hirdetés
Mai névnap: Bernadett

Csak egy jó ötlet szükséges és utána már nem számít a név? Bármilyen névvel lehet sikeres egy termék? A név teszi sikeressé a céget?

 

22 példa a nagyvilágból, köztük sok olyan cég, amely piacvezető a maga szegmensében. Betűmixek, ihletek, amerikanizálódás - a névadás nem csak egy újszülött esetében egyszerre nehéz és fontos! Ki nevezte el a cégét magáról, a lányáról, vagy a szülőhelyéről?

hirdetés


A dán "Les Godt" szavakból első betűiből ered, a kifejezés jelentése pedig: játssz jól! Van egy másik megközelítés is: a latin "lego" kifejezés magyarul: összerakom, de a gyár szerint ez puszta véletlen.


Eredetileg Nippon Sangyo néven futottak, vagyis Japán Ipari, ez rövidült le az évek és a nemzetközi terjeszkedés során.


Az alapító Adolf (Adi) Dassler neve alapján. Kevesen tudják, de Adolfnak volt egy testvére, Rudolf, aki pedig a Puma világra hívója. 


A kezdetekben faforgácsolással foglalkozó cég központja a Tampere melleti Nokia-ban volt.


John Warnock társalapító háza mögött folyt az Adoba-patak.


A népautó neve németül a nép autóját jelenti.


Az egyik afrikai antilopfajtáról, a rhebok-ról kapta nevét, csak közben angolosították.


Eredetileg Echo Bay Technologies néven indultak, de az Echo Bay bányatársaság már lefoglalta a domain nevet, így lett ebay. Sokan azt hiszik, hogy az első e betű az elektronikára utal - most már ők is tudják, hogy nem.


Az alapító August Horch a saját nevére keresett latin megfelelőt, így a halld szó lehet a leginkább a magyar megfelelője. A négy karika pedig Horch márkáit jelzi: Auto Union, DKW, Wanderer és a szerényen, saját magáról elnevezett Horch.


A voice, data és telefone szavaból áll össze: hang, adat, telefon.


Jeff Bezos mindenképpen A betűs cégnevet keresett, hogy elől legyen egy felsorolásban. Elkezdte böngészni a szótárat és megakadt a szeme az Amazonas-on. A világ legnagyobbja... - ő is ilyen céget akart.


Herman Melville Moby Dick című művében szereplő karakterről kapta nevét az ismert kávézólánc.


Első terméküket Kwanonnak hívták, erről kapta a cég is a nevét, majd a terjeszkedés során a nyugati világ számára egyszerűbbnek tűnő Canonra változtatták: most áldhatják azt a döntést a marketingesek a you can... szlogenek miatt.


A gyomorban található pepszin emésztőnedv adta az ihletet.


Egy mozaikszó: Svenska Aeroplan AktieBolaget, vagyis Svéd Repülőgép-gyártó. Hiszen a skandináv márka eredetileg nem autókkal kezdte az ipart.


Az eredeti tervek szerint sky peer-to-peer lett volna a név, de előbb skyper-re, majd simán skype-ra rövidítettek.


Az alapító Melinda nevű lányának volt Wendy a beceneve.


Nippon Kogaku, vagyis Japán Optika.


Szintén létrehozója nevét viseli. Az IK ugyanis Ingvar Kampardot, míg az EA gyerekkori lakóhelye, Elmtaryd Agunnaryd-ot takarja.


A latin Sonus kifejezés hangot jelent, a Sonny pedig amerikai szleng kifejezés a fiatalosságra.

A coca leveleket mindenki ismeri, de a kola mogyorót már kevesen. John Pemberton aztán fogta magát, és a kola-t cola-ra cserélte, hogy jobban fessen a felirat. Lám, mi magyarok megint rájöttünk valamire!


First, mint első. Man, mint férfi. Hogy Te legyél az első!

 

Címkék: