hirdetés
Mai névnap: Gertrúd, Patrik

Éppenséggel sikeres vezetőnek sem könnyű lenni, de jónak még nehezebb. Jó fizetést kap az alkalmazott, de mégsem kedves a főnök. Kedves a főnök, de nem jó a fizetés. Rengeteget dolgozik a beosztott, de az igazgató csak délre jár be. Hol van az arany középút a munkaviszonyban?

 

Előző cikkünkben megvizsgáltuk, milyen szempontok eredményezhetik azt, hogy valaki sikeresen irányít egy vállalkozást. A szakmai oldal után nézzük most az emberit!

Példamutatás
A bevezetőben már említésre került, hogy mennyire becsülik azt a vezetőt az alkalmazottak, aki délre jár be a munkahelyére. Természetesen adódhat úgy, hogy irodán kívüli feladatokat kell végezni, ezért mindig figyelj arra, hogy ha nincs ilyen tevékenységed, akkor néha érkezz elsőnek, távozz utolsónak. A mai világban ez persze nem is olyan nehéz. Ez csak egy, a sok lehetőség közül, hogy megmutasd az alkalmazottaknak, hogy ugyanolyan keményen dolgozol, mint ahogy elvárod tőlük. Először neked kell megfelelned az összes elvárásodnak, csak ezután tudod hitelesen kérni ezeket a beosztottaktól.

hirdetés

Elismerés
Mindenkit más motivál, de azt már sokszor kimutatták, hogy önmagában a pénz nem elég motiváció. A lehetőségekhez képest igyekezzünk korrektül megfizetni az alkalmazottak – amennyiben van erre ráhatásunk. Arra azonban minden vezetőnek van jogosultsága, hogy elismerje a jó teljesítményt. Ahogy a korábbi cikkben a célok pontos kitűzése fontos volt, ez itt újra megjelenik. Tudni kell azt, hogy az alkalmazott teljesítménye honnan indult, hova tart. Még lehet, hogy nem 100%-os, de ha 80-ról 90-re lépett, akkor érdemes jelezni felé, hogy látszik a fejlődés.  A leglelkesebb és tehetséges alkalmazottnak is elmegy előbb-utóbb a kedve a munkától, vagy legalábbis erősen visszaesik a hozzáállása, ha csak akkor kap visszajelzést, amikor hibázik. Azt is jelezni kell, a hiba és a fejlődés mellett, ha valaki folyamatosan magas színvonalon teljesít, mivel sokan ezt természetesnek veszik, de az ilyen munkatárs számára is fontos a dicséret.

Közösség
Egy közös rendezvény, program pedig nem csak felesleges kiadás a cég számára, mivel (jó esetben) jó hangulatban, kellemes környezetben felszabadultabbak az emberek, a létrejövő jó hangulat és közösségi érzet kihat majd a hétköznapokra is. Vegyünk példát a sportolókról: egy csapatban egymásért is küzdenek a játékosok, kisegítik egymást adott helyzetben – ez ugyanígy működhet  egy vállalatnál is. Bár a vezető dolga kijelölni a feladatokat és a hatásköröket, sokszor az élet felülírja, főleg, ha rosszul mértük fel beosztottjaink képességét. Ilyen esetekben jól jöhet, ha ők egymásért is dolgoznak és kisegítik egymást.

Sasszem
Rengeteg tehetségkutató műsort adnak a tévék, ahol az elején válogatnak, utána együtt dolgoznak. Ezeket szakmai szemmel nézve jól megfigyelhető, hogy aki jól választ és rengeteg szempontot mérlegel a döntéseinél, az sokkal tovább jut a pártfogoltjaival, mint aki csak érzésre, vagy még rosszabb esetben mások sugallatára rábök pár emberre. Mivel a vezetőnek kell elsősorban együtt dolgoznia a beosztottjaival, szerencsés, ha ő választja ki őket. Még a kiválasztási szakemberek véleménye is megoszlik arról, hogy érdemes-e nagyon hasonló munkatársakat választani, vagy jobb a sokszínűség. A lényeg, hogy erős meggyőződés legyen az új jelentkező felé a jövőbeli közös munka sikerével kapcsolatban, ehhez nem csak szakmai, de emberi szempontokat is figyelembe kell venni. Minél családiasabb hangulatú egy cég, minél közösségibb egy munkakör, annál fontosabb az emberi oldal. A tehetséget azonban nem elég kiválasztani, gondozni is kell, ezért légy jó tanár is!

Nyitottság
Alapvetően adott egy hierarchia a vállalati struktúrában, ahol fentről lefelé érkeznek az utasítások, de mégis szánjunk arra időt, hogy adott esetben megkérdezzük az alkalmazottak véleményét adott szituációról. Kérdezzük meg azt is, hogy ő hogy érzi magát, hiszen lehet, hogy mi dicsérjük és elismerjük a munkáját, de belül ő nem érzi jól magát valamilyen okból. Nem fogadóórát kell tartani, csak ebédeljünk minden alkalommal másokkal, vagy egy kávézás közben lépjünk oda olyanokhoz, akikkel kevesebbet beszélünk. Ez a közvetlenség a szimpátia egyik alapja lehet, márpedig szimpátia nélkül ritkán kedvelünk valakit. Ne csak kérdezz, hallgasd is végig a választ, lehetőség esetén pedig reagálj rá érdemben.

Hasznosnak találtad a tippeket? Nézd meg a másik 5 tippünket a témában!

 

Címkék: