hirdetés
Mai névnap: Alfréd

Taco leves, tele chilivel, ettől tutira tűzokádó sárkány leszel! Gyomorbajosoknak nem ajánljuk, nehogy mentő vigye el őket. Aki szereti a durván csípős ételeket, annak nyerő lehet a recept, persze a chili adag csökkentésével lehet mérsékelni a brutalitást.

 

Már előző este áztasd be a babot annyi vízbe, hogy bőven ellepje. Fontos a sok víz, mert sokat felszív a száraz bab. Ha csak vacsorát főzöl, akkor ráér beáztatni aznap reggel, de az ebédhez kevés egy délelőtt, vagy akkor túl sokáig kell főznöd a babot. Ez sem gond, de áztatás nélkül 2-3 óra is kell neki, így ebben az esetben ne a hagymás húsra rakd fel főni.

Főzéskor fogd az apróra vágott hagymát, dobd bele egy mély edénybe, 2-3 perc alatt üvegesítsd meg egy kis olajon, aztán add hozzá a darált marhahúst. Mikor már minden apró szem világos, akkor jöhet hozzá a beáztatott bab, az apróra vágott paradicsom, az olajbogyók és a chili minden változata. Amikor már minden puha, add hozzá a kukoricát, hiszen ennek kell a legkevesebb idő, hogy megfőjön. Elvileg a főzés része alig több mint félóra, ha jól beáztatott babot használsz.
A levesessége a Te döntésed, kevés vízzel egész sűrű is lehet, sokkal úszhat. A chilivel vigyázz, mert félóra alatt elfő az íze nagy része, érdemes a kukoricával egyszerre beledobni. Viszont amíg forró a leves, kiázik belőle az íze, így 20 perccel később meglephet még, hogy kicsit erős lett – még annál is erősebb, mint amilyennek akartad!
Tálaláskor tehetsz rá egy kanál tejfölt (ez is elnyomja kicsit a csípősséget), ebbe pedig bele tudsz állítani pár szem nachost, de szórhatsz rá apróra vágott metélőhagymát, vagy pár plusz karika jalapenot.

hirdetés

Hozzávalók:
50 deka darált marhahús
50 deka száraz bab, amit beáztatsz előtte / konzerv babok (2 tarka, 1 kidney)
1 doboz konzerv kukorica (ennek mérete függjön attól, mennyire szereted a kukoricát)
2 doboz paradicsom konzerv (egész paradicsomot vágd össze, vagy vegyél daraboltat)
1-5 darab chilipaprika, ez nagyban függ a paprika fajtájától
10-20 szem olivabogyó, félbevágva, lehet vegyesen zöld és fekete is
1 nagy fej vöröshagyma
tejföl, kukoricachips, metélőhagyma, reszelt sajt a tálaláshoz és díszítéshez

Amennyiben leves helyett rendes chilisbabra vágysz, kevesebb vizet használj és vegyél pár kaliforniai paprikát. Legegyszerűbb egy „trikolor-csomagot” venni, aztán mindegyikből apróra vágni egy felet és beleszórni az elején a babbal együtt. Az olívabogyót elhagyhatod, az inkább csak a levesnek ad ízt és tartalmat.

 

 

 

Címkék: