hirdetés
Mai névnap: Sándor, Ede

Így látja a jövőt a VW-csoport német elnöke

A Volkswagen AG elnökével, Prof. Dr. Martin Winterkorn-nal készített interjút a német Spiegel Online. Szó esett a cégvezető még német szinten is magas fizetéséről, de kitértek az új Golf eladásaira és a VW-csoport értékesítési stratégiájára is. A végén kiderül, hogy telik egy hete a világ egyik legjelentősebb vállalatvezetőjének.

 

Ön az egyik legjobban kereső vállaltvezető egész Európában. Mennyire határozza meg az életét és mire költ főleg? Sok gazdag ember vásárol yachtot és Picasso képeket.

Se yachtom, se Picasso képem nincs otthon, ha meg akarom lepni magamat valamivel, akkor veszek egy szép órát. Igazából azért érdekel a fizetésem, mert a hozzá járó bónusz megmutatja, hogy jól dolgoztunk-e. Ez a szint nem csak a vezetők számára érdekes, hanem minden dolgozót érint. Tavaly rekordbónuszt kapott minden németországi Volkswagen alkalmazott, amelynek összege fejenként 7500 euró volt. Ez az igazi értékmérő számomra a pénzt illetően.

hirdetés

Azért a 17 millió eurós fizetéssel kapcsolatban fontos lehet az elfogadottsága. A jelenlegi gazdasági helyzetben nem fél attól, hogy ez a cég imázsa szempontjából kedvezőtlen lehet?

Valóban egy olyan téma ez, amely óvatosságot igényel. Azt tudom mondani, hogy évek óta figyelünk a gazdasági egyensúlyra a VW-nél. Néhány éve még nem jártunk ott, ahol most, de időközben teremtettünk 100 000 új munkahelyet, amelyből 30 000 Németországban található. Cégen belül senki sem kérdőjelezi meg a juttatásaimat, nyugodtan megkérdezheti erről a felügyelőbizottságot is.

Németországban nem túl jó az új Golf értékesítése, pedig ez a legfontosabb modelljük a piacon. A legtöbb kereskedő nagy akciókat ad, hogy el tudja adni a készleten levő modelleket.

Álljunk meg egy szóra! Az új Golf kitűnően kezdett, 120 000 autóra kaptunk megrendelést, emiatt növelni kellett a wolfsburgi gyárban a termelést. Sőt, egy Morgan Stanley felmérés szerint a Volkswagen adja a legkisebb kedvezményt az európai autógyártók közül.

Az interneten találni olyan kereskedőt, aki 18%-os kedvezményt is ad.

Van néhány fekete bárány, ami elfogadhatatlan. Nemrég a VfL Wolfsburg hazai meccsét együtt néztem 10 kereskedőnkkel, akik a vendégcsapat városában tevékenykednek. Tőlük tudom, hogy milyen jól megy az üzlet és mennyire elégedettek az új Golffal és az eladási árukkal, gyakori a jól felszerelt, 30 000 eurós modellekre a megrendelés.

Az új Mercedes A –osztály a Golf egyik új kihívója. Nemrég a Német Autóklub felmérésében ez az autó lett a legnépszerűbb a piacon. Nem aggódnak emiatt?

Amikor ez a felmérés készült, az A-osztály már hónapok óta a piacon volt, az új Golf pedig 14 napja. Az emberek ekkor még alig látták az utcán az új Golfokat. Továbbá, a legnépszerűbb autó mindig az, amelyikből a legtöbbet értékesítik. Amíg ez a Golf, nem kell aggódnunk.

Az európai autóválság még mindig tart, és már elérte a Volkswagent is, az eddigiekkel ellentétben.

Az európai autópiac brutálisan gyenge jelenleg. Számos nagy piac, Olaszország, Franciaország vagy Spanyolország történelmi mélyponton van. Ráadásul gyors növekedésre sincs remény. Mint Európa legnagyobb autógyártójának, természetesen ez nekünk is fájó. Mindazonáltal mégis növekszünk, Kína, Dél-Amerika, India, Oroszország és az USA piaca jóvoltából.

A VW csoport ezeket az országokat helyi gyárakkal szolgálja ki. A németországi gyárak elsősorban a európai piacra termelnek, így ezeket nem érinti a távoli értékesítés sikere.

Valóban nem hajóztunk be 200 000 autót Kínába egy év alatt, de motorok, váltók, kormányművek és futóművek ezreit igen. Ez teszi lehetővé a német munkahelyek megtartását és a kínai, orosz, amerikai és indiai terveink teszik lehetővé a növelésüket is.

Nagy kedvezményeket kínál az európai piacon, mintha nyomás alatt lenne, és itt nem az Ön által fekete báránynak tartott kereskedőkre gondolok. 3000 euró körüli kedvezmények vannak a cég reklámjaiban, Polo-ra, Tiguan-ra, Sharan-ra vagy akár a Multivan-ra. Utóbbihoz például gyerekenként ezer eurós akció van.

Persze, ahogy a versenytársaink, úgy mi is nagy figyelmet fordítunk arra, hogy megtartsuk és megerősítsük a pozíciónkat a piacon.

A versenytársaik, mint a Fiat, az Opel, vagy a Peugeot főleg az európai piacokra fókuszál. Szerintük a VW a távoli piacok sikerei miatt, többet engedhet Európában az áraikból. A Fiat elnöke. Sergio Marchionne egyenesen azt mondta, hogy a VW vérfürdőt csinál a piacon.

Senkit sem akarunk a falhoz szorítani. De nem is kell és nem is akarunk szégyenkezni azért, amilyen sikerünk van a piacon. A padlólemez stratégiánk egy egyszerű megoldáson alapszik, mégis nagyon gazdaságos és széles skálán tudunk vele modelleket gyártani. Különbözőek az autóink és különböző érzés vezetni őket. Húsz százalékot tudunk ezzel a módszerrel spórolni a gyártáson, az így felszabaduló forrásainkat pedig innovációs és technológiai fejlesztésekre fordíthatjuk, hogy jó pénzt kereshessünk utána a különleges modellekkel.

A válság enyhülésével és a piac várható erősödésével tartja még azt az elképzelését, hogy 2018-ra a VW csoport lesz a világ legnagyobb autógyártója?

Jól állunk a tervvel. Folyamatosan keményen küzdünk ezért, mert az emlegetett távoli piacok nagyon szükségesek ehhez. Ha egy modellünk nem jól szerepel egy teszten, azonnal telefont ragadok, hogy utánajárjak, mi volt a probléma, milyen gyengeségünk volt, ez minden piacra érvényes. Céljaink eléréséhez nagy szükségünk van a gyengeségek megszüntetésére.

A mostanában divatos „olcsóautók” kategóriájában még nem képviselteti magát a Volkswagen. Várható, hogy megváltozik a döntésük ezen a téren?

Még nem született meg ez a döntés, de tervben van egy ilyen modell kifejlesztése, 6-7 ezer eurós áron. Csak Kínában több mint 3 millió autót adnak el évente ebben a szegmensben, egy milliót Indiában, ráadásul az Afrikai piac is növekszik.

2016-ban jár le a szerződése, akkor lesz 68 éves. Hosszabbít még egy kicsit, hogy aztán 70 évesen a VW-től vonuljon nyugdíjba?

A hivatásom sokszor elég fárasztó. Példának okáért vasárnap Detroitban részt veszek az autókiállításon. Hétfőn gyáravatás Mexikóban, kedden Wolfsburgban vezetőségi értekezlet. Még azon a délutánon repülünk tovább Svédországban, ahol néhány új modellünket teszteljük. Mégis, nagyon élvezem ezt a munkát.

Szeretném tovább csinálni, addig, amíg élvezem. Mondjuk a következő  Golf érkezéséig.

Amelyre 2018-ig kell várni.

Szeretnék részese lenni a sikerének. 


A teljes interjút elolvashatjátok eredetiben a Spiegel Online oldalán.

hirdetés
hirdetés