Mai névnap: Mátyás

Jó pénzért megéri - A 10 legnagyobb futballüzlet

Olcsón venni, drágán eladni – a kereskedői szemlélet alapja. Mindeközben még további pénzt és sikereket hoz nekünk ez a termék? Annál jobb. Ilyen „termék” lehet egy focista.

A transfermarkt.de futball oldal összeszedte a legnyereségesebb igazolásokat, kiken keresték a legtöbb pénzt az őket megvásárló, majd eladó klubok. A saját nevelésekkel szerzett bevétel így nem szerepel a listán, de az jól látszik, hogy miből él a portugál futball. Listánk növekvő sorrendben mutatja be az első tízet.

hirdetés

10. Hulk (Porto – 36 millió euró)
A brazil csatár Japánból került a portugálokhoz 2008-ban, meglepően nagy összegért. 19 millió eurót nem szoktak adni Japánban játszó focistáért, de még a fele összeg is szép pénznek számítana. Hulk aztán lelkesen termelte a gólokat a kék-fehéreknél, többször volt a hónap labdarúgója, 4 éve brazil válogatott. Nyáron aztán a Zenit vette meg, 55 millió euróért. Szentpéterváron sokáig nem fogadták örömmel a fizetésére irigy csapattársak, ez meg is látszott őszi teljesítményén.

9. Rui Costa (Fiorentina – 36.5 millió euró)
Alig kerestek rajta több pénzt Hulknál, viszont mindezt még 2001-ben. A firenzeiek 5.5 millió euróért vették a Benfica-tól 94-ben, majd 42 millióért adták tovább a Milannak. Jól látható, hogy az ezredforduló volt a robbanásszerű növekedés ideje az átigazolási piacon. A Milan sem érezheti kidobott pénznek a portugál árát, hiszen aktív részese volt a klub nagy sikereinek: olasz bajnoki cím és kupagyőzelem, szuperkupa, Bajnokok Ligája, Európai Szuperkupa győzelem. 2006-ban lejárt a szerződése és hazatért a Benfica-hoz.

8. Pavel Nedved (Lazio - 37.7 millió euró)
A római kékek pár focistán kerestek pénzt, de még így is többet költöttek, mint kellett volna akkoriban. Nedved viszont nemcsak anyagilag volt hasznos, tagja volt a Lazio KEK-győztes csapatának, sőt az egyik vezére volt annak. 3.5 millióért vették a Sasok a Sparta Prágától 96-ban, 2001-ben viszont 41.2 millió euróért adták tovább Torinóba. Még ennyi pénzért sem csináltak rossz üzletet a zebrák, Nedved bajnoki címekhez segítette hozzá őket, a cseh pedig volt az év középpályása Olaszországban és UEFA-nál is.

7. Radamel Falcao (Porto – 41.6 millió euró)
A kolumbiai gólgyáros Argentínából, a River Plate-től került 5.5 millióért 2009-ben a Porto-hoz, hogy két szezon után továbbálljon Madrid piros-kék felébe. A két igazolás között 51 meccsen 41 gólt szerzett a Porto-ban, remek párost alkotva a feljebb említett Hulk-kal. Az Atletico sem sajnálhatja a Radamelre fordított eurókötegeket, a matracosok azóta Európa Ligát és Európai Szuperkupát nyertek, épp a kolumbiai vezérletével, idén nyáron pedig ők is kereshetnek pár milliót Falcao eladásával.

6. Zlatan Ibrahimovic (Internazionale – 44.7 millió euró)
Ha az összes pénzforgalom számítana, amelyet egy játékos kapcsán bonyolítottak, Zlatan még előrébb lenne a listán, így azonban az Inter örülhet, ők keresték eddig a legtöbbet rajta. 24.8 millióért vették a svédet, miután a Juventust visszasorolták a másodosztályba bundázás miatt, három évvel később 69.5-ért adták tovább a Barca-nak. Egy egykori csapattársa szerint jó, hogy elment, mert az a csapat nyeri a Bajnokok Ligáját, ahonnan Zlatan távozik.

5. Hernan Crespo (Parma – 51 millió euró)
Ez sem tegnap történt… de már részint érintettük a témát, a Lazio költekezését elemezve. Az akkoriban jelentős dél-amerikai importőrnek számító olasz Parma 96-ban 4 millióért vette meg az argentínt, hogy aztán 4 év alatt 51 milliót keressen rajta. Micsoda üzlet, főleg egy olasz középcsapatnak 13 éve. Crespo aztán megfordult sok helyen, egy éve felmerült, hogy a Videotonba igazoljon utolsó aktív évére, de Indiában több pénzt kínáltak neki, pedig az ára már messze nem 55 millió euró volt.

4. Kaká (Milan – 56.8 millió euró)
Lám, nem véletlenül volt a vezetőség kedvence, aranytojást tojó tyúknak bizonyult a szerény brazil, aki Sao Paulot hagyta el kicsivel többért, mint 8 millió euró. 2003-tól 2009-ig volt a piros-feketék játékosa, gyakran döntött el meccseket, nem véletlenül lett az év játékosa Európában. Ennyi ok pedig elég is volt a Real Madridnak, hogy megvegye Kakát, ahol azóta többet padozik, mint játszik, pedig 65 millió euróért vették. Ezek szerint a magas ár még nem egyenes út a kezdőbe. Kaká vallásos, de eddig hiába fohászkodott, nem vásárolta vissza a Milan.

3. Luis Figo (Barcelona – 57.5 millió euró)
Anno levágott disznófejjel dobálták Barcelona-ban a portugált, amikor a Real mezében visszatért, érthetően nehezen bocsátották meg a helyiek, hogy a legnagyobb kedvencük az ősi rivális kedvéért hagyta el őket. Pedig ez történt, Figo 60 millióért ment 2000-ben Madridba. 95-ben viszont mindössze 2.5 millióért vették a Sporting-tól, így legalább a Barcelona vezetősége nem volt olyan szomorú, mint a drukkerek. A Real galatikus korszakának volt az egyik kiemelkedő alakja, nagy győzelmek részese, de távozásakor egy eurót sem kaptak érte az Intertől a madridiak.

2. Zinedine Zidane (Juventus – 70 millió euró)
A kopasz francia olyan régen került Torinóba, hogy akkor még haja is volt. 96-ban érkezett 3.5 millióért a Bordeaux-tól, majd 2001-ben 73.5-ért távozott a Realhoz, talán a Juventusnál nem akartak sokáig bíbelődni azzal, hogy kiszámolják, mennyit kerestek rajta. Ennél többet nyertek vele a zebrák, mivel Zidane volt a kulcsemberük, igaz a BL-t nem tudták megnyerni, ez volt az egyik fő oka Zizou-nak a távozásakor. Pedig, ha marad, már előbb is lefejelhette volna Materazzit egy Juve-Interen.

1. Cristiano Ronaldo (Manchester United – 76.5 millió euró)
Végre egy lista, amin esélye sem volt Messinek, így Cé végre az élre állhatott. Ifjú zselécsászárként 2003-ban került a United-hez, a korával nagyjából megegyező összegért, 17.5 millióért. Onnan csak a (ki más, mint a) Real Madrid tudta kivásárolni 2009-ben, rekordot jelentő 94 millió euróért. Ronaldo azóta sokszor hangoztatta, mennyire szeretett Fergusson irányításával focizni, ami érthető is: a skót volt az, aki 6 év alatt leszoktatta az állandó hisztizésről és sírásról. A kivásárlási ára hivatalosan 9 számjegyű, euróban, de egyes hírek szerint olcsóbban távozhat, mint amennyiért érkezett.

 

Címkék:
hirdetés
hirdetés