hirdetés
Mai névnap: Alfréd

Európai összefogás a fiatalkori munkanélküliség ellen

  • 2013 máj. 22 , szerda
  • Írta: 

Több tízmilliárd eurós program indulhat német-francia kezdeményezésre a fiatalkori munkanélküliség csökkentése céljával.

 

A New Deal for Europe elnevezésű programot május végén mutatják be egy párizsi konferencián a német és a francia kormány több tagjának részvételével - írta hétfőn a Rheinische Post című német lap.
A kezdeményezéshez csatlakozott az Európai Beruházási Bank (EIB), amely a tervek szerint kedvezményes hitelt nyújt cégeknek, amelyek cserébe vállalják, hogy fiataloknak hoznak létre munkahelyet vagy szakmai gyakorlati helyet. Azt is mérlegelik, hogy miként lehet az EIB hitelei révén kiépíteni a német mintájú duális szakképzési rendszert a dél-európai uniós tagországokban - mondta a lapnak Werner Hoyer, az EIB elnöke.

hirdetés

Vizsgálják továbbá az Erasmus diákcsere program továbbfejlesztésének lehetőségeit. Az Európai Bizottság ösztöndíjprogramja az egyetemi, akadémiai szférára koncentrál, de erre az alapra fel lehet építeni egy jóval szélesebb körű rendszert, az "Erasmus mindenkinek" programot - mondta Hoyer.
Az EU a jelenlegi tervek szerint 2020-ig összesen 6 milliárd eurót fordít célzottan a fiatalkori munkanélküliség visszaszorítására, ami nem jelentős összeg ahhoz képest, hogy számos tagországban a válság miatt történelmi csúcsra emelkedett a 15-24 év közötti korosztály munkanélküliségi rátája. Ugyanakkor a Rheinische Post beszámolója szerint a New Deal for Europe azt irányozza elő, hogy ezt a 6 milliárd eurót az EIB hitelezési kapacitásának bővítésére használják fel. Az uniós pénz hitelgaranciaként szolgálna, amelyre támaszkodva az EIB akár tízszer nagyobb összegben helyezhet ki hiteleket - írta a lap.

A harmincas évek nagy gazdasági világválságának leküzdésére kidolgozott, Franklin D. Roosevelt amerikai elnökhöz fűződő New Dealről elnevezett programot május 28-án mutatja be Ursula von der Leyen német és Michel Sapin francia munkaügyi miniszter. A német-amerikai filantróp milliárdos, Nicolas Berggruen által szervezett konferencián részt vesz többek között Wolfgang Schäuble német és Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter is.
Az utóbbi hetekben számos elemzés jelent meg arról, hogy zavarok támadtak az uniós integráció motorjaként számon tartott német-francia együttműködésben, mert Berlin és Párizs nem ért egyet a válságkezelésben. Németország a fegyelmezett államháztartási politikára, Franciaország viszont inkább a gazdaság élénkítésére helyezné a hangsúlyt az elemzők szerint. Az új német-francia kezdeményezés azt jelezheti, hogy össze lehet hangolni a két álláspontot, és új lendületet lehet adni az együttműködésének.

A Rheinische Post szerint a párizsi konferencia a szervezők szándéka szerint fordulópont lesz a fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelemben. A probléma súlyosságát jelzi, hogy például Görögországban a fiatalok kétharmadának nincs állása, és több uniós tagországban 50 százalék körül van a fiatalkori munkanélküliségi ráta.

(mti)