hirdetés
Mai névnap: Emma

Akár egy valós poén is kisülhetne a címből, de Roland Velich nem viccelt, amikor Mittelburgenland-ban Moric néven megalapította saját pincészetét. Elszakadva testvére kötelékéből, Heinz Velich-től - akinek remekbe szabott Apetloni Chardonnay-iről már talán ti is hallottatok - bebizonyította tehetségét és évről évre előrukkol a kékfrankos szőlőfajta iskolapéldányaival.

 

Sopron a kékfrankos fővárosa névre hallgat, illetve a fajta eredetét és mitológiáját is ide vezetik vissza. 1809-ben, amikor Napóleon serege elfoglalta Sopront, a katonák bátran nyúltak a boros kupák után, az akkoriban működő “Buschenschankokban”, azaz kocsmákban a kimért bort fogyasztották, mértéktelenül. Akkoriban két fizetési eszköz volt náluk használatos, ebből az egyik volt az úgy nevezett kék frank. Innen hát a kékfrankos elnevezés.

hirdetés

Hazánkhoz köthető a fajta történelme, mitológiája, de miért van az, hogy mégis Ausztriából kerülnek ki a világ által elismert kékfrankosok?
Roland Velich védelmére szóljon, hogy a magyar határhoz igen közel tevékenykedő borász büszkén állítja, hogy ő bizony magyar bort készít, csak osztrák szakértelemmel és technológiával. Ezt támaszthatja alá Robert Parker kijelentése, miszerint Ausztriában sehol máshol nem találkozol majd ilyen stílussal. Szerinte már egy korty is új világot nyit az ember számára és bebizonyítja, hogy vannak stílusban hasonló borok melyek felveszik a versenyt a burgundi grand cru társaikkal.

Moric Sankt Georgen Blaufränkisch
Roland Velich-nek volt egy látomása a kékfrankosokról. Azt akarta, hogy a mélysége és összetettsége a legjobb burgundiaiakat idézze. Hiszi, hogy a kékfrankosban legalább akkora a potenciál, mint a mindenki által ismert Pinot Noir-ban. Ezért vásárolt egy pincét Mittelburgenlandban és belefogott a kísérletezésbe, ezeknek a végeredménye lett ”Moric”, aki nem viccel!

A Sankt Georgen dűlő mintegy 300 méterrel a tengerszint felett található. Kékfrankosunk karakterét befolyásolja a szegényes krétás, mészköves talaj. Valószínűleg ezen tényezők eredményezik az erős tanninokat és az igen magas és hosszú érlelési potenciált. 2600 liter hektáronkénti hozam, három hetes spontán erjedés fa kádakban, húsz hónap 500 literes tölgyfahordóban – na, ennek a fele se tréfa!

Megható, mágikus, jól koncentrált. Illatos és hűvös ravaszság jellemzi, pontos tisztaság, nemes és bársonyos. Hogyan lehetséges, hogy ez “csak” egy kékfrankos? Meggy, enyhe konyakossággal. Ha nem hiszed, hogy egy kékfrankos is lehet ilyen, próbáld ki te magad is, ne hezitálj!

Móricka leülhetsz! Csillagos ötös!

Vásárolható, kóstolható az innio borbárban. Forgalmazza: Proforg Kft, Borszer borguru.

 

Bor "tahók"

A bortudatosság még gyerekcipőben jár. Napról napra találkozunk, foglalkozunk borfogyasztó emberekkel, és még mindig azt kell mondani a címben foglalt állítás igaz. Annak ellenére, hogy a bor már nem csak egy szűk kör érdeklődésére tarthat számot. A mai kor borában, egyre nagyobb, eddig nem annyira tapasztalt elsőbbségi tényező az ember. Lásd az embert, lásd a borászt a nedű tükrében. Egyre többen jelentik ki azt is, hogy szeretik a bort. Vajon miből fakad ez a szeretet? Hova vezet? Sorra nyitnak borbárak. Mára egy olyan fogalommá vált, amivel szinte minden eladható. Az új fogyasztóknak szánt új divat olyan dolgokat generál, teremt, amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Mégis a bor bár egyre “hétköznapibb”, de mégsem válik teljesen azzá. Hisz a legegyszerűbb tétel is kelthet kellemes érzést, beszélgetésre és örömre késztetnek. Azonban van egy szomorú típusa a borfogyasztóknak, akiknek tagjai, sohasem adnának egy bizonyos összegnél többet italukra vagy ételükre. A nagyüzemi Mc’Donalds ételein szocializálódnak és a nagyüzem italait fogyasztják. Ez egyszerre egyszerű és bonyolult. Hol kezdődik a borfogyasztó ember? Ki a bor tahó? Mi tudjuk, mennyit áldoznánk az életünkből, időnkből és pénzünkből! Te is tudod?!

Kik vagyunk mi? Két 25 éves fiatal, akiknek a bor nem csupán a munkájuk, a "folyékony szerelem", de a hobbink is, az életünk. A mi világunkat szeretnénk megosztani veletek, olvasókkal is, színes borleírásokkal, segítésnyújtással.

Még több bor érdekesség a Facebookon: Világivó Ivóvilág

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék:

Legfrissebbek a szerzőtől: Tényi Tamás

hirdetés
hirdetés