hirdetés
Mai névnap: Sándor, Ede

Hatékony ellenszer az izzasztó stressz ellen

  • 2013 már. 12 , kedd
  • Írta: 

A stressz a mindennapjaink része, legyen szó egy munkahelyi értekezletről, állásinterjúról, vagy éppen egy randevúról. Az érzelmi stressz okozta izzadság hirtelen jelentkezik és erőteljes szagokkal jár, ami megnehezíti a kontrollálását. A NIVEA Stress Protect Izzadásgátlók speciális tesztek során bizonyították, hogy képesek hatékonyan felvenni a harcot a stressz okozta izzadság ellen.

 

A stresszhelyzetek egy sor fizikai választ váltanak ki a testből: a szívünk gyorsabban ver, az izmok vérellátása megnövekszik, és izzadni kezdünk. Tudományosan megkülönböztethetjük a hőmérséklet, vagy fizikai megterhelés által kiváltott, és az érzelmi stressz hatására bekövetkező izzadást.

hirdetés

A hőmérséklet által kiváltott izzadás akkor indul be, amikor a testhőmérsékletünk a külső hőmérséklet, vagy fizikai igénybevétel hatására megnövekszik. Ilyenkor a testünk teljes felületén megtalálható ekrin verejtékmirigyek elkezdenek szagtalan verejtéket termelni, ami főként vízből és sóból áll, és segít lehűteni a testet.
A stressz okozta izzadság viszont hirtelen csapódik ki, amikor a vér megtelik stresszhormonnal, és adrenalinnal. Ekkor lépnek működésbe a hónaljban lévő apokrin verejtékmirigyek, és olyan anyagokat termelnek, amelyeket a bőrön található baktériumok kellemetlen szagokká alakítanak, ami igen kellemetlen lehet. Ennek ellenére a stresszel kapcsolatos globális kutatásunk meglepő eredményre jutott a stressz megítélésével kapcsolatosan.

 

Világszerte az emberek 40%-a képes elfogadni a stresszt, és ennek a csoportnak több mint a fele (60%) gondolja úgy, hogy a stressz segítségével képes motiválni önmagát a csúcsteljesítmény elérése érdekében. A 22 ország 22.068 lakosára kiterjedő kutatás eredményei szerint az emberek 39%-a csak akkor képes megfelelő teljesítményt nyújtani, ha nyomás alatt van.

A stressz virágkora
A stresszt pozitív tényezőként megélő emberek keresésében a NIVEA Pozitív Stressz Index (PSI) teszt volt segítségünkre. Mexikó, Görögország és Finnország egyaránt magasabb pontszámot értek el, mint a globális átlag: ők felismerték azt a tényt, hogy a stressz alkalmanként sokkal produktívabbá teszi őket. Oroszországban minden negyedik megkérdezett úgy érezte, hogy a stressz egyfajta fokozott érzelmi többletet ad, míg Argentínában az átlaggal ellentétben jóval többen (23%) vélekednek úgy, hogy a jó stressz javítja a memóriát.
Számos kiváltó ok lehet, ami előhozhatja a stresszben rejlő pozitív energiákat. Nem számít, hogy egy valóban pozitív stresszel állsz szemben (mint egy randevú), vagy egy sokkal negatívabb esemény miatt aggódsz (mint például egy munkahelyi határidő), amíg képes vagy elfogadni a helyzetet, mert ez az, ami segít átlendülni a nehézségeken és új kihívások felé hajt.
Dr. Thomas Schmidt-Rose, a NIVEA kutatója szerint a stresszre számos különböző módon reagálunk, az izzadás csupán egy ezek közül – ez viszont azonnal jelentkezik, és nehéz kordában tartani. A NIVEA Stress Protect Dezodorok extra védelmet nyújtanak a stressz által kiváltott izzadás ellen, tökéletes támogatást biztosítva mozgalmas, és gyakran stresszes életünkben.

Globális Stressz Barométer
A stressz érzékelhető az egész világon. A megkérdezettek 41%-a úgy érzi, hogy a stressz-szint jelentősen megnövekedett a kutatást hat hónappal megelőző időszakban tapasztalthoz képest, ezért a stresszben rejlő pozitív energiák felismerése fontosabb, mint valaha. Éppen Európa érzi ezt leginkább, feltehetően a jelenlegi –és már régóta húzódó- gazdasági kérdések miatt. Ezt a megnövekedett stresszhatást leginkább Görögországban érzékelik (58%), de a stressz növekedéséről számot adó országok dobogósai között találhatjuk meg Portugáliát (51%) és Olaszországot (49%) is.
Napi stressz faktor…a munkában
A munkahelyen a határidők és a kollégák jelentik a legnagyobb stresszforrást. A megkérdezettek 30%-a egyetértett azzal, hogy a stressz lehet jó, és az sem meglepő, hogy 26%-uk aktívan törekszik arra, hogy a nap folyamán felmerülő stresszhelyzeteket elfogadja és magabiztosan kezelje!
A napi ingázás is jelentős stresszforrás! Az Emirátusok lakói látják a leginkább problémásnak a lakás elhagyását reggel (28%), míg a britek (29%) és a kanadaiak (28%) bosszankodnak legtöbbet a hazafelé vezető úton. Úgy tűnik Oroszország messze a legnyugodtabb csúcsforgalom idején, csak 8%-uk említett ebben az időszakban heves szóváltást.

...és otthon
A stresszel azonban nemcsak a munkahelyünkön találkozhatunk. Az otthoni élet minden bizonnyal szintén jelentősen megterheli idegeinket: a gyermekek felügyeletével töltött órákat minden harmadik válaszadó (36%) a nap legstresszesebb időszakaként éli meg. Érdekes tény az is, hogy a férfiak (39%) ezt nagyobb arányban értékelik stresszként, mint a nők (32%). 
Minden második portugál (49%) a vacsorafőzést jelölte meg a nap egyik legnagyobb stresszforrásaként, és jellemezte úgy, mint az üzleti találkozókkal egyenértékű feszültségforrást. A lengyelek (44%), az Egyesült Arab Emirátusok lakói (40%) és a mexikóiak (36%) szintén idegesek lesznek a konyhában.

Szerelemet keresve
A legerőteljesebb pozitív stresszhatás a randevú. Miközben keressük az igazit, valódi izgalmaknak lehetünk kitéve, melynek mértékét az Egyesült Arab Emirátusok lakói értékelték a legmagasabbra. Meglepő módon az általában hidegvérűnek számító skandináv népekkel, Dániával és Svédországgal osztja meg a nyugtalan szerelmesek dobogóját.

Az újonnan kifejlesztett NIVEA Stress Protect izzadásgátlók legfontosabb hatóanyaga a két összetevő kombinációjából álló antibakteriális formula –Stress Protect Actives és cink-komplex–, mely extra biztonságot ad a stresszhelyzetekben, illetve megóv az izzadságfoltok és a kellemetlen testszag kialakulásától.
A formula bizonyítottan képes akár 85%-al  csökkenteni az izzadást (Trier Szociális Stressz Teszt), és megakadályozza a kellemetlen testszag kialakulását, ugyanakkor az avokádó olajnak köszönhetően gyengéden ápolja a hónalj bőrét.

 

hirdetés
hirdetés