hirdetés
Mai névnap: Sándor, Ede

"Egyfajta angol humort képviselek" - dr. Tordai István

Kitanul egy férfiember egy relatív megbecsült és jó lehetőségeket kínáló szakmát, de mégis vált! Hogy miért? Mert van egy sokkal jobb munka, mint paragrafusokat bújni: drága és gyors autókat vezetni szép nők társaságában.

 

Dr. Tordai István, a SportVerda műsorvezetője vitathatatlanul jól döntött, mert ő élvezi azt, amit csinál, mi meg egy kicsit irigyeljük érte. Hiszen mindenki látta már a műsorát, s a legtöbben újra megnézik. Sokan azért, mert kedvelik, sokan pedig azért, mert nem értik a vicceit. Hogy ez mennyire zavarja őt? Többek között ez is kiderül az interjúból.

Hogy lett egy jogászból autósműsor műsorvezetője?

Mielőtt elvégeztem a jogi kart, már műsort vezettem. Kezdetben az M1-en a MaXMotor című motoros műsort, utána szintén az M1-en társműsorvezető voltam egy autós produkcióban, majd egy zenei műsorban szerencsétlenkedtem, mint az autós rovat egyik házigazdája, és ha jól emlékszem, utána jött a SportVerda a Sport TV-n.

Mikor használod a doktori címedet?

Ha például hivatalos ügyet kell intéznem, akkor mindenképp. A dauerolt, nyugdíj előtti közalkalmazott néniknél sokat tesz a latba az a két betű. Komolyabban vesznek, ha éppen fel nem ismernek: „Jé, magát mindig nézi a férjem!”.

Hasznodra van a jogi tudás a mostani munkád során?

A jogi kart nem könnyű elvégezni, de utána olyan szerteágazó tudásra tesz szert az ember, ami az élet minden területén jól jön.

hirdetés

Sokan a médiában letagadják az ilyesmit, de láttalak egy hajbeültetés bemutatóban.  Simán bevállaltad?

Miért ne használnánk ki az orvosi elmét, pláne, ha az összhangban áll a természettel? A HairHungary klinika felkeresett, én meg igent mondtam és jó döntésnek bizonyult. Szebb ugyan nem lettem, de legalább már nincs akkora homlokom, mint a földgolyó.  
Bevállaltam, mert ez volt a megállapodás, de anélkül sem tagadnám. Manapság a plasztika hozzátartozik a modern világhoz. A fiatal lányok műmelleket kérnek ajándékba ballagásuk alkalmából. Jól van ez így? Nem tudom.

Újra dús hajjal és a drágább tesztautókkal jókat lehet csajozni hétvégén?

Harminchét éves vagyok, feleségem és egy másfél éves kisfiam van. Egyszer elmentünk így hárman csajozni, de nem volt felhőtlen a siker.

Állandóak a csinos nők a műsorban. Csak show elem, vagy szerinted a tartalomhoz is hozzá tudnak tenni?

Az autós műsorokat főként férfiak nézik. Ha nők tűnnek fel egy efféle produkcióban, akkor talán a szebbik nem is odakapcsol. A nők viszonyulása a technikához sokszor komikus helyzeteket szül, amit szeretettel használunk. Valószínűleg működik a dolog, mert havi szinten minimum ötszázezer nézőnk van. Ebben a körben, persze meghatározó szerepet tölt be a Sport TV, amely három csatornán (Sport1 (HD), Sport2, SportM) minimum 25-ször ismétli az aktuális havi, 75 perces adást. Tehát nehéz kikerülni a SportVerdát, de természetesen ez önmagában még kevés ahhoz, hogy megtiszteljen bennünket figyelmével közönség.
Lehetőségeinkhez mérten a lehető legjobb műsort készítjük, a lehető legszélesebb körhöz próbálunk szólni, a Sport TV pedig támogatja törekvéseinket.

A Csodaverda rovatban nehézsorsú gyerekeknek adsz lehetőséget arra, hogy közelről láthassák az autót, egy versenypályát és egy ismert magyar médiaszereplőt. Honnan jött az ötlet, miért olyan fontos ez neked?

Egy kis faluban nőttem fel, Tápiógyörgyén. Nem voltunk szegények, de gazdagok sem. Fiatal korom gépparkja, egy lepattant bicikliben merült ki. Mennyit álmodoztam motorokról, sportkocsikról? Majd, ha nagy leszek, lesz egy SL Mercim…(életem derekán, fel tudok mutatni egy kombi Opel Astrát).
Minden gyereknek vannak álmai, melyek vagy teljesülnek, vagy nem. Ha keveset is, de legalább néhány gyermekálmot sikerül beteljesítenünk.

Van egy elég egyedi stílusod és humorod. Volt már olyan helyzet, amikor nagyon kellemetlen volt, hogy nem értik a poénodat?

Ha valaki csinál valamit, úgyis lesz olyan, akinek az nem fog tetszeni. Ez az alapvetés, az élet minden területére igaz.
Máté Pál, a Sport TV főszerkesztője, azt kérte a kezdetekkor, hogy ne csináljak századik ugyanolyan autós műsort, mint a többi és ebben maximálisan egyetértettünk. Szoktam ugyan kapni gyalázó leveleket, de lényegesen kevesebbet, mint dicsérőt. Aki utál, az általában név nélkül ír és küld el a fenébe, de ennél sokkal több a személyes (utcai) gratuláció.
Egyfajta angol humort képviselünk és a nézettség azt mutatja, jó úton vagyunk.
Nem vagyok javíthatatlan idióta, ha ezt a stílust nem kedvelnék a nézők, azonnal váltanék.

Volt olyan vendég, akit nagyon szerettél volna, de nem vállalta a felkérést?

Chuck Norris nem állt kötélnek...
A SportVerdában szereplés, nagyon sok megjelenést jelent. Számtalan ismétlés három csatornán, hat-hét országos újság és erős netes jelenlét. A hazai médiában küzdő arcoknak szüksége van arra, hogy a lehető legtöbb helyen ott legyenek, hogy lássák őket, mert az egyik jelenlét hozza maga után a másikat, majd ezeknek egyéb kivetülése is lesz. A SportVerdában szerepelni, összességében kecsegtető.
Röviden: Nem volt.

Sok szponzort elég kreatív módon jelenítesz meg. Ezek a Te ötleteid?
Egy átlagos tv-műsorban az alábbi pozíciók vannak: producer, szerkesztő, műsorvezető, gyártásvezető, felvételvezető, operatőr, technikus, vágó, rendező és még sorolhatnám.
Ezek közül nálunk én vagyok: producer, szerkesztő, műsorvezető, felvételvezető és félig-meddig rendező.
Nem vagyok mindentudó, de szűkös anyagi lehetőségeink miatt, nem tudok felvenni szakembereket ezekre a pozíciókra.
Vannak a környezetemben kreatív emberek, mint Vígh Róbert és Iván Róbert rendező-vágók, nagyon kreatív operatőrökkel forgatunk és így együtt összeállunk egy egésszé. Röviden: a reklámok elhelyezése jórészt az én ötleteim szerint történik.
Fontos, hogy a hatályos törvényben foglalt termékmegjelenítést használjuk, azaz a jogszabályoknak megfelelően járunk el, de ezen keretek között, arra nagyon ügyelek, hogy az előbb említett reklám nem legyen nyomasztó.

 

VAGY-VAGY

Kiszáradásig hajthatod: Ferrari 1 liter benzinnel, vagy Dacia 40 literrel?

Aston Martin DB9 benzin nélkül is.

TopGear vagy SportVerda?

Egyszer egy néző odajött hozzánk az egyik forgatáson. Hárman (operatőr, technikus, jómagam) álltunk egy tesztautó mellett: „Szevasztok! Ti vagytok a magyar TopGear! Gratulálok!”
Válaszom: „Köszönjük, de tudod mi a különbség a TopGear és a SportVerda között? Míg a TopGear, egy autót három napig forgat és három kamionnyi cuccal vonul ki, addig mi, hárman vagyunk egy tesztautóra és van egy fél napunk leforgatni.”

Ha csak az egyik műsorelem maradhatna: női sztárvendég vagy CsodaVerda?

Amíg SportVerda lesz, addig CsodaVerda is lesz.
Ha eső nem lesz, buli lesz.

Saját humorral saját műsor vagy kommersz stílus egy zsíros szerződéssel valamelyik kereskedelmi csatornánál?

A háztartások nagy részében legalább negyven csatorna fogható, a nézők pedig kapcsolgatnak. Néhány éve megváltozott a médiapiac: a régi kis kábeltévék nagyok lettek, a nagy csatornák pedig kisebbek. Sorra indulnak az új kábeltévék, mert a kereskedelmi csatornák is rájöttek, hogy megváltozott a helyzet.
A Sport TV bármikor képes leültetni egy millió nézőt, egy jobb mérkőzéssel.
Bevallom, kaptam megkeresést több televíziós társaságtól is, de úgy vélem, hogy a SportVerda a Sport TV-n van a legjobb helyen.

Tovább a kategóriában: « A Mennyei Bajnokság - TrollFoci