hirdetés
Mai névnap: Emma

A sikeres vezetők titka - Így csináld!

A vezetői viselkedés tanulható, de sokszor minden akarat ellenére a tudatalatti és az ösztönök irányítják az embert. Mégis, mi szükséges ahhoz, hogy valaki sikeresebb legyen az átlagnál? Mire kell nagyobb hangsúlyt fektetni?

Sok fontos tényezőtől függ egy cég vezetése, s az ehhez szükséges jó döntések meghozatala. Fontos szempont az idő, a gyorsaság, a döntésképesség, ráadásul mindezek hatása a gyakori nagy nyomás mellett meghatványozódik. Alapvetően meghatározzák a reakciót az alapképességek és a vezető szellemisége, de kis odafigyeléssel nagyobb haszonra tehet szert bárki.

hirdetés

Célkitűzés
„Céltalan hajónak a szél sem kedvez” – tartja a mondás. Először a vezetőnek kell tisztában lennie azzal, hogy merre tart az a vállalkozás, amelyet vezet. Amíg ő nincs képben, addig a beosztottjait sem fogja tudni a megfelelő irányba fordítani. A célkitűzéshez három tulajdonság szükséges. Elemzőkészség: milyen a piaci helyzet. Tervezés: milyen lépéseket kell tenni egy adott időn belül, hogy elérje a célt. Szervezés: kinek mi lesz a feladata a tervek eléréséhez.

Tiszta beszéd
Egy sikeres vezető nem a beszéde hosszával ér el hatást, hanem a tartalmával. Egyetlen lényeges szempont van a kommunikációjában, hogy elérje azt a hatást és eredményt, amit kíván. Ezért mindig úgy kell beszélnie, hogy a beosztottjai számára egyértelmű legyen, mi az elvárás, mi a feladat és a határidő.

Döntéshozatal
A hétköznapokban felmerülnek olyan kérdések, hogy egy szülő melyik gyerekét szereti jobban, vagy két csodás tengerpart közül melyiket választanánk, ha nyernénk a lottón. Ezekre ilyenkor legtöbben elhessegetik a választ, hiszen megtehetik, hogy ne kelljen két gyerek vagy két álom közül választani. Egy vezető azonban nem teheti ezt meg: neki meg kell hoznia az ilyen döntéseket. Amerikai elemzők szerint abból lesz sikeres vezető, aki képes maximum 30 perc alatt meghozni egy döntést a probléma felvetésétől a tájékozódáson át a legnehezebb helyzetben is.  2-3 alkalom után, ha azok beváltak, bátran számíthat rá a vállalat, mert jól bírja a nyomást, helyesen gondolkodik stresszhelyzetben.

Ellenőrzés
Ha valaki nem született zseni, vagy a szerencse legnagyobb kegyeltje, akkor viheti a legtöbbre, ha beiktat ellenőrző pontokat abba a folyamatba, amiben sikereket szeretne elérni. Ezek a kontrollpontok legyenek meg a terv készítésekor, hiszen akkor dől el elméletben, hogy az adott folyamatnak hogyan kell haladnia. Ha előre elkészül egy pontos menetrend, akkor követhető a csúszás benne. Ez esetben újra kell tervezni, ha az eredeti célt az adott határidőre akarja teljesíteni.

Időgazdálkodás
Célok, ellenőrzés, beszéd hossza – már sokszor előkerült az idő eddig. Csak az lehet jó vezető, aki pontosan be tudja osztani az idejét. A legtöbb sikeres cégvezető sokszor tűnhet mogorvának és arrogánsnak, pedig ők pontosan tudják, hogy adott pillanatban nincsen egy percük se olyan cselekvésre, amely nem a céljukat szolgálja.

Címkék: