hirdetés
Mai névnap: Alfréd

Félig a koreaiaké lesz a cseh légitársaság

  • 2013 már. 19 , kedd
  • Írta: 

A Korean Air Lines (KAL), a Koreai Köztársaság nemzeti légitársasága megveheti a Cseh Légitársaság (CSA) részvényeinek 44 százalékát. A légitársaság eladásáról a cseh kormány döntött szerdai ülésén.

hirdetés

A cseh nemzeti hírügynökség értesülése szerint a megállapodást április 9-én írják alá Prágában. Korábbi források szerint a Korean Air Line a kisebbségi részvénycsomagért 67,5 millió koronát fizetne. Az egész CSA értéke az Ernst&Young könyvvizsgáló és tanácsadó cég becslése szerint mintegy 148 millió korona. Szakértők ezért úgy vélik, hogy a koreaiak által felajánlott összeg reális, és megfelel a cseh nemzeti légitársaság valós értékének.

A pályázat utolsó fordulójába a KAL és a katari légitársaság, a Qatar Airways jutott. Ez utóbbi azonban végül nem adott be kötelező érvényű ajánlatot a CSA megvételére, így a prágai kormány csak a koreaiak ajánlatát mérlegelhette.
A csehek már 2009-ben megpróbálták eladni nemzeti légitársaságukat, de sikertelenül. Az akkori legfőbb probléma az volt, hogy a CSA-nak abban az évben 700 millió koronás vesztesége volt.  A kormány néhány éve még arra számított, hogy a CSA eladásából 3-5 milliárd korona folyhatna be az államkasszába. Ez azonban nem bizonyult reálisnak. A CSA mérlege évek óta negatív, a tavalyi pénzügyi évet 241 millió koronás adózás előtti veszteséggel zárta. Alkalmazottainak számát 2009 óta 5000-ről 1000-re csökkentették.

Forrás: MTI