak, mind gyors és hatékony.

 

Címkék: