hirdetés
Mai névnap: Alfréd

Az 1963-as Párizsi Autószalonon debütált a Porsche történetének legtöbb leg-et elérő autója. A 911-es többek között a legismertebb és a legrégebb óta gyártott modelljük. A forma maradt, de a kerekek kétszer vastagabbak lettek 50 év alatt.

 

Az eltelt öt évtized alatt 820 000 darab 911-es hagyta el a gyár kapuit, de az alapvető koncepción sosem változtattak. Az alapító Ferry Porsche szerint ugyanis ez az egyetlen autó a világon, amely igazán univerzális, szerinte ugyanúgy megfelel egy afrikai szafarira, egy körözésre Le Mans-ban vagy végiggurulni vele a Broadway-n New York-ban. 

hirdetés

Folyamatosan törekedtek arra a mérnökök, hogy aki 10-20 éve Porschét vett, vagy csak vezetett, az újra ugyanazt az érzést kapja vissza és a jármű megfeleljen a tradíciónak, amely gyakran ellentmondásos tulajdonságokat követelt: sportosság és hétköznapi praktikum, tradíció és fejlődés, exkluzivitás és elfogadottság, dizájn és funkcionalitás. Így érhették el azt, hogy minden generációnak a sajátjának érezze az éppen adott modellt. A sportautó-gyártók bizonyos szempontból mindig szerencsés helyzetben vannak a technikai fejlesztések szempontjából: nincs jobb hely a sportos újdonságok fejlesztésére, mint a versenypálya, így a Porsche is a motorsportból profitált a legtöbbet. Nem volt azonban hálátlan a pilótái felé, akik autóik segítségével harmincezer különböző győzelmet arattak.

A Porsche igyekszik méltó módon ünnepelni a jubileumot: márciusban kiállítja az első 911-est egy stuttgarti veterános rendezvényen, majd világkörüli turnéra küldi, így az alábbi helyeken bukkan fel a kocsi idén: Kalifornia, Shanghai, Párizs, Goodwood, Ausztrália. Nyáron pedig a Porsche Múzeum egy speciális tárlattal várja az érdeklődőket, akik minden eddiginél többet tudhatnak meg az egyik legnépszerűbb sportautóról.

hirdetés
hirdetés