hirdetés
Mai névnap: Mátyás

Kedvenc cipőboltosunk mindig is híres volt pár dologról. Utálta a feleségét, a munkáját, a gyerekeit és a szomszédokat. Két dolgot azonban imádott: a nudibárt – erről most kivételesen nem lesz szó – és az ezeréves tragacsát, az öreg Dodge-ot, amely ifjú és sikeres éveit idézte.

 

A vígjáték köntösbe csomagolt, tökéletes amerikai társadalom és család szatíra minden részletében tükröt akart tartani a nézők elé, így a chicagoi prolicsalád egy leharcolt amerikai autóval járt, amelyet a szomszédos, autótermeléséről akkoriban világhírű Detroit szült: egy Dodge Dart formájában.

A sorozat készítése óta eltelt 2 évtized, így csak remélni tudjuk, hogy az öreg Al megszedte magát a cipőbizniszből és nem költötte el az utolsó dolcsijait a lányok bugyijába dugdosva. Nyugdíjas éveiről nem tudjuk elképzelni, hogy egy floridai lakókocsi parkban élje (na jó, simán el tudnánk, hiszen a helyi alsóbb osztályoknak ez bevált megoldása), ezért valószínűleg marad szeles és szeretett városában, marad a házában, marad az asszony mellett, marad a lába az asztalon, de a kocsiját talán lecseréli.
Például egy vadiúj Dodge RAM 1500-ra, amelyből végre lenézhet a szomszéd Marcy Darcy-ra, s ahonnan kiszállva bátran esküdözhet, hogy nem tűnt fel neki, amikor áttolatott a lapos hölgy új BMW-jén. A RAM évtizedek óta az amerikai megalománia egyik szimbóluma. Európában ekkora méretekkel már belvárosi buszokat készítenek.

Amerika is megérezte a gazdasági válságot, így a legfrissebb RAM legnagyobb hírverése, hogy lesz hozzá egy három literes V6-os dízelmotor, EcoDiesel becenévvel (a sajtóanyag szerint miniatűr motor). Mielőtt bárki zokogna az öreg cipőboltos brummogó gépe miatt, megnyugtatásul és a törzsvásárlók kedvéért megmaradt a HEMI V8 5.7-es erőforrás is.
Hogy mennyire miniatűr kamionról van szó: a RAM máris megnyerte az Észak-Amerika Év Teherautója címet, sőt ami még fontosabb, ez lett Texas Legjobb Teherautója 2014 is. Márpedig a rangerek, az olajbányászok és a mexikói csencselők is imádják a nagy vasakat, így igazán rangos díj, ha ők emellett teszik le a voksukat.

hirdetés

Temérdek extrái közül az egyik legérdekesebb a hőszenzoros ember felismerő berendezés, amelyet mi európaiak az éjjellátó részeként ismerünk, de leginkább előrefelé. Nos, ennek a szerény gépnek az orra is nagy takarást eredményez, de a hátfal mögött egy egész óvodáscsoport vonulhat anélkül, hogy bármelyik tükörből is látszódna, ezért a RAM rendszere hátrafelé pásztáz.
A Dodge 1938 óta gyárt ekkora gépeket, ez idő alatt 12.5 millió darabot értékesített, így pontosan tudja, hogy mire vágynak az ügyfelei. Például olcsó árra, így talán nem kötik majd Al Bundy orrára, hogy ennek érdekében átköltöztették a termelést Mexikóba.

Dodge RAM Heavy Duty
Akinek nem elég az 1500, az valószínűleg tényleg hegyeket akar odébb vontatni. De rájuk is gondoltak a Dodge-nál, ezért kiadták az eggyel nagyobb változatot is, 6.4-es benzines és 6.7 literes dízelmotorokkal.  A dupla hátsótengelyes nagyvas speciális 4x4 rendszere bármilyen feladattal megbirkózik, többek közt a 600 Nm feletti nyomatéknak köszönhetően.
A legolcsóbb darab ára is 30.000 dollár felett van, átszámolva azonban bárki rájön, hogy Európában is ennyibe kerül egy nagyobb és jól felszerelt pick-up, csak az matcbox-nak tűnik emellett.

 

 

hirdetés
hirdetés