hirdetés
Mai névnap: Bernadett

Az amerikai csődveszély a fél világot veszélyezteti

  • 2013 okt. 06 , vasárnap
  • Írta: 

Folyamatosan javulnak a felzárkózó gazdaságok, köztük a közép-európai feltörekvő térség növekedési kilátásai, az amerikai államadósság-törlesztési leállás veszélye azonban most már a régió legfőbb növekedési kockázatává vált - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

 

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőstábjának havi globális prognózisa 2013-ra 2,3 százalékos, 2014-re 2,9 százalékos világgazdasági növekedést valószínűsít. A ház az euróövezetben az idén 0,3 százalékos éves visszaesést vár, de jövőre 1,3 százalékos növekedéssel számol.
A JP Morgan londoni közgazdászai a globális felzárkózó térségben az idén 4,4 százalékos, 2014-ben 4,7 százalékos átlagos GDP-bővülést jósolnak felülvizsgált csütörtöki prognózisukban. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy erre a kilátásra az amerikai kormány jelenlegi részleges leállása, és főleg az amerikai adósságlimit emelésének esetleges elmaradása jelenti az elsődleges kockázatot.

A cég elemzői szerint különösen ez utóbbi fejlemény eredményezhet a vártnál "sokkal lassabb" globális növekedést, és ehhez kapcsolódva nyersanyag-árzuhanást, ami a feltörekvő térségi exportőröket sújthatja. A JP Morgan szakértői ezzel kapcsolatban kiemelték Oroszországot, hangsúlyozva, hogy az orosz áruexport 85 százalékát a nyersanyagok adják, és az orosz gazdaságban egyébként is lassan halad a szerkezeti reformok bevezetése. Mindezek alapján a ház az általa eddig várt 2,5 százalékról 2,2 százalékra rontotta az orosz gazdaságra adott, 2014-re szóló növekedési előrejelzését.

A nyersanyagimportőr felzárkózó gazdaságokra azonban ugyanez meglehetősen kedvező hatással lenne. A JP Morgan londoni közgazdászai az előrejelzéshez fűzött grafikus táblázatukban kimutatták, hogy ha a globális alaptípusnak tekintett Brent olajféleség ára például 20 százalékkal zuhanna, számításaik szerint ez Magyarországon a hazai össztermékhez mért folyómérleg-egyenleget 0,8 százalékponttal javítaná, az éves összevetésben számolt inflációs ütemet meredeken, 1,2 százalékponttal csökkentené, az éves GDP-növekedéshez pedig 0,4 százalékpontot adna hozzá. A cég elemzői felidézték, hogy legutóbbi térségi előrejelzésük óta az addig várt 0,5 százalékos visszaesésről 0,5 százalékos növekedésre javították a magyar gazdaságra érvényes idei GDP-előrejelzésüket, 2014-ben pedig a korábbi prognózisban szereplő 1,5 százalék helyett most már 1,8 százalékos növekedést várnak Magyarországon.
Hozzátették ugyanakkor, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kibővített növekedésösztönző hitelprogramjától - az MNB 2 százalékpontos várakozása helyett - a maguk részéről 1 százalékponthoz közelebbi GDP-növekedési pluszt várnak 2014 végéig, részben azért, mert kétségesnek tartják a jegybanki hitelkeret teljes körű felhasználását.

hirdetés

Más nagy londoni házak derűlátóbbak az MNB monetáris ösztönzésének növekedési hatásaival kapcsolatban.
Az HSBC - a mérlegfőösszeg alapján legnagyobb londoni központú globális bankcsoport - citybeli elemzői szintén csütörtökön ismertetett új felzárkózó térségi előrejelzésükben közölték, hogy véleményük szerint a magyar jegybank kamatcsökkentési ciklusa a végéhez közeledik. A ház előrejelzése az, hogy az enyhítési ciklus a 3,50 százalékos alapkamat elérésével leáll. Mindazonáltal az HSBC londoni elemzői is elismerik annak lehetőségét, hogy a kamatcsökkentés - a szélesebb körű londoni konszenzusnak megfelelően - a 3,00 százalékos kamatmélypontig folytatódhat kedvező kockázatvállalási hangulat és stabil forintárfolyam esetén, tekintettel arra, hogy a monetáris tanács alapállása változatlanul igen erősen enyhítésre hajló.
Mindehhez járul a magyar GDP-érték 9 százalékának megfelelő kedvezményes kamatú jegybanki hitelprogram. Az olcsó hitelt a vállalati szektor "első menetben" nyilvánvalóan a drágább hitelállomány refinanszírozására fogja felhasználni, ám a program jó eséllyel elősegíti a reálgazdaság hitelellátásának tényleges bővülését is - jósolták az HSBC londoni elemzői.

Mindent egybevetve a ház szakértői közölték, hogy a Magyarországon zajló erőteljes monetáris ösztönzés figyelembevételével az eddigi 1,3 százalékról 2 százalékra javították a magyar gazdaság jövő évi növekedésére adott előrejelzésüket.
A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays a globális felzárkózó térségről összeállított átfogó negyedéves prognózisában az eddigi 0,5 százalékról 0,7 százalékra javította a magyar gazdaság idei növekedési ütemére adott becslését, 2014-re szóló előrejelzését ugyanakkor csaknem megkétszerezte: az általa eddig várt 1,1 százalékos bővülés helyett most már szintén 2 százalékos GDP-növekedést vár Magyarországon jövőre.

A Barclays londoni szakelemzői szerint a magyar gazdaság lendülete elsősorban az élénkülő euróövezeti növekedésből és az MNB növekedési hitelprogramjából ered.

(mti)