hirdetés
Mai névnap: Bernadett

Bilincsben a legkorruptabb, perverz kínai politikus

  • 2013 aug. 19 , hétfő
  • Írta: 

Csaknem 18 millió dollárt (4 milliárd forintot) tartott több mint két tucat bankszámlán, és 25 ritka gyémántot is őrzött aranyrúdjai mellett Liu Tien-an, a kínai nemzeti fejlesztési- és reformbizottság volt helyettes vezetője, akit korrupciós vádak miatt nemrégiben zártak ki a kommunista pártból - írta hétfőn egy hongkongi üzleti napilap.

 

Az 59 éves férfi nem csupán anyagi javakat, hanem egyéb örömöket is halmozott. A fővároson kívül Csöcsiang, Senhszi, Santung és Csiangszu tartományok különböző városaiban összesen nyolc szeretőt tartott, csingtaói lakásában több mint 330 pornófilmet találtak.
Liu Tien-an az utóbbi idők legmagasabb rangú kínai köztisztviselője, aki ellen internetes leleplezés alapján eljárás indult, és akinek ügyével már az ügyészség foglalkozik. A vele kapcsolatos terhelő információkat még májusban hozta nyilvánosságra mikroblogján egy újságíró, Luo Csang-ping, a Cajcsing gazdasági magazin főszerkesztő-helyettese.

A párt központi fegyelmi ellenőrző bizottságának múlt heti közleménye megállapította, hogy Liu a beosztását kihasználva nyerészkedett, ő és családja nagy összegű kenőpénzt kapott. A törvények áthágásával rokonait előnyhöz juttatta, készpénzt és ajándékokat fogadott el, "erkölcsileg elkorcsosult". Ügyében a továbbiakban az igazságügyi szervek járnak el.
A Global Times című angol nyelvű napilap szerkesztőségi cikkében a botrányhoz kapcsolódóan megállapította: "Liu bukása elkerülhetetlen volt, ha ügye nem kerül nyilvánosságra az interneten, akkor is előbb vagy utóbb elkerülhetetlenné vált volna végzete".

A kínai online médiában sokan megpróbálták megbecsülni Liu vagyonát. Aranyrúdjait összesen 2,32 millió jüanra (84,7 millió forint) taksálták, míg gyémántjainak értékét 764 millió jüanra (27,9 milliárd forint) tették. A mikroblogolók kalkulációi szerint a 800 millió jüan (29,2 milliárd forint) körüli vagyon megszerzéséhez - fizetését alapul véve - 8529 évet kellett volna dolgoznia.

(mti)

hirdetés