Mai névnap: Csilla, Noémi

Talán nem ez Olaszország legismertebb folyója, de az biztos, hogy ez folyik a legszebb helyeken: alpesi patakként indul, észak-olasz városokon áthaladva jut el a tengerig. Túra az Adige mentén.

 

Ötzi lábaitól ered, az osztrák-svjáci-olasz hármas határhoz közel, aztán egyből egy tóba folyik. Ez a tó a Reischensee, egy mesterséges víztározó. A hírhedt faluromboló Caucescu idején árasztották el Erdélyben Bözödújfalut, az ottani vízből kiálló templomtorony a pusztítás szimbóluma lett azóta. Pedig hasonlót a „fejlett” nyugaton is láthat az utazó, a Reschen-tóból ugyanúgy kiáll egy templom tornya. A környék egyébként gyönyörű, ez Tirolnak és az Alpoknak már a déli, olasz oldala.  A Reschenpass a kevésbé forgalmas opció észak-dél irányban, a Brenner-hágó tele van kamionokkal, autópályán halad az ember, itt azonban a hegyek között, zöld réteken, legelésző tehenek mellett egy kellemes főúton.

Legurulva a lejtőn az első nagyobb város az Adige mentén Merano. Még bőven a hegyek között van, de mégis nagyon kellemes, egészen mediterrán jellegű az éghajlata, mivel egy szélvédett medencében fekszik. Ez az időjárás kedvez a szőlőtermesztésnek, így Merano a borairól és a fürdőiről ismert. Tirol korábbi székhelye volt a város, talán ennek a történelmi múltnak köszönhető, hogy sokáig megőrizte függetlenségét. Vannak építészeti látnivalói, de igazából az érzete kellemes, ahogy az egy történelmi üdülőváros esetében lenni szokott.


hirdetés

A következő jelentős folyóparti település Bolzano, igaz a város folyója nem az Adige, mivel az a szélén folyik. Bolzano története még Magyarországénál is sokkal régebbi, az időszámítás előttre nyúlik vissza. Ennek megfelelően rengeteg korszak nyomott hagyott rajta: római császároktól kezdve, a bajorokon át az Osztrák-Magyar Monarchiáig. A helyiek mégis azt vallják, hogy ők tiroliak, mivel Tirol örök – így, vagy úgy, de igazuk van. Tirol ugyanis mindig létezett attól függetlenül, hogy egyes részei épp milyen fennhatóság alatt álltak. Érdemes sétálni egyet a Laubenen, a város fő- és bevásárló utcáján. Nem nehéz elképzelni, hogy a divatos világmárkák üzletei helyén párszáz éve még más termékeket kínáltak. Bolzano fekvése miatt az észak-déli kereskedelem egyik központja volt évszázadokon át: északról eddig jöttek le, délről eddig jöttek fel a kereskedők. Tirol központjaként itt lehet megtekinteni Ötzi előember 5000 éves maradványait, de a katedrális is nevezetes, mivel még a 12. században kezdték el építését. Közhelynek tűnhet, de tényleg finom a tiroli rétes, ne hagyja ki senki, aki arra jár.


Trento a legnagyobb város az Adige völgyében, egyben a tartomány székhelye. 107 olasz város közül évek óta Trento a legélhetőbb – érdemes élőben megnézni, miért is. Méreteit tekintve a környék legnagyobb települése, de még így sem egy metropolisz, pusztán kihasználták, hogy végre kicsit szélesebb a völgy a Dolomitok meredek ormai között. Már az etruszkok létrehoztak egy települést ezen a vidéken, de a legrégebbi emlékek „csak” a 12.-13. századig nyúlnak vissza. A dóm téren minden adott, ami kell az olasz hangulathoz: egy nagy térre vezető szűk utcák, máló vakolatú és frissen felújított színes házak váltakozva, éttermek, kávézók és persze egy nagy, kőből összerakott dóm, gótikus stílusban. A tér középen Neptun barokk szökőkútja díszíti a teret. Tovább sétálva a belvárosban visszatérhetünk a középkorba, minden a 12. és a 15. század között épült. A Buonconsiglio Kastély a régi városfal mellett található, a legenda szerint földalatti összeköttetésben áll a dómmal, a világi és egyházi vezetők titokban jártak át egymáshoz. (Arról nem szól a legenda, hogy miért.) Tradicionális módon multikulti a kastély, van itt minden: román, gótika és reneszánsz freskók is. Aki nem régi házakra és sikátorokra vágyik, az se keseredjen el, rengeteg palota és kastély van Trentoban, vagy a környező dombokon.


Dombok, mit is beszélek, komoly hegyek vannak itt. Olyan komoly hegyek, amelyeken lehet egy jót autózni, erre jöttek rá a helyiek, akik évek óta megrendezik a Trento-Bondone hegyi felfutó versenyt. Autóverseny azonban nincs minden héten, de bulik igen, Trento ugyanis egy jó hangulatú egyetemváros. Aki mégis inkább a hegyekbe vágyik, de autó nélkül, az menjen fel felvonóval. Nem sikló, nem libegő, rendes alpesi felvonó, a város nyugati széléről indul és elég komoly szintkülönbséget leküzdve bő 10 perc alatt juttat fel egyszerre egy kisebb csoportot a hegyoldalba.Miután a sík vidékre ér az Adige, Verona következik az általa érintett és az általunk ajánlott városok közül. Mint megannyi más olasz város, így Verona története is a Krisztus előtti időkből ered, a 6. században pedig már királyi székhely volt. Ezért jó az olaszoknak, hogy sokáig nem volt egységes nemzetállamuk: szinte minden nagyobb városuk királyi székhely volt, külön történelemmel. A város tartozott már Velencéhez, Ausztriához, de Napóleon Franciaországához is.
Az óváros nevezetessége a kétezer éves Amfiteátrum, egykoron 25 ezres aréna volt, de a mai napig használják, nyári szabadtéri játékokhoz. A Porta Leoni egy kétezer éves emlék, a város egykori, római-kori kapujának maradványa. A San Zeno Maggiore–bazilika a város tradicionális építészetének egyik iskolapéldája, 70 méteres harangtornyáról pedig Dante is megemlékezett az Isteni színjátékban. A színes ablakok nyáron egészen érdekes hangulatot adnak a belső térnek, ahol körben, valamint a külső falakon szintén körben vésett szent képek és bibliai történetek láthatóak.
Verona már az igazi olasz hangulat hordozója: tele robogóval, hétköznap esténkén is nyüzsgő belvárosi élettel – ennyit tesz egy negyedmilliós lakosság, meghozzák a városi érzést. A belvárosban található Rómeó és Júlia erkélye is, habár az eredeti történet nem itt játszódik, mégis mindenki elhiszi a mesét, hogy egykor Rómeó azon udvaron térdelt, majd mászott fel az erkélyre.

Érdemes körutazásként végigjárni az Adige-völgyet, 4-5 nap alatt minden városra szánhatunk pár órát, mellette jut idő túrázni egyet a hegyekben, vagy a közeli Garda-tavat felfedezni.

 

 

 

Címkék: