hirdetés
Mai névnap: Gertrúd, Patrik

Egy évszázada gyárt autókat a szigetország egyik leghíresebb, legismertebb és talán legnívósabb márkája, az Aston Martin. Mire lehetnek büszkék a Bond autókon kívül?

 

100 évvel ezelőtt is élt már egy Lionel, aki ráadásul nem Messi volt, hanem Martin. Ő társult Robert Bamforddal, hogy autót gyártsanak, de ekkor még talán ők sem hitték, hogy egy legendát indítanak útjára. A cég azóta sok mindenen átment, gyártottak repülőgép alkatrészeket a háborús időkben és volt a Ford tulajdona is, de semmi sem rontotta az imázsát, így manapság is státusz szimbólumnak számít egy Aston Martin birtoklása.

hirdetés

 

Aston Martin V8 Vantage Le Mans
A versenypályákon elért sikerek ihlették a különleges szériát, amikor még nem akarták környezetvédelmi normákkal szabályozni a V8-as versenyautókat. A DBR1 le mans-i győzelmének évfordulójára készült 1999-ben ez a vadállat gép, mindössze 40 példányban. Az 5.3-as motorjából 604 lóerőt és 820 Nm maximális nyomatékot sajtoltak ki.

 

Aston Martin DB1
1948-ban a London Motorshow-n mutatták be, a maga korában kiemelkedően sportosnak és elegánsnak számító autót. Az évszámot figyelve nagy dolog volt, hogy a háborúban jelentősen megroppant brit gazdaság egy ilyen terméket tudott a piacra dobni. 90 lóerős, 4 hengeres motor hajtotta, akkortájt ez a teljesítmény kiemelkedett a sportautók mezőnyéből.

 

Aston Martin Bulldog
Buldog? Inkább egy pók és egy ufó keresztezése: az egyetlen oka annak, hogy a listára került nem más, mint hogy megmutassuk: még a gyönyörű, ikonikus, szoborszerű autókat gyártó Aston Martin is képes rondát alkotni. Egyszer belefér 100 év alatt.

 

Aston Martin DBR 1-2
Az 50-es évek sikerautójának, a DBR1-nek használták fel a nevét, bár nem voltak túl kreatívak a marketingesek. Az amerikai Le Mans-szériában indult a gép, a V12-es mezőnyben 2008-ban, az addig jellemzően Subarukkal foglalkozó Prodrive csapat irányításával.

 

Aston Martin Rapide
2010-ben hoztak egy merész döntést a britek és megalkották a 4 ajtós Astont, amely zárt ajtókkal még mindig erősen kupénak látszó tárgy, de nem maradhattak le a konkurensek mögött ezen a téren. A Rapide-ról részletesebben a korábbi cikkünkben olvashatsz.

 

Aston Martin Zagato V12
Az olasz dizájnirodával való 50 éves együttműködést ünnepelték meg ezzel a speciális modellel. A 6 literes motorja 510 lóerőt és 570 Nm-t tud, az ára pedig a 150 darabos példányszám miatt csillagászati: anno 330.000 fontért árulták.

 

Aston Martin One-77
A 2009-es Genfi Autószalon legérdekesebb modellje volt, ahogyan az ára is: 1.3 millió font! Ezzel a leggazdagabb arab olajsejkek és orosz ügyeskedők üzletemberek játékszerévé tette a gyár. 750 lóerővel alig akad párja, mivel a V12-es motornak köszönhetően a végsebessége 350 km/h. Hogy miért 77? Mert csak ennyi készült a One-ból.

 

Aston Martin DB9
A modern Bond-autó, a 007-es ezzel borult egy nagyot a Casino Royale-ban, amikor minden rendes férfiember az autóért aggódott Craig élete helyett. Ian Cullum design guru ekkor vette át a hatalmat a tervezési osztályon, az autószerető világ nagy megelégedésére.

 

Aston Martin DBR1
A már korábban említett verseny csodafegyver, a klasszikus British Racing Green fényezéssel, amely sokáig az angol sportautók egyik fő ismertetőjele volt. Olyan fantasztikus pilóták terelték a kocsit anno, mint Caroll Shelby, vagy Sir Stirling Moss, így nem véletlen, hogy megannyi győzelmet aratott. Ez volt az első Aston, amely 1-2. pozícióban zárt Le Mans-ban – nem véletlenül büszkék rá annyira a mai napig.

 

Aston Martin DB5
Láttad a legutóbbi 007-es filmet? Tedd a kezed a szívedre és válaszolj őszintén: M halála vagy a szétlőtt DB5 miatt voltál szomorúbb? Nincs több kérdésem. Ez a kocsi maga az Aston Martin, és maga James Bond egyszerre. Egy autóipari műemlék, minden létező példánya egy felbecsülhetetlen értékű kincs, nem véletlen, hogy elképzelhetetlen összegekért árulják őket, ha nagy ritkán valaki eladja a büszkeségét. 1964-ben mutatták be, 6 hengeres, 4 literes (282 LE) motorral.

 

Címkék:
hirdetés
hirdetés