hirdetés
Mai névnap: Bernadett

Sorra jönnek ki a gyárból az új design-elv szerint készült Jaguarok, mivel a gyár is rájött: ez a külső bármilyen méretben, bármilyen karosszéria változatnak jól áll!

 

A második R-S sportmodell az XF hevített változata, amely képes elérni a 300 km/h-s sebességet. Az új gépet az ETO részleg, a britek házi tuningmestere készítette: itt alakították át a külsőt, illetve módosították a hajtáslánc elemeit. Az F-Type-hoz fejlesztett Quickshift automata pedig ideális társ a nyugodt és a sportos vezetésben is, utóbbi keretében bőven 5 másodperc  alatt katapultálja az XF-et 100-ra.

A 20-colos, Varuna fedőnevű felniken támaszkodó sportautót első körben 30%-kal merevebb vázúra tervezték. A kocsi hátulját uraló spoiler-diffúzor páros akár túlzásnak is tűnhet, de ha valaki tudja, hogy nagy tempónál 68%-kal nagyobb leszorítóerő hat az autó farára, akkor bölcsen bólint, hogy nem egy csicsás látványelemről van szó, hanem az autóversenyzés legfontosabb alapjainak egyikéről: az ideális tapadásról. Ebben segíti a sofőrt az elektromos differenciálzár és a körülményekhez és kívánalmakhoz igazítható DSC menetbiztonsági rendszer.

hirdetés

"Az XFR-S pont olyan harmonikus és jól vezethető autó, mint az alapját adó XF limuzinunk. Beállításoktól és vezetési stílustól függően akár egy nagyon kellemes, hétköznapi autóként is használhatja a tulaja, míg pár gombnyomás után egy vérbeli sportautót kap, teljesítményre kihegyezve" - árulta el az XFR-S bemutatóján Tim Clark, a Jaguar vezetési élményért és teljesítményért felelős fejlesztési vezetője. Márpedig annál a márkánál, amelynél ilyen posztokat is létrehoznak a válság idején, ott nem kell attól tartania senkinek, hogy nem nyújt elég élményt az autó.Az élmény valóban egy gombnyomással növelhető, ugyanis a speciális hangolásnak köszönhetően az 550 LE-ből az "utolsó" 40, míg a 680 Nm-es maximális nyomatékból 50 csak a csúcsra hangolás után kerül elő. A brutális teljesítményhez a Pirelli fejlesztett speciális abroncsokat, előre 265/35, míg hátulra igazán peres, 295/30-as méretben.

Az új sport "Jag" 4 színben lesz elérhető: French Racing Blue, Ultimate Black, Stratus Grey, Polaris White és Italian Racing Red.

Jaguar XFR-S műszaki adatok
Motor: 5.0 V8,  kompresszorral
Hengerűrtartalom: 5000 ccm
Furat/Löket: 92.5/93 mm
Teljesítmény: 550 LE (405 kW) @ 6500 rpm
Max. nyomaték: 680 Nm (502 lb-ft) @ 2500-5500 rpm
Váltó: 8 sebességes 'Quickshift' automata
Intelligens Stop/Start: Van
0-100 km/h: 4.6 s
Végsebesség: 300 km/h (electronikus limit)
Átlagfogyasztás: 11.6 l/100km
CO2 kibocsátás: 270 g/km