hirdetés
Mai névnap: Mátyás

„Boldogok a lelki szegények.” Esküszöm, keresni fogok ezentúl minden íráshoz egy magyar mondást – hihetetlenül bölcs nép vagyunk. Ezek a gondolatok a valóság talajából keltek ki, növekedtek, s virágoznak a mai napig.

 

Örökzöld, ez már egy biológiai fogalom.  Persze az örökzöld sem örökké zöld, folyamatosan hullajtja a levelét, de sosem kopár. Egy jól működő társadalom is inkább örökzöld, folyamatosan elhullanak azok az elemek, amelyek már nem illenek az összképbe. Persze könnyű egy barnuló levélnek, nem kell gondolkodnia, előbb-utóbb egész egyszerűen leesik magától.

Az ember viszont – legalábbis ilyesmit tanítanak – a gondolkodás miatt tudott két lábra állni és kiemelkedni az állatok közül, nem csak térben, hanem szellemiekben is. Ehhez tehát kellett az ész, a gondolkodás, gondolatok sokasága. A gondolkodó ember – ki ne ismerné Rodin szobrát. Akinek hirtelen nem ugrik be, annak segítek: ülő férfi, előredőlve, láthatóan töpreng, erősen elmélkedik valamin, talán elemez. Hibát keres? Még az is megeshet.
Ezért csodálatos a művészet, statikus ábrázolásokat lehet elemezni, felfedezni bennük sok mindent. Az a szobor tényleg olyan, mintha gondolkodna. Márpedig aki gondolkodik, annak végig kell gondolnia a hibáit, felmérni a saját határait.

Nem az ész, a szellemiség, a tudás hiányzik sajnos a mai Magyarországról, legalábbis én azt gondolom, hogy bőven rendelkezünk annyi tudóssal, szakértővel, művésszel, amennyivel az általunk irigyelt országok százalékos arányban rendelkeznek. Nincs gond a fejekkel – bizonyos értelemben.
Egy valami viszont nagyon hiányzik sajnos, ez pedig az önkritika! Ha mindenki fel tudná mérni, hogy mire képes, mit tud megvalósítani, mire volt alkalmatlan, akkor bölcsebben döntene legközelebb. Nekiállok varrni egy takarót, ha egy lyukas zokni gondot okoz? Sokan simán. Megpróbálok házat építeni, ha egy gödröt nem tudok kiásni? Sokan így alapítanak céget, erre szakosodva. Nekivágok egy kemény hegymászó túrának, ha egyébként évek óta nem tettem meg 200 métert autó nélkül? Sokan még az ismerőseiket is hívják.

Pedig aki nem tud varrni, az amúgy lehet, hogy mennyei vacsorát főzne. Aki nem tud házat építeni, az tanult pék, övé lenne a legjobb pékség a városban. Aki nem tud hegyet mászni évek óta tartó henyélés után, az egy remek kerti partit szervezne a barátainak, ahol talán kicsit mozognának is a gyerekkel játszva, hogy aztán szépen fokozatosan eljusson a hegymászó állapotig.

Sajnos sokan azt sem mondhatják el magukról, amit Petőfi Sándor még megtehetett, hiszen őt legalább egy gondolat bántotta.

Önkritika, ez az, ami ma ebben az országban nagyon hiányzik!

hirdetés

Top10

5 ok, amiért félrelépnek

Nézz meg egy-két női filmet, valamelyikben tutira a megcsalás lesz az egyik téma. A fikcióknál még
Bővebben

Milyen levelet írj a

Ez nagyban függ attól, milyen hatást szeretnél elérni. Tegyük fel, hogy nem egy egy éjszakás
Bővebben

A magyar nők a

Tudom, hogy titeket a lista érdekel, főleg az első helyezett, de mégis egy szerkesztői sírás a
Bővebben

Hogyan nyűgözhetsz le

A nő nem palacsinta, így nincs hozzá biztos recept, de szerencsére nem is csak egy „elkészítési”
Bővebben

"Egyfajta angol humort

Kitanul egy férfiember egy relatív megbecsült és jó lehetőségeket kínáló szakmát, de mégis vált!
Bővebben

Ez kell neked! - 3D TV

Épp TV-t vennél, de nem tudod melyiket? Összeszedtünk neked 10 remek ajánlatot, olvasd végig és
Bővebben

Hogyan cserkészd be a

Akárki, akármilyen nagydumás is, ha tényleg komolyan veszi az adott nő meghódítását, rögtön érzi a
Bővebben

Nyakkendő kisokos:

Nyakkendőt hordasz minden nap? Csak egyszer szeretnéd felvenni, de akkor tökéletes legyen? Tudj meg
Bővebben

Az 5 leghasznosabb

Sokat vezetsz? Van okostelefonod? Ezeket telepítsd! 5 igazán hasznos alkalmazás autósoknak.
Bővebben

10 német szépség -

A németek sem feltétlenül a szépségükről híresek, ráadásul talán kevesebbet is szerepelnek a magyar
Bővebben
hirdetés