hirdetés
Mai névnap: Mátyás

Egészségbiztosító perelte be a szlovák államot

  • 2013 feb. 07 , csütörtök
  • Írta: 

Döntőbíróságon indít eljárást Szlovákia ellen az Union egészségbiztosítót tulajdonló holland Achmea társaság az egy egészségbiztosítós modell bevezetésének tervével összefüggésben.

hirdetés

Az eljárás megindításáról szóló értesítést szerdán kézbesítették a szlovák pénzügyminisztériumnak. Az egy egészségbiztosítós modell bevezetésének tervét tavaly októberben hagyta jóvá Robert Fico kabinetje. Annak alapján Szlovákiában 2014-re megszűnik az 1993-ban bevezetett több biztosítós egészségügy biztosítási rendszer, és azt az egy - állami kézben lévő - egészségbiztosító modellje váltja fel. A rendszer átalakítását felvázoló projekt a transzformációs folyamat három lehetőségét vázolja, ezek egyike a magánbiztosítók állami kisajátításának lehetőségével is számol.
A holland tulajdonos szerint az esetleges kisajátítás elkerülése tette indokolttá az eljárást. Az Achmea azzal érvel, hogy a szlovák kormány az egy egészségbiztosítós modell bevezetését célzó terve diszkriminatív a cégre nézve és az annak során esetleg megvalósításra kerülő állami kisajátítás nem szolgálja a közérdeket.
A szlovák pénzügyminisztérium egyelőre nem foglalt állást, ígéretük szerint a több mint ötven oldalas dokumentum áttanulmányozását követően kívánnak tájékoztatást adni a további lépéseikről. Annyit azonban a tárca szóvivője a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek előzetesen elmondott, hogy nem tartják alkalmazhatónak az ügyben azt az államközi megegyezést, amelyet a holland tulajdonos hivatkozási alapként említ, mivel az nem összeegyeztethető az uniós joggal. Az Achmea a beadványban egy, a volt Csehszlovákia és a Holland Királyság között, a befektetések kölcsönös védelméről szóló, egyezményre hivatkozik.

Az egy egészségbiztosító modell bevezetésének szükségességét Robert Fico kabinetje korábban azzal indokolta, hogy a több biztosítós modell bevezetése óta folyamatosan csökkent az egészségügybe áramló anyagi források kihasználásának hatékonysága.
Szlovákia tavaly decemberben már jogerősen elvesztett egy pert az Union biztosító holland tulajdonosával szemben. A pert az egészségbiztosítók haszontermelését tiltó - az előző Fico kabinet idején, 2007-ben jóváhagyott - törvény ügyében indította az Achmea. A frankfurti nemzetközi döntőbíróság által hozott döntés alapján Szlovákiának 22 millió eurós jóvátételt kellene fizetnie az Union egészségbiztosítónak. A jóvátétel kifizetését megtagadta a szlovák kormány majd január végén az ítélet megszüntetését javasolta a nemzetközi döntőbíróságnak.

Forrás: MTI