hirdetés
Mai névnap: Csilla, Noémi

Lassan vége a télnek, így készítsd fel az autódat nyárra

Sokszor halljuk, hogy a téli autózáshoz fel kell készíteni járműveinket! Vajon mi a helyzet a tavasz közeledtével? Van egyáltalán ilyen, hogy tavaszi felkészítés? Ha igen, mik a teendőink?

Lassan elmúlnak már az esti fagyok, érezhetően hosszabbak a nappalok, a felhők mögül pedig egyre többször kacsint ki ránk a nap. Sokan egyre többször veszik elő a kocsit, bepótolják a régen beígért rokonlátogatásokat, amihez a hideg miatt nem sok kedvük támadt. Egyre szembeötlőbb a garázshoz közelítve, hogy a rövid nappalok és a búskomor idő nem rejti már sokáig kocsink télen magára szedett mocskát. Mindannyian érezzük: ideje rendbe szedni autónkat!

hirdetés

Mikor?
Talán a legfontosabb kérdés! Amennyiben túl korán látunk neki megeshet, feleslegesen dolgoztunk és kezdhetjük elölről, ha pedig későn vágunk bele, kocsink épségét kockáztatjuk. Kocsink felkészítése több teendőt is magába foglal, de az egyik legfontosabb a téli abroncsok nyárira cserélése! Ennek időpontját az időjárás határozza meg. Amennyiben a minimum hőmérséklet nem csökken 7 fok alá, célba is vehetjük a gumist. Ezt akár már a jövő hónap közepétől megtehetjük, feltéve, ha olyan kegyes lesz az időjárás hozzánk, mint tavaly volt. Érdemes időben, akár időpontfoglalással néhány nappal csere előtt felkeresni a szervízt, hiszen a jó idő közeledtével hajlamosak ellepni autós társaink a műhelyeket.

Tipp: figyeljük mindig az időjárás jelentéseket, vegyük figyelembe autónk felhasználását is, például ha csak napközben járunk vele munkába, már elég, ha a napi minimum nem esik 7 fok alá.

Mik a teendőink?
Sokszor az időbeli és az anyagi korlátok szabják meg a kocsi felkészítését. Emellett nem mindegy az sem, hogy új vagy régi az autó. Ezért most fontossági sorrendbe szedjük, mi kell az autó felkészítéséhez, a jár,ű korától függetlenül. (Fiatal járgány alatt a pár éves autókat értjük, régi verdánál pedig az 5 évnél idősebbeket.)

Nyári gumi
A nem megfelelő abroncs csökkenti a kocsi fékútját, károsíthatja a futóművet, növelheti a fogyasztást, valamint idő előtt elhasználódhat a gumi.
Fiatal járgány: A felnire szerelt gumit házilag is felrakhatjuk, azonban érdemes szervizbe vinni a kocsit (centrírozás miatt), ellenőrizni a megfelelő abroncsnyomást.
Régi verda: Leírtak mellett a bordázat mélységét ellenőrizzük: min. 2 mm legyen meg.

Tipp: A szervizben lehet, hogy javasolják a kerekek felcserélését, ne féljünk ettől. Ez biztosítja a jármű abroncsainak egyenletes kopását, a rendőr 1,6 mm profilmélység alatt büntet! Havonta ellenőrizzük a keréknyomást, kerékcsere után néhány kilométerrel pedig ellenőrizzük újból, hogy a csavarok megfelelően vannak meghúzva.

A nagymosás
Nem feltétlenül tűnik a legszükségesebbnek egy autómosás, de ha nem tesszük meg, nehezebb kiszűrni a kocsi további javítást, felkészítést igénylő részeit.
Fiatal járgány: A téli mocsokkal ne terheljük környezetünket, vigyük mosóba a kocsit, vegyszeres előmosást is kérjünk, és nagynyomású mosórendszerrel végeztessük a mosást. Érdemes kézimosót választani, a legtöbb gépimosó nem tesz jót a fényezésnek.
Régi verda: Leírtak mellé kérjünk alváz-, szükség esetén motormosást is, ami majd fényt deríthet kocsink további karbantartást igénylő elemeire.

Tipp: Ha pénztárcánk engedi, egy viaszréteggel is örvendeztessük meg autónkat. ez valamelyest növeli a szennyeződések könnyebb eltávolítását a későbbiekben.

Futómű, kopóalkatrészek, alváz, elektronika
Nemcsak a téli viszontagságok adnak okot ellenőrzésére, de időről-időre érdemes évszaktól függetlenül átnézetni kocsink kritikus fontosságú elemeit!
Fiatal járgány: Elvben nem lenne sok a dolgunk egy friss szerzeménnyel, ennek ellenére az elektronikai rendszerek, például a hűtés-fűtés átnézése nem árthat! Ha nem érezzük elég erőteljesnek a befújt levegőt, vagy az büdös, cseréltessünk pollenszűrőt, tisztítassuk ki a szellőzőrendszert. Az olajszint ellenőrzését maximum 5000 km-enként, vagy negyedévente végezzük el!
Régi verda: A mosás után nézessük át az alvázat, nehogy a sós latyak kikezdje a korrózió védelmet. Ellenőriztessük a fékeket és a futóművet. A motortérben az elektronikai eszközöket, az akkumulátor kapacitását, és a hűtőfolyadékot!

FIGYELEM! Amiben nem vagyunk biztosak, ne csináljuk! Bízzuk szakszervizre a dolgot. Amit magunk végzünk, ott mindig az autó kézikönyvében leírtak szerint járjunk el!

Látod? Nem látod? Na látod!
Nem kell magyarázni, miért fontos látni és látszani az úton a biztonságos közlekedéshez.
Fiatal járgány: Világító rendszerek ellenőrzése, járjuk körbe autónkat, próbáljuk ki mindet! Cseréljünk ablaktörlőket amennyiben szükséges, zavaró a csíkos szélvédő, ráadásul idővel karcos is lesz.
Régi verda: A karcos szélvédő zavaró lehet napos időben. Létezik megoldás: néhány pizza áráért felpolírozzák, régi típusú kocsikon pedig akár jutányos áron cserélik is az egész szélvédőnket. Érdemes egy profi műhelyet megkeresni és árajánlatot kérni.

Tipp: Sok kocsinál túl gyenge, vagy túl erős az első fényszóró ereje, érdemes beállíttatni őket, hogy megfelelő kévét vetítsenek az útra. Tovább növelhető az esti vezetés biztonsága, ha növelt fényerejűre cseréljük régi haldokló égőinket.

Vezetéstechnika
Az időjárás változás frontokkal jár. Legyünk tekintettel egymásra az úton, ha nem érezzük jól magunkat - legyen az betegség, vagy fejfájás - ne induljunk útnak. Fokozott figyelemmel kövessük a forgalom többi résztvevőjét, ilyenkor gyakoribbak a rosszullétek, figyelmetlenségek! A hóréteg alól előbújnak „kedves ismerőseink”, a kátyúk. A kátyúk kikerülését mindig a saját sávunkon belül próbáljuk megoldani és figyeljünk a szembejövő forgalmat is, hátha ők nem így tesznek majd! A kocsink érezhetően jobban tapad száraz úton, ez azonban ne adjon senkiknek túlzott önbizalmat: a száguldozás drága mulatság és nem megfelelő vezetővel életveszélyes mutatvány!

hirdetés
hirdetés