hirdetés
Mai névnap: Alfréd

Ki más lenne alkalmasabb arra, hogy megmutassa, hol tart jelenleg a legmodernebb technika, mint az Audi. Műszaki fölény – már a villamosság területén is?

Az Audi R8 e-tron tökéletes példája annak, hogy csak a mérnöki munka függvénye, hogy a villanyautózás milyen színvonalon lehetséges. (Most felejtsük el azt, hogy bármi lehetséges, csak legyen, aki megfizeti.) A közel 50 kWh-s telepről üzemelő két elektromotor teljesítménye 380 lóerő, ami egy R8-ban inkább lefelé kirívó érték, a nyomatéka azonban 820 Nm. Ráadásul aki ült már mondjuk trolin, a nagy piros vasban önmagát Schumachernek képzelő sofőr mögött, akkor az tudja, hogy a villanymotornak nem az a legnagyobb csodája, hogy nulla emissziós értékkel működhet, hanem az, hogy a nyomatékmaximum szinte indulástól végsebességig a rendelkezésre áll. Ezek a gépek, ha nem arra lennének beállítva, hogy a dugóban araszolva kiváltsák a benzinmotort, akkor olyan elemi erővel tudnák az utasokat a székbe préselni, amire csak a durva V8-asok képesek.

Az Audi végsebessége 200km/h, a mérnökök szerint átlagos igénybevétel esetén 215 km a hatótávja. Összsúlya 1780 kilogramm, ez nem kevés, de még mindig 23 kilóval könnyebb a legkisebb R8-asnál. Lám, nem nehezek az akkuk, ha V8-as motorokat kell velük kiváltani. De mit keres ez a villanytechnika pont az R8-asban, amely az Audi tudásának csúcsát jelenti, az egyik legexkluzívabb sportautóként?

hirdetés

Az ingolstadtiak szerették volna jelezni az általam a trolival bemutatott jelenséget: a villanyautózásnak jelenleg egyetlen határa van, ez pedig az áramforrás. Ha áramszedővel mennének az autók, akkor már rég ezt építenék az autóikba, akár egy R8as-ba is. A 200 km/h órás végsebesség valójában egy lehatárolás, simán 250 fölé menne ezzel a technikával az autó, csak akkor nem lenne 200 km feletti a hatótáv. A gyorsulása is 4.2 másodperc százra, ezen sincs mit szégyellni. A menettulajdonságok tekintetében sem érzőzik változás, hiszen súlyban még egy hajszállal könnyebb is az e-tron, meg a villanymotorok ugyanúgy a hátsótengely fölé kerültek, mint a hagyományos, benzines változatoknál. Egy szó, mint száz: amint lesz olyan technika, amely képes még hatékonyabban tárolni az áramot, rögtön felpörög a villanyautó gyártás. Az autótervező mérnökök már mindent tudnak, csak az aksi készítőkön múlik az autógyártás jövője!

Csak egy példa, hogy mennyire odafigyeltek minden apró részletre a mérnökök: a hatalmas, elől 225/35, hátul 275/35-ös 19-es felnik is „életre kelnek”: 50 km/h tempó felett bezáródnak a lamellák a felni belsejében, hogy ezzel is csökkentsék az általuk keltett légörvényt, s a kedvezőbb légellenállás miatt kevesebb terhelést kapjon a motor, s ezáltal növekedjen a hatótáv.  Vagy egy másik apróság: egyre nagyobb szerepet kapnak a könnyűfémek az autógyártásban: az alumínium lassan hétköznapi lesz, a luxusautók terén pedig egyre gyakoribb a motorsportból ismert karbon és kevlár keverékek felhasználása. Ezúttal a sportülés vázszerkezete készült karbonból, hogy minden eddigi könnyebb legyen.

Az elkészült modellt az egyik DTM pilótájuk, Markus Winkelhock segítségével meghajtották a régi Nürburgringen is, és a 8.08.099-es köridővel nem vallott szégyent az R8 e-tron.