hirdetés
Mai névnap: Csilla, Noémi

Degorgement. Na nem káromkodok, degorzsáltunk! Mi is az valójában? A szó francia eredetű, jelentése kilövetés.

 

Nagy veszteséggel járhat az eljárás, ezért óvatosságot igényel. A pezsgőgyártásnál az az eljárás, mikor az erjedés befejeztével a dugón összegyűlt seprőt a fejjel lefelé fordított palack nyakából a dugónak óvatos megnyitásával kilövetik. A palackban visszafojtott szénsav a dugó mellett kevés borral mindenekelőtt az oda gyűlt seprőt szorítja ki a palackból.

Az apropó, aminek kapcsán ebbe a nemes tevékenységbe kezdtünk az az innio borbárban tartott különleges este volt. Egy est ami a Movia pincészet Puro- járól szól. A pincészet történelme az 1700-as évekig nyúlik vissza, 1820-tól pedig összeforr a Kristancic család nevével. 22 hektáron gazdálkodnak, melynek számottevő része Szlovéniában található, kisebb része pedig olasz földön (Goriska Brda – Collio).

Movia Puro Rosé 2005 – ha röviden kéne jellemezni akkor azt mondanám pezsgő másképpen! Az italunk 100% Pinot Noir szőlőből készül, melyet átlagban 32 éves öregtőkékről kézzel szüretelnek. Az első erjesztés acéltartàlyban történik, majd a további erjedés és almasav bontás barique hordóban. Ilyen hordókban tölti a következő 4 évet pihenéssel, ahol felkészülnek a hosszú életre és megtanulják annak titkát. A 4 éves erőgyűjtés után a bor nagy tankokban kerül, de a folytatás, azaz a palackos erjesztés, ellentétben a klasszikus metódussal nem cukor és élesztő hozzáadásával indul, hanem az aktuális év friss mustjával. Talán ettől ilyen természetesen friss és kicsattanó.

hirdetés

Az ital gyönyörű élénk rózsaszín színben tündököl. Ha a degorzsálás sikeres volt, szép áttetsző italt kapunk, visszafogott lágy buborékokkal. A Pinot Noir szőlőfajta minden eleganciáját magában hordozza. Tiszta citrusok, meggy és málna tökéletes elegye jellemzik. A Puro valóban egy különös mű. Engem levett a lábamról és bármikor szívesen bevállalom a degorzsálás szertartását. A folyamatról az ital honlapján olvasható záró gondolattal búcsúznék, amivel most teljesen egyet tudok érteni: ” Bizonyára akad aki azt állítja, hogy nem nagyon praktikus magunknak degorzsálni a pezsgőt otthon, vagy akár egy kis vendéglőben egy kis vízzel teli medencében, persze a praktikus cselekedetek részei életünknek és a külvilág egyszerű megoldásokat vár sok esetben, ám ez a bor megtaníthat sokunkat kicsit összetettebben gondolkodni, ha hagyjuk. “

Ha tehetitek, engedjetek a csábításnak és próbáljátok ki Szlovénia habzó gyöngyszemét!

Még több cikk jó borokról a Világivó Ivóvilág oldalán.

 

 

 

 

Címkék:

Legfrissebbek a szerzőtől: Angerman László

hirdetés
hirdetés