hirdetés
Mai névnap: Csilla, Noémi

Irigykedve gondolsz mindig Jockey Ewingra vagy épp Berényi Mikire, amiért csak benyúl a szekrénybe és már tölti is magának az italt? Pedig egy minibár nem nagy kunszt, ráadásul ezek az urak csak a whiskyt ismerték.

 

Egy üveg whisky a szekrényben legfeljebb arra jó, hogy ne kelljen rohannod a boltba, ha hirtelen betolnál valami erőset. Sokszor persze elég egy feles, csak az íze, vagy az érzés kedvéért. Aki egy kicsit többre vágyik ennél, az összehozhat egy „minimál minibárt” az otthonában. Jól felszerelt night club még így sem lesz a szobád sarkából, de lesz ott néhány ital, amiből a „gyorsan egy felest” szintnél komolyabb dolgokat összehozhatsz.

hirdetés

Gin
Nem is gondolnád, milyen sokfajta gin létezik, mi mégis azt javasoljuk, hogy a klasszikus, London dry típusúból vegyél egy üveggel. Ha csajokat akarsz lenyűgözni, vagy koktélokat keverni, akkor a kék színű Bombay Saphir lehet a nyerő. Bár egy tiszta vodka tényleg fantasztikus, de bizonyos értelemben a gin tudja pótolni, ráadásul jobb alapanyag különböző keverékekhez.Gin hiányában megteszi persze egy üveg prémium vodka is.

Whisky
Bár az előbb szolidan belerúgtunk a tüzesvízbe, tény és való, hogy sosem árt, ha van belőle otthon. Ki-ki a maga ízlése szerint választhat bourbont vagy scotchot. A füstös, keményebb íz teszi a whiskyt azzá, ami, s teszi elengedhetetlen kellékké egy otthoni bárszekrényben, mivel semmilyen más itallal sem helyettesíthető.

Prémium likőr
Vizes, tejes, gyümölcsös… Kedvedre válogathatsz közöttük. Szintén könnyű és könnyen elkészíthető koktélok alapjai. Keresd az „amaro” feliratot, ezek a kesernyés likőrök. Elmúltak már azok az idők, hogy egy férfi attól férfi, hogy a legerősebb italokat issza. Akinek a látvány fontosabb az íznél, az akár extrém színű italokból is válogathat.

Pálinka
Mégis csak magyarok vagyunk, mit igyunk, ha nem egy kellemes barackot, vagy egy ütős szilvát, netán egy fanyar meggyet, esetleg egy könnyed almát. Kóstoltad már a bodzát? A klasszikus házi vegyigyümire esküszöl? Olyan ez, mint Gombóc Artúr és a csokik esete, alig lehet választani. Egyre mégis figyelj, a vastagnyakú üveg likőr, nem véletlenül nincs rajta, hogy pálinka! Mióta oltalom alatt áll ez a hungarikum, azóta tényleg csak a rendes pálinkákra kerül ki a felirat.

Keserű likőr
Előbb még csak kesernyés ízekről volt szó, ezek most valódi keserűk. A legtöbbjük gyógynövényekből készült, ezért kedvező élettani hatással bír a kismértékű fogyasztásuk. Sokan gyógyszerként esküdnek ezekre az italokra, nem véletlenül. Egyes fajtáikat főzéshez is lehet használni, mivel speciális ízt adnak az ételnek.

Prosecco
Ünnepi alkalmakra kiváló ital. Erjesztett cukros, édes pezsgő helyett keressél egy üveg természetes habzóbort, sokan észre sem veszik a különbséget. Akinek mégis feltűnik, az értékelni fogja a minőségi különbséget. A spumante az erősen buborékos, míg a frizzante a kevésbé, édesség szempontjából pedig brut, extra dry és dry készül, természetes cukortartalom szerinti növekvő sorrendben.

Üdítő és gyümölcs
A legtöbb koktélhez kell valamilyen üdítőital, ez lehet tea, gyümölcslé, szénsavas ital, de használhatsz frissen préselt gyümölcsöket is. Ha már gyümölcs: arról se feledkezz meg, hogy bizonyos italokba nem véletlenül tesznek egy darab citromot, narancsot vagy lime-ot: kihozza az ízüket. Ezeket célszerű nem sokáig tárolni, hiszen minél tovább állnak, annál jobban veszítenek a hatásukból.

Jég
Készíthetsz saját magadnak klasszikus jégkocka tartóban, de léteznek már olyan speciális fóliák is, amelyeket megtöltesz vízzel, majd berakod a mélyhűtőbe. Ebben az esetben nincs az a kellemetlen mellékhatás, hogy kifolyik a víz a frigóban, vagy nem egyformák a kockák.

A lényeg: olyan italt vegyél, amit szeretsz is! Koktélokhoz nem árt egy könyv, vagy csak áttanulmányozni pár internetes oldalt. Elsőre érdemes a legegyszerűbbekkel kezdeni. Ezek esetében nem árt, ha egy mérőskálával rendelkező pohárral is rendelkezel.

 

Címkék: