hirdetés
Mai névnap: Bernadett

Van néhány klasszikus sportautó, amelynek neve hallatán még azok is tudják, hogy miről van szó, akik alapvetően alig tudnak bármit is a négykerekűekről.

Meglehetősen szűk ez az elit kategória, ide sorolható az összes Ferrari, jó pár Aston Martin modell, a szárnyas ajtajú Lamborghini Diablo és természetesen a 911-es Porsche. De még az öt évtizedes 911-es történelemből is kiemelkedik egy darab: a GT3! Tudom, ott a Targa és a Cabrio is, de az igazi csúcs mindenképpen ez a pályaversenyzésre szánt modell, amely a homologizáció miatt kapható utcai forgalomban.

1999 óta 14145 darab GT3-as hagyta el a gyár kapuit, minden tulaj legnagyobb örömére. A Porsche most mégis arra vállalkozott, hogy minden szempontból jobb autót készítsen, mint eddig bármikor. Lehetséges ez? Szerintük még mindig volt hova fejlődniük, s ezt meg is tették, például azzal, hogy a friss GT3-mal 7 perc 25 másodperc alatt körbecsapattak a régi Nürburgringen.

 

hirdetés

A jobb teljesítmény mellett precízebb lett az autó, sokkal intenzívebben közvetíti a hajtási élményeket a vezető felé, aki így még jobban kontrollálhatja a gépet. A Porsche Doppelkupplung (PDK) dupla tengelykapcsolós sebességváltó az egyik fontos műszaki újítás. A fejlesztésre azért volt szükség, hogy a 9000-es fordulat környéki váltásokat jobban bírja a szerkezet. Az intelligens automata PDK Sport állásban képes rá, hogy felismerje a pilóta stílusát, így a csúsztatós padlógázokat és a precíz íven vett kanyarok utáni maximális kigyorsításokat is meg tudja különböztetni.A motor ismerős lehet a Porsche-fanoknak, ugyanis az a 911 Carrera 6 hengeres erőforrása, „némi” módosítással. Ez főként a maximális teljesítmény leadását érinti, hiszen a versenysportban ez a legfontosabb tényező, ott nem számít a selymes járás, vagy az alacsony fordulaton érkező nyomaték.  Épp ezért a 440 Nm-es maximális nyomaték csak meglehetősen magas, 6250-es fordulaton érkezik, míg a 475 lóval 8250-es fordulatnál találkozhatunk.
Elvárható csúcstechnika ide, vagy oda, a 125 lóerő/liter teljesítmény nagyon ott van!

Műszaki adatok

  • 3.8-literes boxermotor
  • 475 LE (350 kW)/8250
  • 440 Nm/6250
  • Porsche hétsebességes duplakuplungos automata váltó (PDK)
  • Hátsókerék-hajtás, aktív hátsókerék kormányzással
  • 0-100 km/h: 3.5 s
  • Végsebesség: 315 km/h