hirdetés
Mai névnap: Emma

PWC: Magasak a munkabér közterhei Magyarországon

  • 2013 máj. 10 , péntek
  • Írta: 

Magyarország személyi jövedelemadó (szja) rendszere európai összehasonlításban kedvező a 16 százalékos egyetlen kulccsal, de a járulékok kifejezetten magasnak számítanak, különösen amiatt, hogy nincs olyan jövedelemhatár, amely fölött már nem kell fizetni.

 

A PwC vizsgálata szerint az EU-ban és Svájcban az átlagos nettó jövedelem a bruttó jövedelem 76 százaléka. A progresszív jövedelemadó-rendszert alkalmazó országokban 63 százalék a nettó jövedelem úgy, hogy az szja 29, a tb-járulék pedig 8 százalék - ismertette az adatokat az igazgató. A nemzetek közti adóverseny 2010-ig élt Európában, azóta több országban jelentős mértékű, több mint egyharmados tehernövekedés tapasztalható. A növekedés leginkább Hollandiában, Szlovákiában és Lengyelországban volt megfigyelhető - mondta Horváthné Szabó Beáta, a PwC Magyarország igazgatója a tanácsadó cég sajtóklubjában csütörtökön Budapesten.

hirdetés

Jelenleg Európa 8 országában egykulcsos az szja, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a rendszer hosszú távon nem mindenhol tartható fenn. Például Szlovákia visszatért a kétkulcsos adózásra: a 3310 euró feletti jövedelem esetén 25 százalék a személyi jövedelemadó, a 19 százalékos kulcs mellett. Romániában 2013-ban végül nem vezették be a differenciált jövedelemadózást, amely az alacsonyabb jövedelműeket segítette volna a 12 százalékos kulccsal. Így maradt a 16 százalékos - egyetlen - adókulcs.

Imecs Attila, a PwC menedzsere egy másik témáról elmondta, a 250 ezer eurónyi államkötvényért kapható letelepedés támogatására eddig egy cég alakult a Kajmán szigeteken, amely kínai és vietnami állampolgároknak árulja a kötvényeket. A vásárló 6 hónapos tartózkodási engedélyt kap Magyarországon, ezalatt kérheti a letelepedési engedélyt, amely szabad mozgást biztosít számára az EU-ban. A letelepedési engedély iránti kérelmet a hatóság 6 hónap alatt bírálja el. Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha a kötvényvásárló nem felel meg a letelepedési engedélyhez szükséges feltételeknek, a menedzser azt válaszolta, hogy a tartózkodási engedély is meghosszabbítható, akár 5 évig is.

(mti)