hirdetés
Mai névnap: Alfréd

“Les vins de Savigny sont nourrissants, théologiques et morbifuges.” A bor Savigny-ban tápláló, teológiai és halál megelőző.

 

A táplálót megerősíthetem, bár az is igaz, hogy még élek, így elképzelhető, hogy az egész állítás igaz és helytálló. Chanson Savigny Les Beaune 2009. Burgundiai gyöngyszem egy olyan pincészettől, amit XV. Lajos uralkodása alatt, 1750-ben alapítottak. 1999-ben a Bollinger ház 3,6 millió dollárt invesztált bele, hogy a hagyományos alapokon nyugvó pince kimagasló minőséget és szintet képviseljen, képviselhessen, nem csak Franciaországban, hanem szerte a világban.
A bor egy falu apellált Chardonnay. Savigny egy vibráló kis falu, ami egyszerre bájos és festői. Az épületek többségén, borral kapcsolatos idézetek olvashatóak, ezek egyike, a címben foglalt idézet is. Talán a Vatikánt is ez ihlette arra, hogy Savigny borokat rendeljenek a tömegek ünneplésére. A falu 1450 lakosú, mindössze dupla annyi élnek itt most, mint a 13. században. Egy évben két nagy borfesztivált is rendeznek, mondhatni, hogy a falu élete a bor körül forog. Savigny nem Grand cru, de több Premier cru területtel is rendelkezik, mint ahogy ez a kóstolt borunk esetében is igaz.

hirdetés

Sosem titkoltam enyhe imádatomat, ami a chardonnay szőlőfajtát illeti, de igyekszem elfogultság nélkül csak a borra koncentrálni. A bor egyik sajátos jellegét a talaj kölcsönzi, ”Hauts Marconnets”, krétás, mészköves. A szőlőültetvény 2,18 hektáron terül el, egy kis dél-keleti fekvésű domboldalon. 2009-ben hideg volt a tél, melyet egy szép tavasz és egy forró nyár követett, a jó érésnek köszönhetően szeptember elején meg is történt a szüret. A bor 14 hónapot töltött el tölgyfahordóban.

Poharunkba töltve az első látvány ami fogad, az a halvány aranysárga szín. Illatában hársvirág, érett körte és friss méz. Ízében ehhez társul a jól integrált ásványosság és elegáns tölgyfa, egy csipetnyi vaníliával. Gyönyörű textúra! Tiszta és egyértelmű utóíz.

Ezután a bor után egy pillanatra tényleg jó lenne elképzelni, hogy halhatatlan vagyok. Ha másért nem is, arra biztosan jó lenne, hogy akkor még rengeteg ideig élvezhetném ezt a bort.

Még több bor a Világivó oldalán!

 

Címkék:

Legfrissebbek a szerzőtől: Tényi Tamás