hirdetés
Mai névnap: Mátyás

Szépség és dinamizmus – ismét nagyot alkotott a Quattro Gmbh, akiknek nem volt nehéz dolga, hiszen az alap Audi A7 is közel jár a tökéleteshez. Így „csak” annyi tennivalójuk volt, hogy megtalálják azt a pár pontot az autón, amit még tovább lehet tökéletesíteni a sportosság jegyében.

 

 

A hatalmas és elegáns 5 ajtós A7 Sportback már a gyári változat esetében is eljut egy egészen magas szintre, de az Audinál tisztában vannak azzal, hogy mindig vannak még sportosabb, még nagyobb teljesítményre vágyó sofőrök. Az RS7 nekik szól, 0-ról 100-ra 3.9 másodperc alatt gyorsul, a végsebessége 305 km/h, amihez 560 lovat mozgósít a biturbó V8-as motor. Átlagfogyasztás? Arra is büszkék, ugyanis 10 liter alatt tartható. A 4.0 TFSI maximális nyomatéka 700 Nm, a kettős feltöltés miatt ráadásul ez az érték már 1750-es fordulattól rendelkezésre áll.

Az 5 méter hosszú karosszériához érdemben nem nyúltak a Quattro fejlesztői, hiszen tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy az A7 formája annyira könnyed és légies, mintha egy kétszemélyes roadstert nézne az ember. Inkább ezt a légiességet próbálták meg minél több helyen feltüntetni, például a vékony szárú felniken.
Az RS7-es Audi szemből csak egy a márka modern arcai közül, erősen hasonlít a többire. Hátulról szemlélve már más a helyzet: a lecsapott far, és a spoiler-szerű éllel lezárt hátfal kilóg az „átlagos” luxusautók közül. Ráadásul ebben az esetben még a far peremén egy plusz leszorító spoiler emelkedik ki 130 km/h-nál, s nem is csukódik le 80 km/h-ig. A far alsó részét pedig a speciális diffúzor uralja, így duplán gondoskodtak arról, hogy a gyakorlatlan sofőrök se tudják olyan a 113.000 eurós luxus túraautót.

hirdetés

Még ezeknél is érdekesebb változtatások az elektronika újításai. Az automata váltóba programozott Launch Control funkcióval a kocsi agya átvált versenypálya üzemmódba, így minden változtatható beállítást ehhez igazít: futómű, kormányzás, váltás, fékek. Az intelligens összkerékhajtást is ez a rendszer felügyeli: az első kerekekre maximum 70%, míg a hátsókra maximum 85%-ot juttat, így valóban állandó a 4x4 élmény, mégis lehet boldogan driftelni az RS7-tel.A belső teret az RS mintás kiegészítők uralják: kormány, váltógomb, hi-tech versenyülés, alumínium hegyek, sőt, ezúttal fával is elérhető a sportosság. A touch pad-es és hangvezérléses MMI egyetlen Audi-fannak sem újdonság, ahogy az sem, hogy a prémium Bose hifit az igazán vájt fülűek Bang & Olufsen-re cserélhetik. 1200 Wattal azután megpróbálhatják kirobbantani a felhúzott ablakokat.