hirdetés
Mai névnap: Bernadett

Nyakkendő kisokos: ennyit minimum tudnod kell!

Nyakkendőt hordasz minden nap? Csak egyszer szeretnéd felvenni, de akkor tökéletes legyen? Tudj meg mindent a nyakkendőkről, amit illik tudnod!

 

Akármennyire vágyunk arra, hogy kizárjuk életünkből az előítéleteket, az első benyomás akkor is létezik, ha valaki tagadja. Az üzleti élet egy adott szintjétől már kötelező elem a nyakkendő, egész egyszerűen szükséges a megjelenéshez. Adódhat azonban úgy, hogy csak egy alkalommal kell elegánsan megjelennünk, ilyenkor is a ruházat szerves része a nyakkendő.

hirdetés

Lassan vége a télnek, egyre reálisabb az esélye annak, hogy öltönyben, nyakkendőben érkezzünk meg az adott programunkra. Mi fog feltűnni partnerünknek? A nyakkendő! Nagyon egyszerű az emberi felfogás, adott felülethez képest minél kisebb arányban szerepel valami, annál nagyobb az esélyé, hogy az marad meg a fejekben. Zakó és farmer esetében még nem annyira, de egy öltönynél már nagy a színében, mintázatában és anyagában egységes felület aránya.

Két döntésünk van arra vonatkozóan, hogyan próbáljuk „befolyásolni” partnerünket: az ing vagy a nyakkendő színválasztásával. A legtöbb szín alkalmas benyomáskeltésre, nézzünk utána, milyen szín értékeit akarjuk képviselni. Az egyetlen fontos szempont, hogy az ing-nyakkendő-zakó hármasból egyik se térjen el durván a másiktól. Azért is fontos ezekre figyelni, hiszen egy erősen formális találkozón nehéz megtenni az első lépéseket, így ha épp nem angolokkal van dolgunk, nem biztos, hogy az időjárás a megfelelő téma. Egy jobb nyakkendő már alkalmas arra, hogy pár szót váltsál róla – máris túl vagy az első nehéz percen!

A tökéletes nyakkendő pont az öved csatjáig lóg, nem kicsivel fölé, nem egy arasznyival alá. Ez a hivatalos etikett! Sosem tudhatod, hogy a másik fél mennyire tartja fontosnak a megjelenést, ezért erre ügyelj! Sokan hoznak döntést olyan tényezők alapján, amelyek valójában nem mérvadók az adott témában, inkább figyelnek számukra fontos részletekre.
Azon kívül, hogy az öv csatjáig ér, legyen jól megkötve! De mi jelent az, hogy jól? A nyakkendőd csomója olyan széles legyen, mint a nyakkendő maga, a legszélesebb részén. Keskeny nyakkendőhöz kis csomó, normálhoz átlagos, széleshez vastag csomó illik. Apró részlet, igazán csak akkor feltűnő, ha pont fordítva kötöd meg, keskenyhez mondjuk egy laza és nagy csomót.
Apropó lazaság: a filmesek nagy figyelmet fordítanak mindig a nyakkendőre. Nézz meg pár mozit: a feszengős üzletkötő családapa fulladásig húzza, a menő bróker pont jóra köti, a lecsúszott menedzsernek pedig annál lejjebb lóg a csomója, minél több sört nyelt be a pultnál ülve. Hozzá odalép olyankor egy csinos nő, hogy megkérdezze mi a gondja, de ne erre építs. Érezz rá a pont jóra!
A csomó lazítása akkor célszerű, ha azt jelzed vele, hogy túl vagytok az üzleti részen, kicsit lazábbra lehet venni a beszélgetést. Sose akkor lazíts a csomón, amikor szorult helyzetben nem kapsz levegőt, mert a másik máris látja, hogy megfogott.

Kell a nyakkendő, de milyet vegyek? Ha csak nagyon ritkán veszel fel nyakkendőt, vegyél olyan színűt, mint az öltönyöd, akkor megmarad a „3-ból 2 egyezik” hatás, az inggel variálhatod a megjelenésedet. Aki gyakran hord nyakkendőt, az válogasson okosan. Brit szakértők szerint (akik most tényleg nem az idióta kutatásokat végző brit tudósok) elég 5 nyakkendő ahhoz, hogy minden eshetőségre felkészüljünk.

Lássuk a „nyakkendő minimumot”:
Vastag szürke: Mint egy télikabát, télen tökéletes. Akár nyitott kabát alatt is jól mutat, de a zakót se rontja el, ráadásul kellemes télies hatást nyújt.
Egyszerű fekete: Feljebb már szó volt róla, ha évente egyszer kötsz csak nyakkendőt a fekete zakódhoz, elég egy fekete darab, vagy az öltöny színéhez passzoló.
Fekete alapon apró pöttyös: Bármilyen furcsa, hogy egy viszonylag jellegzetes minta bármihez megfelelő, de mégis így van: akár még csíkos inghez is jó lehet, ha nem erős egyiknek sem a mintázata és az árnyalatok passzolnak.
Címeres: Sok gyártó tesz apró címereket a nyakkendőjére, ez lehet a saját logója, vagy egy trendi hobbi jele. Arra mindenképpen ideális, hogy kicsit feldobja a nyakkendőt: mintás is, meg nem is.
Csíkos: Keress egy olyan üzletet, ahol sok a nyakkendő, el se hinnéd, hányféle csíkozás létezik. Válassz a zakód színének megfelelő inget és máris kereshetsz egy akár extrém színű csíkos nyakkendőt kiegészítőnek.

Bár a zakót/öltönyt csak ülve gomboljuk ki, de még ekkor is adódhat úgy, hogy teszünk egy-két mozdulatot, amikor a nyakkendőnk önálló életre kel. Aki úgy érzi, hogy ez zavaró, az használjon nyakkendőtűt. Két dologra azonban mindig figyelj oda ebben az esetben: a nyakkendő a mellkasodon legyen, ne a nyakkendő csomó alatt, de ne is a hasadon. A másik fontos dolog, hogy sokan csak a nyakkendő alsó részét tűzik az ingjükhöz, ennek azonban semmi értelme, hiszen a felső rész ugyanúgy mozog.

A csokornyakkendő a XX. század divatja: jól állt Churchil-nek, Ady Endrének, vagy a régimódi James Bondnak. Ma már elsősorban csak frakkhoz és szmokinghoz ajánlott viselet, de ha nagyon fel akarod magadra hívni a figyelmet, akkor egy színes csokornyakkendővel nyert ügyed van.

 

 

Semmi újat nem tudtál meg a cikkből? Akkor itt egy videó arról, hogy készül az egyik legkomplikáltabb nyakkendőcsomó:

 

Címkék: