hirdetés
Mai névnap: Alfréd

Séró-báró: 20 év frizura divatja Beckham példáján

Sokan és sokáig vitatták a tehetségét, szimplán Spice Boynak és piperkőcnek tartották. Mára azonban mindenki elismeri: Beckham az utóbbi 2 évtized egyik legjobb focistája volt.

 

Durva belépők és szánalmas színészkedések helyett hatalmas akarata és remek szabadrúgásai maradnak meg róla az emlékekben. És persze a sérója, amely egyik követte a divatot, aztán diktálta. Erre a legjobb példa a 2002-es VB-n látott tarajos megoldás, a „Beckham-frizura”, amelyet elmaradottabb vidéki falvakban még ma is megrendelnek a fodrásztól, vagy az ügyes kezű rokontól.

1993: Még tiniként, de már profin, az első meccsét játszotta a Manchester Unitedben. Itt még semmi különös nem volt a külsejében, átlag szigetországi nyálgép, ez volt akkora divat, ekkoriban alakultak a fiúbandák is.

1996: Debütálás a válogatottban, a csodálatos Moldova ellen. Akkoriban még nem volt mindenkinél mobil, pláne nem fényképezős, így elég gyéren dokumentálták ezt a nagy napot. A frizura már férfiasabb, a borotvával megvágott száj még elég serdülő baki.

1998: Spice Boy. Tavasszal derült ki, hogy sokak irigységére és az öreg Ferguson bánatára Becks összejött Victoriával. Sir Alex egyből észrevette, hogy megnőttek David sztárallűrjei, s aggódott amiatt, hogy ez a futballtudására is kihat majd. A VB-n aztán Beckham pirosat kapott az Argentinok ellen, akkoriban egy ország gyűlölte őt a forrófejű hibájáért. Talán az volt egyetlen felesleges piros lapja élete során.

2000: Az akciófilm sztár.  Az amúgy sem túl acélos Leicester City csapatát döbbentette meg azzal, hogy a jól fésült szöszi frizurát egyik napról a másikra lecserélte erre a kopasz fizimiskára. A következő héten a fodrászok minden második Manchester környéki férfit nullás géppel nyírtak. Elindult a Beckham kultusz!

hirdetés


2001: Taraj 1 – A kopaszság maradt, középen megjelent egy csík, David skinhead-ből mohawk-ra váltott.

2002: A VB-n ismerte meg a világ ezt a stílust, a legnagyobb őrület kiváltóját. a középen összefésült sérót. Pedig sokáig kérdéses volt, hogy a sztár felépül-e a lábtöréséből a világeseményre. Anglia leszerepelt, Beckham azonban a csúcsra tört: lőtt egy óriási gólt és egyértelműen a legnagyobb marketing értékkel bíró focista lett.

2003: Egy (méltán) elfeledett borzalom, talán a Unitedes Rio Ferdinand ihlette.

2004: Helló, Madrid! A Realhoz igazoló sztár teljesen kiszőkült (hiszen ott alig van szőke férfi), haját kis copfban fogta össze. A majmolók ekkor gondban voltak, hiszen rövid hajból ilyet nem kérhettek a fodrásztól. (10 éve még a nőknél sem ment ennyire a póthaj).

2006: A laza apuka. Semmi durva extra, mégis jól érzékelhető, az elsőre simán összedörzsöltnek tűnő frizurában minden hajszál pontosan a helyén van.

2007: Egy másik elfeledett szörnyűség. David Beckham, az NDK ügynök.

2007: L. A. Az Amerikába igazoló Beckham család főleg a pénz miatt döntött a váltás mellett. Victoria zenei szólókarriere vágyott, helyette kapott egy közepes celebséget. David azonban kint is a legnagyobb csillagok egyike lett. Hiába, a tehetség nem elhanyagolható.

2009: A télen visszaugrott kicsit Milánóba, rendes focit játszani. Ha már ott járt, elment fodrászhoz is, de „öregkorára” már leszokott az extrém frizurákról. Így már „csak” egy átlagos menő focista volt.

2010: Capello volt olyan hülye, hogy nem vitte el Beckhamet a VB-re, pedig amit az angolok produkáltak, azt Becks a legrosszabb napjain is tudta volna hozni. Dél-Afrika helyett Londonban tűnt fel, mint az olimpia egyik fő figurája. A Királynővel és James Bonddal karöltve ő volt az egyik reklámarc. Egy élő legenda!

2012: Good bye USA! Ezt a képet megnézve már jól látható a ráncok és a szarkalábak, persze bármelyikünk bármikor cserélne vele, bármennyi idősen. A tengerentúli búcsú előtt még megnyerte az ottani bajnokságot, csak hogy legyen egy olyan trófeája, amely kevés európai sztárnak adatik meg. Hihetetlen, de még a bajusz is jól áll neki.

2013: A búcsú – amely Párizsban érte, egy újabb címmel: francia bajnok lett a PSG-vel. 38 évesen semmi nem változott: ugyanolyan jól focizott, mint 20 évvel előtte, és ugyanúgy zselével indult a nap, mint 20 évvel azelőtt. A kép hátterében ott van még valaki, aki valószínűleg akármit fog csinálni, a legjobb sérója is bénább lesz, mint Beckham legbénábbja.

Címkék: